Ssschh!
Äntligen har enstjärniga Esperanto smugit igång sina luncher. och när jag säger smugit menar jag smugit. Matsalen är nästan tom än så länge. Stockholms kanske raraste kockar Darling-Daniel och Favvo-Sayan tassar tyst som tomtenissar bakom köksdisken. Och levererar vad som bara måste vara stans just nu mest prisvärda måltid.
En bricka med sanslöst eleganta asiatiska smårätter. Lagom nyttigt och harmoniskt komponerat. Få kockar är så visullt träffsäkra som Esperantos, så det är en fröjd för ögat. Och en ännu större fröjd att betala notan eftersom brickan bara brakar loss på 205 pix.
Dyrt?
Enstjärnigt äter man ine billigare än så, snåljåp! Fast det var ju någon förtjusande annan som betalade för mig idag. I nästa nummer av Gourmet kommer förresten en skojig artikel som Esperanto lagat och jag skrivit.
Det här serverades idag:
• Aromatiskt jasminte utan badrumsassociationer
• En sushi-spinoff på rå havskräfta inlindad i rispapper med pikant ramslök och gari
• Misomarinerad pankofriterad bräss med pikant dippsås
• Krabbcurry med kikärtor
• Kokt ris med rå äggula och friterad lök
• Algsallad
• Kräm på sjögräs och purjo
• Och till sist sen en kokossorbet som var så perfekt att jag inte kommer på något att skriva om den.
Ni säger inget va?
En bricka med sanslöst eleganta asiatiska smårätter. Lagom nyttigt och harmoniskt komponerat. Få kockar är så visullt träffsäkra som Esperantos, så det är en fröjd för ögat. Och en ännu större fröjd att betala notan eftersom brickan bara brakar loss på 205 pix.
Dyrt?
Enstjärnigt äter man ine billigare än så, snåljåp! Fast det var ju någon förtjusande annan som betalade för mig idag. I nästa nummer av Gourmet kommer förresten en skojig artikel som Esperanto lagat och jag skrivit.
Det här serverades idag:
• Aromatiskt jasminte utan badrumsassociationer
• En sushi-spinoff på rå havskräfta inlindad i rispapper med pikant ramslök och gari
• Misomarinerad pankofriterad bräss med pikant dippsås
• Krabbcurry med kikärtor
• Kokt ris med rå äggula och friterad lök
• Algsallad
• Kräm på sjögräs och purjo
• Och till sist sen en kokossorbet som var så perfekt att jag inte kommer på något att skriva om den.
Ni säger inget va?
8 kommentarer:
Å jag kan tillägga att é man fortfarande hungrig så får man mera.
Eva
ska vi lova att inte berätta för esperanto att du inte tycker folk ska gå dit och äta?
nävar, jag fattar, kanske tar jag en cykeltur en förmiddagen när plånboken känns tung på
Milde tid så krystat. Jag förmodar att en (1) stjärna är lägsta betyg...
Ja, jag förstår inte heller varför asiaterna inte kan lära sig laga kalops som riktiga människor.
Allvarligt talat är både asiatisk mat och fusion sorgligt dåligt i Sverige. Jag har själv ofta beklagat mig. På Esperantos luncher funkar det riktigt bra.
Allvarligt. Eftersom Lasse (och säkert andra) inte är så hemma i smakkonstellationerna kan jag tala om att de flesta rätterna är rätt rustika och en del bygger på klassiska kombinationer.
Jag gillar ba stollig mat när munnen blir glad.
Har firat att Du hade hittat till min stackars lilla blog med ett helt inlägg i din ära... kom och läs.
Oh, beam me over till Kungstensgatan...
Allvarligt, hemma i smakkobnstellationer? Kokt ris med rå äggula och friterad lök? Allvarligt? Vad är det som är så spänande med det? Hade jag bjudit hem matbloggare på kokt ris med rå äggula och friterad lök hade jag blivit idiotförklarad. Vad är vitsen? Att vara nyskapande? Vem kommer ihåg om ett år?
Hej Lasse!
En del av rätterna var moderna (brässen)och andra var mer klassiska.
Kombinationen av rå äggula och ångande nykokt ris förekommer bland annat i Korea (och i bibimbap) I Japan äter man ofta natto (trådiga fermenterade sojabönor) med rå ris och äggula.
När man vänder ner äggulan i riset får man en underbar krämighet. Den frasiga löken var perfekt till. Jag glömde att skriva att det var lite strimlad rostad nori ovanpå. Just sån här enkel mat tilltalar mig mycket.
Det handlar alltså om asiatisk husmanskost. Som "kommits ihåg" i årtusenden, förmodar jag.
Jag tycker att det är en underbar kombination, lika självklar som en carbonara (italiensk rätt med spaghetti).
Om du serverade rätten till matbloggare tror jag att det skulle vara en succé. Om råvarorna var så fina som på Esperanto. Faktum är att jag kommer att laga samma sak redan i helgen.
Om du inte gillar asiatisk mat rekommendrear jag Rolfs Kök som också har bra luncher.
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida