Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

måndag, november 27, 2006

Kolaglass med kanderade valnötter

Kanderade valnötter är goda som sådana (eller servera till ost!).

Kanderade valnötter
2 dl färska valnötter
1/2 dl socker
salt

1. Värm ugnen till 175 grader. Bred ut valnötterna på en bakplåt och rosta i ugnen i ca 5 minuter. Var uppmärksam så att de inte bränns.
2. Värm sockret i en stekpanna tills det smälter och får gyllenbrun färg. Häll i nötterna och rör om så att de täcks av sockret.
3. Häll över de heta nötterna på en plåt med bakplåtspapper och skilj snabbt åt nötterna med ett par gafflar innan sockret stelnar helt. Salta lätt och låt svalna. Om du ska använda dem till glass kan du ställa dem i en burk i frysen så att de är färdigt kalla.

Kolaglass med kanderade nötter
1 sats kanderade valnötter (se ovan)
140 g socker
2 ägg
1 dl vispgrädde
3 dl mjölk
en nypa salt
en liten bit vaniljstång, delad på tvären

1. Smält 50 g socker i en liten kastrull och rör om tills det blir gyllenbrunt. Tillsätt försiktigt några matskedar varmt vatten för att kyla ner sockret innan du tillsätter mjölken.
2. Tillsätt mjölk, grädde, vanilj, en nypa salt och ytterligare 20 g socker och låt koka upp under omrörning så att den hårda kolamassan helt löser upp sig. Låt svalna några minuter.
3. Vispa ihop resterande 70 g socker med äggen i en skål. Rör ner mjölksmeten i skålen. Häll tillbaka i kastrullen och värm försiktigt under konstant vispning till 82 grader eller tills smeten precis tjocknar och täcker baksidan av en sked.
4. Ta kastrullen från värmen och fortsätt vispa tills det svalnat lite, gärna i kallt vattenbad. Ställ kastrullen i kylskåpet när den har svalnat tillräckligt. Det är viktigt att smeten blir riktigt kall innan du fryser den. En glassmaskin med kylpuck orkar annars inte, och hur som helst blir konsistensen bättre om glassen fryses snabbt.
5. Frys smeten i glassmaskin enligt tillverkarens anvisningar. När glassen tjocknat men inte ännu är helt färdig tillsätter du de förkylda kanderade valnötterna.
6. Servera genast i kylda skålar.

4 kommentarer:

Blogger Lagers tabberas sa...

Fullkomligt livsfarligt förmodar jag, men egentligen bara en förfining av stenålderskosten, nåja bara för att man åt nötter. Det är så bra med torghandeln hos oss, vi ikan köpa färska mandlar och färska valnötter och nu lägger jag Din förfinande kandering till mitt gamla hanterande:
1/2 kilo färska valnötter
1/2 liter vatten
13 dl strösocker
1 vanlijsång
1 tsk salt

Gör så här:
Skala och lägg nötterna i blöt över natten med saltet. Spola av noga. Koka upp lagen (ovan)Splitta upp vaniljen och lägg i när dt kokar. Häll i de väl sköljda valnötskärnorna och sjud försiktigt i tio minuter. Ta upp med hålslev och lägg i en glasburk. Sila lagen över och sätt på lock och sätt att kallna. Också gott på glass, i bakverk (gör päronpajen som pratades om i veckan och byt ut pinjenötterna mot syltade valnötter)

14:31  
Blogger Jonas Bergroth sa...

Jag trodde aldrig att jag skulle kläcka ur mig detta: men nu är det förbanne mig på tiden att jag går till Clas Ohlson och köper ett nytt kylelement till glassmaskinen!

14:38  
Blogger Lisa sa...

Lager: Låter omedelbart dödande.

Jonas: Välkommen hit, jag blev så glad av ditt mejl. Så klart att du ska ha ett frysblock!
Och kom hit och smaka vår glass när du har vägarna förbi.

16:35  
Blogger Lisa sa...

Lager: Välkommen tillbaka! glömde jag säga.

16:37  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida