Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

torsdag, november 16, 2006

Folk som fattat

Färskt och fräscht till varje pris är mantrat för medvetna konsumenter. Jag vill med en druckens envishet hävda att yttre fräschör inte är det viktigaste. Det kanske har med min egen tilltagande ålder att göra.
DSC00033.JPG Eftersom päron är rätt bedrövliga stora delar av året är det en utmärkt ide att koka in dem. Alla frukter passar inte att koka in, päron blir ljuvliga på burk. Konserverat är inget annat än en synonym för inkokt, vilket många tycks ha svårt att förstå.
Del Monte har insett att deras produkt är bra men att sunkburksprägeln måste bort. Den nya förpackningen är sanslöst tilltalande.
Lägg i en rostad kanelstång och en nypa saffran. Eller kanske en halv urskrapad vaniljstång.Skvätt i konjak eller citruslikör. Låt stå över natten. Skrapa bort etiketten och ersätt med en snirkligt handtextad.
Nu väntar vi på att svenska päronproducenter börjar konservera i större skala så vi slipper transportera päron från när och fjärran.

4 kommentarer:

Blogger Xtian sa...

Ååh, du har sett dom oxå. Burkarna som ger hela fruktkonserv-branschen en fet känga. Jag älskar dom.

(kanske till och med så mycket så jag skakar fram den gamla klassiska 70-tals alt. Tjefests-desserten "Päron i ugn med After Eight"... Eller inte)

22:45  
Anonymous Anonym sa...

Jag tycker att man ska tänka efter innan man köper produkter från del monte. De får ha hur fina förpackningar som helst men det är ett globalt företag som utnyttjar producenter över hela världen. Miljövänligt och rättvis handel finns inte i deras vokabulär. Lägg dessutom till total frakthantering och knacka in denna förpackning inkl innehåll på miljökontot så blir det ännu värre.

09:48  
Blogger Kinna Jonsson sa...

Tjingaling, gillar dina goda förslag, de vackra burkarna inte att förglömma men man kan lägga in dem au naturel också. =)
http://kinnasblogg.blogspot.com/2006/09/retrortt.html

10:20  
Blogger Lisa sa...

Jag tycker att det är oerhört viktigt att berömma även stora företag när de gör bra saker. Lika mycket som man ska skälla när de gör dåliga saker.
Jag använder faktiskt glasburkar till annat sen (egna inläggningar och marmelader) så det är definitvt inget svinn där. Mycket bättre än oanvändbara plåtburkar.
Just nu äter vi färska päron och svenska äpplen (utom den här provburken). Men hela våren är det uselt på fruktfronten och då är burken ett bra alternativ.
Och jag påpekar att det vore bättre med svenska.
Gör man en livscykelanalys undrar jag om det är värre än att köpa färska päron från långt bort och tillaga dem hemma. Svinnet är minimalt med färdiga burkar. Och det är förmodligen bättre för miljön och nyttigare för kroppen än med burlade päron än färdiga glasstårtor etc.
Koka in päron själv är ingen självklarhet om man har ett pyttekök med minimala förråd.

11:18  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida