Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

lördag, november 25, 2006

Bacon värt att jaga

Bacon 140g Svensk bacon suger inte fett. Det läcker vatten. Faktum är att det varit omöjligt att köpa bacon i butik. Tills nu. Scan har äntligen tagit sig i kragen och säljer Jägarbacon. Extra mycket röksmak, köttigt och fint. Pigghamgris, såklart! I morse hittade jag det till min förtjusning mellan frukostäggen och fullkornsbrödet.
Jag borde vara tacksam och mild till sinnes. Istället blir jag arg. Svenska livsmedelsproducenter kan. Det är bara det att de inte vill. Och förmodligen kommer produkten försvinna eftersom svenska konsumenter lullats in i tron att bacon ska smaka disktrasa och att bara priset skiljer olika märken åt.
Stödköp Jägarbacon nu!

21 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Helt rätt, vi borde inrätta en bacon-riksbank och stödköpa från de som gör bra bacon!

/ RP

13:18  
Anonymous Anonym sa...

Jag fick nämnda bacon till mannens hemlagade fluffiga potatisbullar i torsdagas. Det var synnerligen välsmakande.

Eva

13:36  
Blogger Lisa sa...

Eva: Vill du inte gästblogga med recept åå potatisbullarna? Har du börjat smygblogga förresten?

13:49  
Blogger LipGloss bitch sa...

Ska bli!

16:00  
Blogger Jessika sa...

Det är synd att inte bra märken och mat har som möbler och kläder, angivna inköpsställen av tillverkaren.

16:39  
Anonymous Jens sa...

Vad lustigt. Vi åt de till (nyttig...) frukost i morse. Riktigt goda!

19:33  
Anonymous Jens sa...

...och vi håller med. Den var riktigt riktigt god!

19:35  
Anonymous Anonym sa...

Jag bodde några år i London. Första året i studentkorridor. Därfanns en målarinna som målade oljemålningar traktorer, gigantiska på 7x3 meter. Hon var fet, otroligt fet.
Varje morgon kom hon ut, rufsig i det röda sprakande håret och satte på tekokaren och stekpannan.
Så smälte hon ett halvt pkt Lard i stekpannan och med sina knubbiga små feta fingrar vek hon ämsint och längtande upp vaxpapperspaketet med bacon. Otrooooligt vackert melerat och kraftiga skivor med en mild rökning. Hon brukade stå still ett ögonblick och se på fläsket en stund som i andakt innan hon sänkte ner dem i det klara fettet så att det började bubbla.
Så gick hon till kylen och hämtade två ägg och tog fram en platspåse med Mother's Pride, Mors Stolthet, ett bröd, färdigskivat som när man satte fingret på skivan och tryckte genast återtog samma gestalt som innan man tryckt med pekfingret.
Hon lyfte upp baconskivorna och la i ordning på tallriken och knäckte äggen, det ena efter det andra på en liten tallrik och lät dem sedan glida ner i fettet som nu fått en liten rökig ton av baconet. Äggen fick bara en kort stund i fetthettan, så pass att de yttre kanerna var frasigt taggiga och vitan runt den klara gulan ännu inte koagulerat utan bildade som yttreligare en upphöjd genomskinlig kropp mitt på äggen och som en krans.
Sist tog hon två brödskivor och sänkte i fettet som då genomgick en dramatisk förändring. Omedelbart sögs allt in i brödet som liksom svullnade en aning. Två minuter senare vände hon skivorna som då hade fått en lätt friterad yta. Efter två minuter ytterligare lyfte hon upp dem på en skärbräda och skar dem i ett snitt på diagonalen till frukostsnittar.
Hon var läskigt underbar att se. En sådan nästan dräglande lust, en sådan behärskad besatthet. Stekpannan var efter 250 g Lard alldeles torr efter bröden och när hon till slut satte sig ner för att äta och tog en tugga av brödet rann utpressat ljummen Lard som rännilar från mungiporna. Hennes lilla rosa tunga slickade ivrigt och girigt i sig så inget skulle förloras, men när hon kom till baconet och äggen hade hennes ansikte redan blivit blank av svetig upphetsning och överflödigt fett-
Köpte Willys bacon i storpack - men jag fick bara den där VIctoriabilden (hon hette Vctoria) framför ögonen, när jag tillredde om morgonen på lördagen. Annars vet jag Willys bacon! Skitbra kort uttryckt.

Swemag

23:39  
Blogger Lisa sa...

För er lyckliga som bor i Malmötrakten finns Mladens fantastiska bacon på Malmö kötthandel. Ännu bättre än jägarbacon. Svensk gris från Ugglesta så klart!
Alla som äter gris från Tyskland eller Danmarl borde först få se en film om hur suggorna fixeras när de får kultingar. De kan alltså inte vända sig på flera veckor utan ligger fastspända. I Sverige är fixering förbjudet. Bättring på väg i Danmark. Måste erkänna att prosciutton förlorat sin charm sen jag sett hur italienska grisar föds upp.

Grisuppfödning i Sverige är ingen spa-verksamhet men utgår från djurens behov och naturliga beeteende. De lan vända sig, böka och växer i möjligaste mån upp med sina syskon. Tack vare Marit Paulsen!

Tänk på det nästa gång ni väljer billig skinka och bacon från Tyskland eller Danmark!

09:15  
Anonymous Hannele sa...

Bacon är gott, steker man rätt, så är inte märket så viktigt.

11:39  
Anonymous Anonym sa...

Jag brukar säga att gastronomi gör ont och att vi som människor är herrar över djuren. Nu har till och med EU lagt förbud på det som Du beskriver om suggor (från 2006) men möjligheter till undantag finns ända fram till 2013.
Egentligen är det inte värre än att de svenska kycklingarna packas in i uppväxtcentraler eller att laxen gasas ihjäl efter att ha trängts i trånga fållor hela sitt liv, svenska griserier gör skäl för namnet, slakterierna har kösystem där "brorsor och syrror" får stå och titta på, köttindustrin snabbproducerar under våndor för djuren. Ja, vad säger man: Sluta ät! Eller så gör vi oss till språkrör för djuren och ser dem som våra släktingar och så blir vi djurrättsaktivister. Själv slåss jag för småskalighet och omsorg där djurhanteringen omfattas av den etik som är nödvändig för en bra råvara.
Willys bacon är fortfarande gott, djävligt gott!

Swemag

11:45  
Anonymous torsten sa...

Är det inte märkligt så säj; att åtta skivor bacon alltid väger 140 gram?

11:53  
Anonymous anna sa...

Swemag, din beskriving andas Maupassants Fettpärlan eller för det mer groteska: Houellebeq, skriv en egen blog! Jag skulle läsa.

12:18  
Blogger Lisa sa...

Har någon här sagt att vi ska sluta äta?

Man kan ta sitt ansvar genom att alltid välja det bästa alternativet. Bara då drivs utvecklingen framåt. Mina mentala smaklökar säger helt enkelt stoppp ibland.

Jag anser att svensk gris det trevligaste alternativet när man vill ha bacon. Allra helst från små producenter. Tyvärr vill butikerna sällan betala mer för svenskt griskött och även många konsumenter är ovilliga att betala för att grisen har det lite bättre och att mindre antibiotika används. Därför har den otroligt positiva utvecklingen i Sverige stannat av medan resten av EU är på väg att komma ikapp.Men det är många år dit.

Jag vill att Sverige ska ha råd att fortsätta ligga i framkant. Därför är det viktigt att propagera för bra svenska varor som Jägarbacon.
Mladens grisar kommer från Ugglesta, en ganska stor producent, där jag varit på studiebesök. Själva slakten må gå trist till (just på Ugglesta hade man arbetat en del med den frågan) men grisarna har ett rätt drägligt liv.

Danmark har som målsättning att ligga i framkant när det gäller djuretik inom EU. När de går om Sverige kommer jag tyvärr att rekommendera gris därifrån.

Kollar man inte var de billiga äggen kommer från kan det mycket väl vara finska. Uppväxta i de burar som förbjudits i Sverige (se såldes till Finland). När vi är i Finland äter vi finska ägg för att det är det som finns i den lilla lanthandel vi handlar i. I Sverige väljer vi svenska.

Hannele: Du har helt rätt i att tillagningen är oerhört viktig. Alla har olika preferenser.
http://www.cookingforengineers.com/article.php?id=3
Men precis som när det gäller alla andra råvaror spelar kvaliteten in också. Gör ett blindtest hemma med några olika sorter så får du se.

12:23  
Anonymous Anonym sa...

Du är den första som får veta om jag startar en blogg. Jag måste nog tagga ner kraven på mig själv först, vad gäller att skriva smarta texter, komma med innovativa recept och dessutom med en viss kontinutet.

Min man blev smickrad av efterfrågan på hans potatis-bullsrecept, jag lovar att recept och foto kommer vid nästa tillfälle han gör dom. Det är en konst enligt honom att få den perfekta bullen som först rinner ut i pannan men stannar så att ytan blir krispig och innanmätet fluffigt.

Eva

12:37  
Blogger Lisa sa...

Eva: Jag har fått tre personer att börja bloggga och jag är gladare över det än något annat jag själv gjort senaste året.

Nu kommer snart Oskar börja.

Börja lite anspråkslöst och var anonym on du vill. Det viktiga är att du kommer igång att skriva. Min kloke vän Olle brukar alltid säga: Det bästa är det godas fiende.

Kolla vad många felslag jag gör om du vill känna dig säkrare. Jag bestämde mig tidigt för att bloggen inte var till för att imponera på folk utan för att kommunicera om saker som ligger nära mitt hjärta.

Du behövs! Du är viktig!

Men börja med ett potatisbulleinlägg här om du vill.

12:59  
Anonymous Oskar sa...

"Nu kommer snart Oskar börja" :)

Du är trött, mycket trött. Då du hör mig räkna till tre och knäppa i fingrarna kommer du att börja blogga.

19:54  
Blogger Lisa sa...

Det är bara en tidsfråga!
Det inser alla utom kanske just du.

19:57  
Blogger Jessika sa...

I stockholm finns engelskt bacon på The English Shop i Söderhallarna.

22:24  
Blogger Lisa sa...

Men jag tycker synd om engelska grisar. Jag inbillar mig att svvenska grisar har det bättre. Eller är det eko-bacon där varje gris är garanterad chokladmassage och färgteve? Då kanske.

17:02  
Anonymous Anonym sa...

Kunde inte vara mer enig, skönt att nån mer tycker som jag. Paketen det står "Bacon" på i svenska butiker innehåller slaktavfall - fett, brosk och lite insprängt kött. I England är det tvärtom - kött med lite fett på. Ska omedelbart se om jag kan hitta ditt bacon i min butik! /Hans

12:04  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida