Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

tisdag, oktober 17, 2006

Bästa fetan?

Eftersom det verkar finnas ett skriande behov av konsumentupplysning i fetafrågan öppnar jag diskussionen på allvar här. Var köper du din bästa feta?
Max, som erkänner att han är partisk, talar sig varm för sina egna från Fontana i diskussionen nedan. Jag svärmar för extralagrad Valma som jag vanligen köper på Grekiska Livs, Möllevångstorget i Malmö. Just nu har jag en stor burk som Ilias donerat till mig som tack för diverse tjänster. (Se där, nu rök chansen att bli minister!)
Förövrigt är alla ordvitsar med feta bannlysta. OK?

22 kommentarer:

Blogger nicoletta sa...

Min absoluta bästa feta köper jag på Nikeas veckomarknad i Piraeus. Där säljs bara feta varelisia, som betyder feta på fat (den lagras och transporteras i stora ektunnor). Det går att välja på mjuk, medelhård och hård. En äkta grekisk matmor köper alltid två olika sorter och rejäla bitar. I Sverige köper jag Dodonis feta på lösvikt hos Munir i Skärholmen.

15:06  
Blogger Gitto sa...

Ända sedan jag flyttade från Malmö har jag fantiserat om Grekiska Livs feta... Gärna direkt på smörgås med skivat päron och mycket nymald svartpeppar på. Som tur är har jag hittat en butik i Kalmar (Mikrolivs på Smålandsgatan 3) som saluför en hyfsad grekisk feta i lösvikt. Den går inte upp mot Grekiska livs och är nästan dubbelt så dyr, men den får fungera tills jag flyttar till mer civiliserade trakter.

17:36  
Blogger KrakelSpektakel sa...

Hej Lisa. Jag är fullt medveten om att man inte får dricka när man är av min ringa ålder. Alltså: jag dricker INTE även om det finns många (till och med yngre än mig) som gör det. Min pappa drack Caprihinia på restaurang-tillfället, jag drack vatten som vanligt. Jag dricker vatten, cola och te, that's it. Jag hoppas att detta missförstånd inte har avskräckt dig från min blog, det är bra att du är observant. Jag skrev även ett kommentar till Gitto där det stod att jag smakat Champange någon gång, detta rör sig om ytterst små mängder vid enstaka tillfälle exempelvis nyår. Du har för övrigt en bra blog.

17:39  
Blogger Lisa sa...

Krakel! Jag skojade! Du är så skötsam att dina öron skulle skrumpna till russin om jag berättade om mina eskapader vid din ålder.

18:25  
Blogger KrakelSpektakel sa...

Ojdå. Eh, jag tolkar alltid allting som allvarligare än vad det egentligen är. Något pinsamt, men min filosofi är att man oftast ska kasta sig ut i livet. Alltså det var bra att jag insåg att du skojade.

19:23  
Blogger idaida sa...

Den bulgariska fetaosten på Ris&Curry i Lund går inte av för hackor. Och det säger jag inte bara för att jag är anställd...

20:12  
Blogger Xtian sa...

Mikrolivs i Kalmar?!?!?!?!? Wohooo, där handlade jag feta redan -93 och äslakde det. Vad kul att dom fortfarande har sjysst feta.

Första gången jag var vdär o handlade så frågade jag vad det var för feta han hade.
"-En dansk och en Grekisk"(på brytsvenska)
"-Och vilken är bäst då?"
"-Grekkiskk!!!!" sa han med eftertryck och nationell stolthet och tittade på mig som om jag vore helt pantad(vilket ju förklaras av min extremt korkade fråga). Det sjyssta i kråksången är att han var Syrian...
Mne bra på feta och oliver var de. Kul att höra om dem igen

20:29  
Anonymous Dan Stenqvist sa...

Enligt många malmöbor hittar man den bästa fetan hos greken på Möllevången. Har inte provat själv dock, borde ta mig i kragen och göra det. I alla fall finns det bästa kaffet i Sverige i Malmö! Välkomna!

23:37  
Blogger karin sa...

Egeisk livs är en så trevlig affär och förutom feta, jag har inte vågat köpa den danska för varje gång jag varit där har det varit någon annan kund som svarat för mig när han frågat vilken sort jag vill ha,så köper jag oliver, fetafyllda chili och phyllodeg där

01:31  
Anonymous Matlagaren sa...

Hos grekerna i Saluhallen i Göteborg. Något annat godkänns inte hemma.

09:26  
Blogger Lidbom sa...

En bit fetaost kallas "knös" och enligt obekräftade uppgifter ställer varje grekisk matmor en "feta-knös" mitt på bordet varje måltid, för var och en att nypa utav.

10:40  
Blogger Gitto sa...

xtian: Haha, vad roligt! Trodde jag var den enda som kände till micro-livs, det är ju ingen större kundegenomströmmning där direkt. Men är du Kalmarit i grunden eller?

12:04  
Blogger Xtian sa...

gitto: nä, jag är gammal "Malme"bo som pluggade i Kalmar.
Jag gick oftast dit o köpte vuxenläsk o citrusfrukter + snax(oliver, chips o feta) för att dagen efter återvända o köpa vanlig läsk och feta och kanske ostbågar... Älskar MicroLivs.

14:50  
Blogger Gitto sa...

xtian: Ja, Microlivs ska ha en eloge! Funderar på att gå dit senare i veckan och fota lite och göra ett litet inlägg på min blogg. Man måste passa på att lyfta fram sådana där små underbara butiker, framför allt i Kalmar där det inte kryllar av dem direkt! :)

20:26  
Anonymous Jenny sa...

Jag vill också instämma i kören som hejar på Grekiska Livs på Möllan, deras feta är oslagbar. Sist jag köpte den var till min 25-årsfest då en vän och jag gjorde spanakopita, grekisk filopaj med feta, spenat och dill. Vi hade ett underbart moment när vi smulade den gigantiska biten ost från Grekiska Livs med fingrarna. Den har verkligen en otrolig konsistens; när man bryter sönder den går den liksom sönder i skikt och ser nästan ut som marmor. Och är förstås tokgod också..

00:42  
Anonymous Max sa...

Var i Stockholm får man tag på den bästa fetan? I lösvikt alltså. Eftersom jag är så skadad av "företagspatriotism" måste jag ut i världen och upptäcka lite nya smaker :) Det håller inte att i längden tjata "Fontana är bäst" utan att ha ätit de andra. Dags att sluta vara partisk, med andra ord! Hjälp mig, ge mig tips! :D

09:00  
Blogger Lisa sa...

Jag brukar faktiskt köpa Fontanas ekologiska feta när jag inte får tag på annan. Bästa är att gå på Hötorgshallen där man kan smaka sig ffram till den bästa.

09:09  
Blogger ondskan sa...

Xtian: Vad är vuxenläsk? Är det med sprit i?

14:56  
Anonymous Max sa...

Ondskan: En iskall redbull/jäger! ;)

22:54  
Anonymous Sara Berlekom sa...

Bulgarisk fetaost i invandrarbutiken inne i stan. I vanliga fall just nu måste jag i första hand prioritera opastoriserad mjölk i fetan så då blir det Icas grekiska feta.

10:24  
Blogger Xtian sa...

Ondskan: vuxenläsk är Schweppes. När man var liten o "min del" av drickabacken var slut(pommac, sockerdricka o vira blåtira) så nallade man pappas ginger ale. Fick duga men var inte gott.
Det är vuxenläsk.

23:22  
Anonymous Anonym sa...

mevgal feta är den bästa "färdigförpackade". För er som inte har möjlighet för annan feta.

11:34  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida