Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

torsdag, november 16, 2006

En doft av kaffe

Är det inte märkligt att alla vill bli matskribenter? Ett tag på nittiotalet häckade jag i tevesoffor rätt ofta. I förrummen luktade det surt kaffe*, linoleummattorna var gråa och man fick svettglansiga ostfrallor som man åt av ren tristess och nervositet.
Ofta stötte jag ihop med politiker och politiska kommentatorer. Jag lovar: den oförställda kättja och avund som väcktes i deras ögon när de insåg att jag var matskribent fyllde mig med förundran. De övergav alla dagsaktuella samtalsämnen och politiska komplotter för att pumpa mig på detaljer om schalottenlök, sushi och nya vintrender.
Alla tycktes nära hemliga drömmar om att egentligen ägna sig åt mat och vin. Kanske rent av öppna en liten restaurang?
(Tja, minst en av dem gjorde det ungefär vid den tiden och ändrade sedan drastiskt uppfattning om villkoren för småföretagare. Folk som aldrig arbetat på resturang tror nämligen att driva restaurang är ungefär som att gå på restaurang. Glida runt lite mellan borden, äta god mat och träffa trevligt folk. De har aldrig satt sig in i att kockyrket är det med mest yrkesskador eller analyserat det faltum att de flesta restauranger ger en vinst som i perioder med hög ränta är minre än att ha kapitalet på banken.)
Så varför inte skriva om mat då? Niklas Ekdal, som är en driftig man har helt frankt utnyttjat sin position och skrivit ett kaffekåseri på ledarsidan. I morgon blir det recept på chokladbiskvier.


*)Utom på Gomorron där det var klass på grejorna och gosmys tack vare Krickes mamma, vars namn just nu undflyr mig.

16 kommentarer:

Blogger ondskan sa...

Jag har aldrig velat bli matskribent!

10:46  
Blogger Gitto sa...

Jag har alltid velat bli matskribent! Fast det är jag ju nu, i mitt eget forum.

Att laga mat och att skriva är de enda två saker jag kan ordentligt, så kombinationen är idealisk för mig.

11:33  
Blogger Lisa sa...

Ondskan: Försöker du samla Antikrist-poäng?

Gitto: Tro inte att du blir rik bara.

12:55  
Blogger Gitto sa...

Jag vill inte bli rik, det är det sista jag önskar mig. Och inte känd heller. Jag vill bara laga mat, skriva lite på dagarna och dricka vin på kvällarna. Och det gör jag redan. :)

13:16  
Anonymous björn w sa...

Apropå kaffe förresten Lisa, har du provat de nya kaffe-påsarna? (som tepåsar, ja, fast med kaffe) Jag är minst sagt nyfiken, och mer än en aning skeptisk, men på producentsidan av livsmedelsbranschen har jag inga känningar, så ingen har skvallrat för mig än om det blir bra eller inte... vet du?

17:28  
Blogger ondskan sa...

Jag vill bli rik!
/Antikrist

19:25  
Blogger ondskan sa...

Heter inte han också Niklas Ekdal, den söte kocken i Helsingborg?
/A.K.

19:26  
Blogger ondskan sa...

Kaffepåsar låter ju perfekt såhär i världengårundervimåsteändravårakonsumtionsvanor-tider! Själv har jag varit och köpt ett sånthär återanvändningsbart kaffefilter.

11:13  
Anonymous björn w sa...

Ondskan - även om jag förstår vad du menar vill jag bara försynt påpeka att om de har bra kvalitet så tror jag faktiskt att det vore bra för miljön - helt enkelt eftersom idag görs det en otrolig massa kaffe som inte dricks upp utan står och surnar i kaffebryggare och sen hälls ut. Dessutom tror jag att rätt många hushåll som inte dricker så mycket kaffe öppnar ett paket som sedan blir stående och sen slängs halvfullt nån månad senare när det bara luktar sågspån och inget annat.

Resursförbrukningen av att odla en massa kaffe i sydamerika som fraktas till sverige för att slängas tror jag vida överskrider den förbrukning det innebär att ett förpackningsföretag i Eslöv tillverkar vad som närmast är ett ihopvikt melittafilter av svenskt papper med ett snöre som sedan fylls med en portion nyrostat kaffe.

Allt detta förutsatt att kvaliteten är bra och att påsarna är förpackade på ett sådant sätt (vac el. skyddande atmosfär)att de inte blir dåliga.

Eller vad tror du?

20:38  
Blogger ondskan sa...

JAG (som inte ska bli matskribent, eller kaffeskribent heller) tar det kalla kaffet i kaffekannan, och värmer en kopp i mikron.
puss!

08:27  
Blogger ondskan sa...

Varför är förresten inte kaffepåse lika sorgligt som jultallrik från Findus? Det implikerar ju också ensamintag.

08:28  
Anonymous björn w sa...

Som jag har förstått det är målgruppen för kaffepåsen egentligen inte hushåll, utan hotell, restauranger och liknande där man har ett behov av att kunna få fram nybryggt kaffe snabbt under en lång tidsperiod. Och hotellboende kan visserligen vara rätt sorgligt, men kanske inte på samma sätt...

Jag brukar f.ö. också micra mitt kaffe på morgonen. Mest för att jag är så brutalt morgontrött och inte har ork att stå och mäta upp kaffe och vatten. Och då har jag ändå jobbat med kaffe och gått barista-kurser. Fast jag tror att vi tillhör en minoritet vad gäller hur vi behandlar vårt kaffe...

14:09  
Blogger ondskan sa...

Och vem behöver egentligen micro? Jag har sagt det förut: kallt kaffe är också kaffe.

14:44  
Blogger Lisa sa...

Jag gillar faktiskt snabbkaffe. Det är ju inte riktigt kaffe utan mer en varm dryck med trevlig smak och uppiggande effekt. Men det måste vara engelskt snabbkaffe. Eller möjligen det billiga Neskaffet som jag tror heter Red Label.

15:29  
Anonymous björn w sa...

Sen finns det ju ett annat utmärkt användningsområde för snabbkaffe - hemmalatte.

Ett par rågade teskedar snabbkaffe, 5 cl kokande vatten från vattenkokaren. Värm mjölk i micron till strax under ångpunkten, skumma med t.ex. en bodumbryggare, slå i. Denna dryck kan visserligen på intet sätt jämföras med vad Nesta eller Lilla Kafferosteriet serverar, men slår gott och väl majoriteten av alla taskigt gjorda latte man får alldeles för ofta. Vet man vad man gör med sin bodumbryggare får man ett väligt krämigt, fint mjölkskum.

Lustigt bara att bodums kaffekannor är bättre på att skumma mjölk än vad deras mjölkskummare är. Någon eller några på deras utvecklingsavdelning har uppenbarligen helt missuppfattat hur man gör en bra mjölkskummare.

Ska nog faktiskt gå och göra en latte nu.

17:33  
Anonymous Recept scones bakning cheesecakes cupcakes choklad bröd bakrecept sa...

kaffe som är så gott!
Fin blogg du har förresten, Kram!

00:00  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida