Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

lördag, november 18, 2006

Ny kärlek

If you can't be with the one you love, love the one you're with. Min nya älskling är kompressorkyld och redo att använda efter endast fem minuter - inga fler fryspuckar som ska frysas i ett dygn och ändå knappt orkar. Eftersom den kan köras kontinuerligt klarar den även ett större glassparty.

Det går att göra glass direkt i den inbyggda rostfria skålen, men då bara en sats eftersom den måste rengöras med svamp. Det medföljer en löstagbar skål i aluminium - fler kan köpas som tillbehör. Valet av aluminium beror förmodligen på dess värmeledningsförmåga, men det gör att skålarna inte kan diskas i maskin. För att utrymmet mellan den löstagbara och den inbyggda skålen inte ska verka isolerande måste det fyllas med sprit. I maskinens hemland säljs renat billigt i mataffärer. Vi matar den med dyr vodka, men det dricker vi ändå aldrig och det är inte mer än 3-4 centiliter som ryker. Vi funderar på alternativ - saltlösning är förmodligen inte så bra för aluminiumskålen och ättikssprit luktar lite för illa. Kom gärna med förslag!

Förutom spritåtgången har den få nackdelar. Jo, stor är den, och ganska dyr (men endast en åttondel så dyr som en Pacojet) . Och så gör man på tok för mycket glass. Hittills har jag bara gjort gamla favoriter från bloggen, men snart kommer fler recept.

21 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Den här informationen hade inte suttit fel:
Effekt: 200 watt
Vikt: 12.4 kg
Hölje: ABS plast
Produktion: 600 gram/25 min
Färger: Vit
Mått (h/b/d): 220/290/390 mm

Ca-pris inkl moms 4000:-

Swemag

21:19  
Blogger Johan sa...

Eftersom jag inte säljer den känner jag mig inte skyldig att lämna ut tekniska specifikationer. Hur som helst - de mått du angav är korrekta, men effekten är enligt tillverkaren 165 watt, kapaciteten 1 kg och det pris vi betalade 3139 kr inkl moms, med gratis frakt på LaGondola.it.

22:02  
Anonymous Dagmar sa...

Tyvärr fick vi ingen pacojet i bröllopspresent, så jag trånar fortfarande :-) Jag visste inte att de kompressorkylda var såpass "billiga" (jag har för mig att de var mkt dyrare senast jag kollade) så det kanske får bli en sådan i julklapp till mig själv istället :-)

22:30  
Anonymous Oskar sa...

-> Johan: Funkade det bra att beställa den från Italien? Inget strul? Angående spriten ska jag med glädje importera en tysk fulvodka till er nästa gång jag åker på kulturresa till kontinenten.

22:39  
Blogger Lisa sa...

Dagmar: Ja, vi var mycket nöjda över priset och kvaliteten blir mycket bättre än med vår gamla. Som dessutom varit obrukbar en längre tid. Men vi har ett pyttekök så det känns verkligen som om vi blivit en till i familjen.


Swemag:Det är väldigt roligt att du kommer på besök, du har många intressanta åsikter och tycks ha stort kunnande.
Men varför inte ställa en trevlig fråga om du vill veta mer istället för att meddela vilken information som borde funnits? Så får du dessutom rätt information.

23:00  
Blogger Johan sa...

Dagmar: Jag blev också förvånad av priset. Fortfarande lyx, men prisvärt lyx för sådana som vi.

Oskar: Då får du så mycket glass som du orkar äta nästa gång du är i Stockholm. Beställningen var helt strulfri.

23:06  
Blogger Noac sa...

Hej Lisa, mitt fokus lades på näringskvaliteén i maten, Jannes om ensamheten , det var det som det fokuserades mest på. Jag har inge åsikter kring hur det smakar eller hur man skall fira jul. Jag tycket bara det är sorgligt med det mesta av halv/helfebrikat och äter det väldigt sällan. Jag blev så rörd och glad av dina fina ord och att det du länkade till vår sida, ser det mest som en kul grej att skriva lite och försöker hela tiden upplysa vår bekantskapskrets vikten av att äta rätt och nyttigt. Ha det bra i köket, det skall jag ha!

23:51  
Blogger Lisa sa...

Ah, jag tycker bara att en portion julmat som är helfabrikat ska jämföras med annan julmat.
De flesta av E-nummer är ganska harmlösa grejor som stärkelse (ungefär som Maizena) etc. Att de fått nummer är för att införa en standard och göra det enklare för vegetarianer, allergiker etc. En del E-nummer är mysko, andra helt OK ingredienser,
Laga en "hemgjord" löksoppa och tillsätt en matsked fond eller en buljongtärning och du är i samma sits.
pussar till familjen

00:29  
Blogger Jessika sa...

Lisa & Johan: Hur var det med konsumismen? ;) ;) ;) ;)
Ha det jättetrevligt med den nya älsklingen!! Vad har ni gjort med den hittils?

10:10  
Anonymous torsten sa...

Juste (uttalas schysst) att slutligen släppa namnet på babyn. Ska kolla den angivna hemsidan. Det blir nog en likadan. Perfekt julis till familjen.

11:54  
Anonymous Anonym sa...

Ja, Ja, Lisa och Johan f'låt,
det var inte meningen att vara dryg eller kaxig - jag är helt enkelt inte sådan.
Jag bara blev irriterad för jag ville veta mer och sådan är jag (tyvärr).
Ska till Bangkok nästa vecka - ska kolla om det finns någon bra kopia för 600 Bath på MBK, Mah Boon Krong, bästa mat och shoppingen i hela den stan.

Swemag

15:08  
Blogger peblin sa...

Funkar inte vilken alkohol som helst som får ner fryspunkten till mindre än maskinens arbetstemp?

Borde funka med utspädd glykol, metanol (för spritkök) eller liknande... Billigt iallafall!

Så kan ni spara vodkan till glassdrinkar :)

09:00  
Blogger Johan sa...

Sant, vilken sprit som helst borde funka. Men man vill helst slippa vara rädd för att få det i maten. Även om små kvantiteter förmodligen inte är särskilt giftiga känns det inte bra. Och det ska helst inte lukta illa heller. Reseimport av billig vodka är förmodligen enklast.

09:38  
Anonymous Oskar sa...

Precis! Dock får jag säga att vissa av vodkasorterna man hittar billigt i Tyskland nästan borde serveras med vit käpp.

21:00  
Anonymous Bamse sa...

Lisa & Johan, när ni snäser av någon så där onödigt hätskt, är ni bakfulla då?
Det ser inte riktigt klokt ut.

21:44  
Blogger Lisa sa...

Bamse: Det var verkligen inte hätskt. Och bakfulla var vi inte.
Vi blir naturligtvis som alla andra sårade över vad vi uppfattar som ett otrevligt tonfall från en anonym person (Swemag). Eftersom vi uppskattar hans inlägg (vilket jag även sagt till honom i en tidigare tråd) måste man markera det. Vi är nog extra känsliga när det gäller personer som inte använder sitt eget namn.


Tycker du att det är att "snäsa av någon" att först uttrycka sin uppskattning för personen i fråga och sedan föreslå att han ställer frågor istället för att berätta vad som "hade suttit fint" och lägga ut information som inte stämmer? Swemag är en väldigt verbal människa som väljer sina ord med omsorg.

Att vara inne på någons blogg är som att vara hembjuden till någon. Det är ingen tjänst man betalar för.
Man behöver inte vara inställsam, man får gärna argumentera mot. Vi har aldrig raderat en enda kommentar.


Men när man besöker en blogg där värdarna bhuder på sig skälva är det kutym att man uttrycker sin uppskattning för deras ansträngningar.Jag försöker göra det när jag besöker andras bloggar. Att anonymt beskylla personer man inte känner för att vara hätska och bakfulla är t ex inte min grej. Och jag kan faktiskt inte ta din kritik på allvar när du uttrycker det på det osakliga sättet.

Jag vet inte om du hängt här mycket. Jag tror att de som gjort det vet att både Johan och jag är rätt snälla, omtänksamma och gör allt för att besvara frågor.

Swemag verkade ta vår markering bra och bad om ursäkt över att han varit irriterad. Vi borde ha skrivit något trevligt för att visa att vi accepterade ursäkten, det missade vi tyvärr. Vi hoppas att han fortsätter besöka oss och om han skaffar en blogg (vilket han absolut borde) kommer vi med glädje besöka den.

23:39  
Blogger Lisa sa...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

23:40  
Anonymous torsten sa...

Bra rutet, Lisa, eller om inte rutet så i alla fall klargjort med fast och tydlig stämma, hakan framskjuten och pekat med hela handen.
Det är ju som du säger, er blog - ert hem, och passar inte galoscherna så är det ju bara att låta bli, att inte beöka bloggen. Ingen är, såvitt jag vet, tvungen att läsa allt och därefter kommentera med sarkasm eller illa riktad ironi.
Keep on!

10:17  
Blogger Lisa sa...

Tack Torsten! Men jag vill poängtera att vi inte vill behandla någon illa. Vi gillar våra läsare, i synnerhet de debattglada. Men vi måste markera när vi tycker att någon gäst använder en otrevlig ton.

19:09  
Anonymous Pata sa...

Hej! Intressant blog!

Tänkte bara höra vilka andra maskiner som ni tittade på och vad det var som gjorde att ni valde den Gaggian?

14:33  
Anonymous Anonym sa...

Det går inte att jämföra denna glassmaskin med en Pacojet.

Det är som att jämföra en bubbla med en BMW.

12:54  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida