Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

lördag, augusti 26, 2006

Nästan-som-pho

Dags för lite recept, va? Det här är en extremt förenklad variant av Vietnams nationalsoppa pho. Variera med de färska asiatiska örter du får tag i. Att koka en egen kycklingbuljong är naturligtvis det förnämligaste. Näst bästa resultatet får du med Touch of taste koncentrerade fonder på flaska. Använd då hälften kycklingfond och hälften mörk kalvfond.
Till buljongen:
6 hela stjärnanis
6 kryddnejlikor
1 tsk hela svarta pepparkorn
1 1/2 l kycklingbuljong
10 cm ingefära
1/2 dl fisksås
salt
1 msk socker
500 g kycklinglårfilé
1 stång citrongräs, krossat
Till soppan:
400 g kokta risnudlar
2 finhackade salladslökar
lätt kokta grönsaker i munsbitar
Garnityr:
100 g böngroddar
10 kvistar söt thaibasilika
1 knippe långkoriander
3 thailändska chili, i tunna skivor
1 lime i sex klyftor
1. Krossa stjärnanisen lätt och rosta i torr panna med kryddnejlikorna tills det doftar ljuvligt i köket. Skär ingefäran i tunna skivor och torrosta den tills den fått bruna fläckar.
2. Lägg alla kryddor, fisksås och socker i en mycket stor kastrull. Slå på buljongen och låt puttra i 10 minuter. Du kan använda den sjudande buljongen för att koka grönsaksbitarna. Fiska upp dem sen. Skär kycklingen i munsbitar och sjud dem i ca 15 minuter. Lätt citrongräset sjuda med de sista 15 minuterna. Skölj böngroddar och örter noga i mycket kallt vatten.
3. Bottna stora nudelskålar med kyckling, nudlar och salladslök. Slå över den heta buljongen. Designa din egen portion vid bordet med garnityren.

3 kommentarer:

Blogger J & M sa...

Eller om man är stressad och hungrig så köper man 4 kuber färdig pho-buljong för 7 kronor i kinaaffären? ;)

17:19  
Blogger Jessica sa...

Man kan nämna, som oviktig kulinarisk historia, att pho härstammar från fransk pot-au-feu från när det var fransk koloni. Sedan gjorde man vad man i Asien gör bäst, tog den och gjorde något alldeles speciellt av den.

11:57  
Anonymous Martina sa...

Det här blev gott! Jag tycker dock att man kan ha mer buljong till såhär mycket nudlar och kött, så jag skulle öka buljongmängden till kanske 2 liter. Jag tycker också att vanlig koriander ät godare och funkar bättre än långkoriandern. Böngroddarna kan man klara sig utan om det kniper.

Man kan också göra samma soppa med kött: jag använde kalvfond och biff, men skulle rekommendera tunt skivad oxfilé för att få det riktigt mört.

19:20  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida