Lunch i Helsingfors
Just nu borde vi stått mule mot mule med en poro. Eller flera hundra, rättare sagt. Men resan till finska Lappland frös inne, bokstavligt talat. Istället väntar några dagar i Helsingfors.
Så här gör du om du vill äta den godaste lunchen. Gå till Saluhallen i Hamnen (Ja, vi vet att det är en turistfälla, men det finns guldkorn.) Gå till disken precis till höger om södra ingången. Köp en rågmacka med varmrökt lax och en med len gravad sik. Siken är så färsk att den bara smakar salt, kallt hav och just ingen fisk. Mal över en blandning av svartpeppar och rosépeppar från kvarnen på disken. Ät i solen utanför. Se för jösse namn upp för måsarna vars fräckhet klår Skansen-måsarnas med näbblängder.
Strosa sen till Salutorget och häpna över kvaliteten på det som säljs. Om du är stockholmare kan du svära invärtes över att Hötorget är som det är. Köp en liter släpärtor och peta de söta, råa ärtorna ur deras skidor. Köp en liter finska jordgubbar (vi gillar sorten polka) eller stora, älskligt rodnande aprikoser från Spanien.
Sov middag på hotellrummet och dröm om poro.
Så här gör du om du vill äta den godaste lunchen. Gå till Saluhallen i Hamnen (Ja, vi vet att det är en turistfälla, men det finns guldkorn.) Gå till disken precis till höger om södra ingången. Köp en rågmacka med varmrökt lax och en med len gravad sik. Siken är så färsk att den bara smakar salt, kallt hav och just ingen fisk. Mal över en blandning av svartpeppar och rosépeppar från kvarnen på disken. Ät i solen utanför. Se för jösse namn upp för måsarna vars fräckhet klår Skansen-måsarnas med näbblängder.
Strosa sen till Salutorget och häpna över kvaliteten på det som säljs. Om du är stockholmare kan du svära invärtes över att Hötorget är som det är. Köp en liter släpärtor och peta de söta, råa ärtorna ur deras skidor. Köp en liter finska jordgubbar (vi gillar sorten polka) eller stora, älskligt rodnande aprikoser från Spanien.
Sov middag på hotellrummet och dröm om poro.
9 kommentarer:
Jag som alltid är så avundsjuk på svenska råvaror! Kanske borde jag ta mig över till Salutorgstrakterna nåt tag, vanligtvis är det Hagnästorget och -hallen som gäller (bl.a. det enda vettiga stället att få intressantare köttsorter från). Visst är det härligt med finska ärtor & jordgubbar (och såklart svenska om man är i Sverige)...
Salutorget i Helsingfors är en oas.
deinin: Vilken fin blogg du har!
Vi bor på Klaus K, de har den bästa hotellfrukosten i världen. Har du ätit den?
Oskar: Välkommen tebaks.
Kan man inte få bra poro i Helsingfors?
Ha det så trevligt hursomhelst :)
Polka är min favoritsort på jordgubbar. Finns på självplocken i Östergötland. Ha en skön midsommar!
Näe, det är väl ganska sällan man får i sig hotellfrukostar i sin hemstad, tyvärr. Men du är inte den först jag hört berömma den. Trevlig midsommar!
Jessika: Hade ju liksom tänkt att få se poron i mer livaktigt skick än på tallriken. Finns visst en uppstoppad på Senatstorget.
deinin: Har ätit mycket och bra här i staden, men frukosten här är nog det bästa. Dumma Huvudstadsbladet tycke att det var för lite att välja på. Vitsen är ju att man inte behöver välja. Allt är noga utvalt och helt fantastiskt. Även skumvin på krusbär och vita vinbär ingår för den som så önskar.
-> Lisa: Jag var aldrig borta. Hade bara sänkt min kroppstemperatur till 32 grader och brände brunt fett under en månad eller två.
Så ser man galopperande poro-stekar precis över allt efter det ;).
Ta väl hand om dig, eller er snarare. Man och bonusbarn, och dig själv! Hör du det!!!!
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida