Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

torsdag, november 16, 2006

Goda människor och onda

Gitto har översatt det snart legendariska receptet. Snart i var mans ugn?
För övrigt är Gitto en mycket snällare människa än jag. Så här utförligt svarade hon när Diana i Japan skickade ett rart mejl och efterlyste enkla valrecept.
Jag fick också frågan. Eftersom jag är en alltigenom ond och gemen varelse förslog jag bara:
Helstekt val med snabbmakaroner.

6 kommentarer:

Blogger Jessika sa...

Jag som har bott i Japan har aldrig ätit val, en faktor var att jag tyckte att det var rätt dyrt, som oxfilé per kilo. Och bortsett från dess, vad ska man kalla det... det enda ord jag kan komma på är quirkiness-factor, så hörde jag inga omdömen värda att hoppa jämfota över det.

Jag har ätit säl hos en väninna vars man kommer från Labrador (Kanada).
Valkött är säkert nyttigt ur flera aspekter men flera mätningar har också visat på många miljögifter. Jag läste en intressant artikel som menade att om man ska tänka på miljön så är det lika viktigt att tänka på alla andra fiskar man nu dammsuger slut haven på, som det intresse man under många år har ägnat val- och sälfiske. Och innan jag utses till pinata, jag stödjer varken val- eller sälfiske, punkt slut.

13:19  
Blogger Gitto sa...

Haha, jag är MINST lika ond som du. Jag visar det inte öppet bara. :)

13:20  
Blogger Gitto sa...

Skillnaden är att du är roligare än jag, jag skrattade så jag kiknade åt den helstekta valen med snabbmakaroner.

13:22  
Anonymous Anonym sa...

Valkött ohyggligt gott. Jeg spiste valkjøtt vær onsdag i Norge på Studenten, en alldeles utmärkt billig krog på Karl Johan. Stekt valbiff med pommes och brunsås.
På en av mina senare resor till Lofoten träffade jag en valmottagare - dvs en man som har en styckningsanläggning för vikval och som tar hand om en stor del av den "forskningskvot" som Norge tar del av.
Det är ett fantastiskt mört kött och det spelar i stort sett ingen roll varifrån på djuret som köttet är hämtat, filén är inte mörare än fransyskan eller märgpipan. Allt är som filé, lika fint och fettfritt. Därför tål inte valkött så mycket värme och får inte överkokas eller överstekas.
Så här lagade jag val på klassiskt sätt då jag bodde i Norge (25 år sedan):
Kjøttbitene vendes i mel, salt og pepper, freses i stekepannen og kokes i fløtesaus til det uigjenkjennelige. Serveres med kokte poteter og noen grønnsaker som også har fått sin rikelige tid i gryten.
Så till det nödvändiga. Jag är inte för att valjakten släpps fri och jag är medveten om risken för utrotning av vissa valarter. Däremot är jag för ett visst uttag (slakt) där det så är möjligt och just vikvalen växer till sig i större och större flockar och kan jagas med begränsningar. Man får absolut inte ta in valkött i Sverige, men ingen kollar, så det blir till att svulla den i Bergen eller Stavanger där den serveras på krogarna eller i Lofoten där den är ett vanligt kött på tallriken exempelvis som rökt och skuren i tunna skivor, jättegott.

Swemag

21:08  
Blogger Lisa sa...

Jessica:Hmmm, jag kanske ska börja utse veckans pinata? Strålande idé.
Swemag: Du får snart skaffa en egen blogg. Bisst är vu välkommen här men jag tycker du förtjänar en egen publik.

22:17  
Anonymous Anonym sa...

Nej för katten! Men jag lovar jag ska inte ta så mycket plats.
hmmm - kan man bli rik på att blogga?

Swemag

07:28  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida