Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

söndag, november 26, 2006

Linsgryta med chorizo


Denna utsökta sötstarka gryta var inte min förtjänst utan ingrediensernas. Lisa har tidigare skrivit om Latinamerikanska livs underbara chorizo. De små fasta franska linserna köpte vi i somras på ett grönsaksstånd vid Fridhemsplan. Och i skafferiet hittade Lisa torkade starka paprikor av okänt (troligen nordamerikanskt) ursprung med doft av rök och katrinplommon. Uppdaterat: Det var ancho (torkad poblano.)
En av dessa körde jag till fint pulver i mixern. Dess fruktiga fyllighet kompenserade mer än väl för lagerbladen som jag glömde. Bilderna tog Lisa innan korven skivades och rördes ner i grytan.





Linsgryta med chorizo
4 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 burkar körsbärstomater
(1 dl rött starkvin, t ex madeira)
3 goda chorizo
3 dl små fasta linser, kokta
olivolja till stekning
råsocker
salt
mild, fruktig chili i pulver eller flingor och/eller
stark paprika

1. Skär löken i tunna klyftor, vitlöken i strimlor. Fräs löken med olivolja i en gryta på medel värme i 5-10 minuter (tills den får färg). Tillsätt vitlöken i slutet.
2. Häll ned burktomaterna och eventuellt vin. Sänk värmen och låt puttra utan lock i 45 minuter eller så. Du kan koka linserna under tiden (gärna med lite salt och rosmarin) om du inte gjort det i förväg.
3. Häll ned linserna i grytan och rör om. Fyll ut smaken med lite råsocker, salt, chili och/eller paprika. Jag har inte skrivit mängder då fruktigheten och hettan i chili och stark paprika varierar så mycket. Du får smaka av. Låt sedan grytan stå på mycket låg värme medan du steker korven.
4. Stek korven i stekpanna. Skiva den och vänd ner i grytan.

7 kommentarer:

Blogger Lisa sa...

PS. Chorizon är för övrigt gjord på svenskt kött! Missa inte den suveräna och billiga flanksteken heller.

13:19  
Anonymous Anonym sa...

Nu fattar jag inte längre. Här brukar Lisa skiva om de mest fantastiska smaker och med örter och kryddor och oliver och skillnaden mellan olika små odlingsplättar och hur de sedan påverkar smaken i det som växer där. Det handlar om en högt utvecklad smakkonst och dessutom fömedlat genom ett språk som får oss som läser att gestalta smaken i vår doftcentra utan att egentligen behvöa smaka. Därför förstår jag inte när det den sista tiden handlat om starka smakmördare som hårdrökta bacon (vilket Gud förbjude då det tar över allt) och så denna chorizo, något vidraigare att kombinera med annat finns inte då den med sin både obalanserade chilli och paprikaspäckning fullständigt slätar ut allt annat isf att lyfta smakerna runt omkring som ett ljufveligt syrat isterband eller helt enkelt en vanlig härlig grynkorv.

Jo, jag ska bli en av dem som Du Lisa får att skaffa en blogg - med Din som förebild och då får Du också reda på vem jag är...så Du slipper undra.
Swemag

15:47  
Blogger Johan sa...

Jag har också råkat ut för en och annan vidrig chorizo och mängder av synnerligen motbjudande isterband. Till min lycka vet jag att båda sorter kan vara underbara (och inte obalanserade) när de tillverkas med omsorg och känsla. Som jag gör klart i inledningstexten bygger detta recept på korv av den senare sorten.

16:35  
Blogger Lisa sa...

Swemag: Det var tråkigt att du inte gillade Johans recept. Vi som åt var nog inte så kräsna för vi tyckte att det var smaskens. Det kan ha berott på att korven verkligen var bra eller att vi drack det läckra vinet Miss Harry till.

Terroir har för övrigt aldrig varit min grej ...

17:44  
Blogger Kinna sa...

Vilka präktiga korvar. =) Ancho är helt suverän (om jag nu tänker rätt). Har för mig att de är goda i salsor med frukt.

12:55  
Anonymous Oskar sa...

Riktigt god gryta! Antecknas i receptboken. Är en rätt som är ganska annorlunda från dem jag vanligen lagar.

22:22  
Blogger Lisa sa...

Oskar: Annars kan du ju utveckla den lite och föreslå några spännande variationer på din blogg!

22:29  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida