Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

torsdag, augusti 03, 2006

Vildsvinsfrikadeller i tomatsås

Återseendet med köttdisken på Vi Hornstull blev kärt. Det första resultatet blev Johans goda Caesarsallad (inget mord!) med majskyckling. Det andra gårdagens vildsvinsköttbullar.
Jag har upptäckt att tomatsås blir ganska exakt dubbelt så bra om man använder Muttis konserverade tomater. De på burk är överlägset bäst men de på tetra rockar också.
En annan oerhört viktig sak när man lagar såser överhuvudtaget är att inte stressa sig igenom momentet att fräsa löken. den ska puttra länge på låg värme och långsamt bli gyllene för att den optimala smaken ska lockas fram. Mer om detta senare!
Vildsvinsfrikadeller i tomatsås
3/4 dl finhackad schalottenlök
2 msk olivolja
1 stjärnanis, grovt krossad
2 lagerblad
5 dl passerade tomater
2 dl oekat torrt vitt vin
2 msk konc kycklingfond
2 burkar stora vita bönor i vatten
10 stora blad basilika
Frikadeller:
1 dl pankosmulor (eller 2 små skivor rivet vitt bröd)
3/4 dl Oatly mat eller matlagningsgrädde
1 stor klyfta vitlök, pressad
1/2 tsk nyriven muskot
2 tsk finrivet citronskal
1 1/2 tsk salt
1 tsk nymald svartpeppar
500 g vildsvinsfärs
Till servering:
Stor grönsallad, surdegsbröd
Fräs lök och stjärnanis i oljan på låg värme tills löken är mjuk och gyllene. Använd en riktigt ruymlig gryta för att undvika tomatstänk senare.
Blanda ner lagerblad, tomater, vin och kycklingfond. Låt sjuda på låg värme i minst 1/2 timme, gärna en dryg timme. Rör om ofta så att det inte bränns och slå på vatten i ett par omgånga så att det inte blir för torrt.
Blanda samman alla ingredinser till frikadellerna utom färsen. Låt dra i 10 minuter så att brödet sväller.
Blanda ner färsen och arbeta samman ordentligt till en smidig smet. Den ska vara helt homogen och "gå ihop" men inte bli trådig. Låt stå och samla smak i minst 1/2 timme i kyl.
Tvätta händerna, torka dem och olja in dem lätt. Rulla ca 20 köttbullar och lägg på ett fat.
Höj värmen på tomatsåsen så att den puttrar livligt. Vänd ner frikadellerna och låt dem puttra med i ca 15-20 minuter. Vänd runt försiktigt då och då.
Skölj bönorna i mängder av kallt vatten och låt dem rinna av i durkslag. Låt dem puttra med de sista 5 minuterna. Servera med en driva nystrimlad basilika.

Transparens: Jag har gjort ett konsultjobb åt Mutti men har sannerligen inte betalt för att gilla deras produkter. Allla som diggar burktomater vet att Mutti är bäst av dem som har rimligt pris. Tipsa gärna om era favoriter! Den som hittar fina färska tomater kan kika in hos Ilva och laga hennes goda tomatsoppa. Precis som jag älskar hon kombinationen av fänkål och tomat. Och så tjusig hennes blogg blivit!

2 kommentarer:

Blogger Xtian sa...

Lisa, vi orkar inte käka Caesar nå mer. Sista testen är publicerad nu.

15:56  
Blogger marten sa...

muttiburkarna regerar. dom lirar liksom i en annan division än andra burktomater. och att man ibland hittar dom superbilliga - det gör liksom inget.

(PS. Provade dina mackor hos Ilias häromdagen - supersmarriga!)

00:25  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida