Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

tisdag, oktober 11, 2005

Sur på mjölken

Det har skett ett paradigmskifte i mitt kök. För att komma från en sådan hyperrationell matlagare är det en smula oförklarligt. Jag har blivit trött på det här snacket om att feta mejeriprodukter är Ok bara för att de är naturliga. För all del. Cannabis, malaria, huggormar och pissemyror är också rena naturprodukter. Jag undviker dem ändå.
De helfeta mejerialternativen är helt inte tillräckligt goda i förhållande till mängden onyttigt fett. Svensk créme fraîche smakar aptrist när man ätit fransk. Dessutom innehåller varenda mager mejeriprodukt numera massor av mysko emulgeringsmedel och märkliga grunkor. Tillsatserna är inte farliga men det hela känns ytterst poänglöst.
Jag testar därför i ren, skär, irrationell och surmulen protest att ersätta grädde och mjölk i maten med Oatly i recepten under en period. Jag är redan beroende av den ljuvliga havredrycken som passar min mun bättre än vanlig mjölk. Bra fettsyresammansättning och friskt nötig smak. Varför skulle havre och raps vara onaturligare än grädde från en kossa?
Barnen får dock fortsätta med mjölk och yoghurt i glas och till flingor. Och god tioprocentig tjock yoghurt har fortfarande min fulla välsignelse. Steker gör jag i den utmärkta produkten smör- och rapsolja. Vi får se hur länge det varar.
Fuskmejeri är coolare än fuskpäls.

21 kommentarer:

Anonymous johan e sa...

Åh, fuskmejeri är toppen! lika gott, nyttigare och dessutom etiskt försvarbart! jag använder bara havre- och sojagrädde i matlagningen, med mkt gott resultat.

13:58  
Blogger Lisa sa...

Använder väldigt sällan grädde överhuvudtaget. Johan fortsätter nog med vanlig grädde och mjölk i glassen. Tyvärr tycker jag att sojamjölk har en konstig bismak. Men Oatly är väldigt gott.

14:08  
Blogger Totoro sa...

Jag tål inte så mycket vanlig mjölk (laktos) men istället för att ersätta dem med Oatly så kör jag litet med laktosfria produkter från Valio och i övrigt experimenterar jag med buljong etc., istället för grädde. Potatismos blir helt förträffligt på buljong. Det utrymme som finns för laktos, man är sällan HELT laktosintolerant, får upptas av det smör, mjölk etc., som krävs i bakning.
Lisa, du skrev en gång en artikel om allergimat i Gourmet. Den var helt strålande. Standardverk här i termer av ersättningsmöjligheter :).
Apropå rapsolja. Jag vill slå ett slag för kallpressad rapsolja före kallpressad olivolja. Rapsolja har samma goda egenskaper som olivolja. Dessutom stöder man svensk rapsodling -- gula rapsfält på sommaren är ju helt fantastiska.

14:21  
Anonymous Anonym sa...

Jag har försökt mig på Oatlys pannkaksmet. Det gick inget vidare. Jag tackar för tipset om andra Oatly produkter. Jag kanske dömde ut dem för snabbt...
10% yoghurt använder vi mycket har dock inte provat värma den. Ngn som provat? Det hade varit mumma att ersätta creme fraiche med yoghurt!

16:24  
Blogger Lisa sa...

Blanda den kalla yoghurten med ca 1 tsk maizena innan den hettas upp så håller den ihop fint. Dock ger det inte samma runda smak utan är mer friskt syrligt.
Jag inser själv att maizena är vad som på förpackningar kallas stabiliseringsmedel.
Min tilllfälliga avoghet mot konstlade mejerivaror är enormt irrationell.

16:57  
Blogger Totoro sa...

Det ligger något osunt över hela matmarknaden. Vad består en "fettfri" mjukost av? Läser man på förpackningen ställer man snabbt tillbaka den. Vad hände med att äta lite men allsidigt? Jag tycker inte att det är så irrationellt men så är jag själv anti light produkter. Långt resonemang och ska bespara dig men jag tror inte på det. Att man hittar andra vägar från sånt man inte tror på är inget konstigt men man behöver inte gå till totala överdrifter.

17:11  
Blogger Viktoria Schiöler sa...

Lisa, du rekommenderade maizena i tjock yoghurt om man kokar den. Till min förvåning så funkade det helt utan redning när jag provade, och jag hade ändå krossade tomater i grytan också. Det kanske beror på vilken tjockyoghurt man använder? (Fast jag vet inte om jag gillar smaken, det blir nästan för syrligt - nä, smakar inte som creme fraiche!)

19:52  
Blogger Lisa sa...

Det beror på hur länge man kokar den. Jag tycker att yoghurten mjuknar i smaken om den kokar länge och då måste man reda den. Tomater gäller samma sak — långkok rekommenderas. I morgon kommer recept på Egils currysås.

20:09  
Anonymous Sara sa...

Kan man få tag i den där artikeln om allergimat som totoro skrev om på något sätt? Behöver verkligen få lite tips och råd när det gäller detta!

14:43  
Blogger Lisa sa...

Sara: Har tyvärr inte tillgång till kopiator. Hör av dig till Gourmet så kan du säkert köpa ett gammalt nummer. Så får du de fina bilderna också.
a.holmin@gourmet.se

14:52  
Anonymous Sara sa...

Ok. Skall prova det.
Tack!

15:42  
Anonymous Annina sa...

Har ni sett hur sådan där superlätt mjukost ser ut när den torkar? det blir liksom tunna läskiga flagor... Man vill inte ens tänka på vad den innehåller för besynnerliga kemikalier. Bortsett från att den rent smakmässigt sett knappt är tjänlig föda. Det är fascinerande att se hur långt folk är beredda att gå för att eventuellt gå ner i vikt.

15:53  
Blogger Lisa sa...

Jag gillar en del smalprodukter smakmässigt. Det är ju liksom en del av mitt jobb att hålla koll på marknaden.
Dricker hellre lightläsk/lightdryck än vanlig sockerstinn. Nya lätta 19% med yoghurt var också god. Men jag föredrar en vanlig smal färskost framfför den. Mager yoghurt ää friskare än den fetare även om man naturligtvis inte lagar mat på den. Gröna Slaktaren har en suverän supermager leverpastej med hög kötthalt som i min mun klår alla andra pastejer.
Supermagra lagrade ostar kan vara underbara. Minns en charmfullt åldrad femprocentig Västan som minsann inte var någon frisk fläkt.

16:17  
Blogger Totoro sa...

Om vi talar principbeslut så har jag ett som innebär ett uteslutande av lightprodukter. Jag tar hellre av den äkta varan men mindre och använder knappast helfet philadelphiaost som dippsås. Har en fix ide om sockerersättningsmedel som jag fullständigt undviker. Sylt med högt bärinnehåll, korv som bara består av kött (en nürnberger bratwurst och jag är lycklig!) och kanske litet konserveringsmedel, pålägg med mer köttinnehåll än tillsatser. Allt sånt är jättebra. Men jag tror att lightprodukter inte bidrar till sunda matvanor men jag kan ha fel.

19:51  
Anonymous enioreh sa...

Jag har levt på mjölkfri kost i två år nu - mer eller mindre. Det händer dock att jag syndar med ost, för det finns ingen bra ersättning för ost! :( Vad ska man ha på pizzan? Sojaosten blev som gråa pappersflingor och smakade högst besynnerligt. Ungefär som ättika. Blä..

Någon som har ett bra tips på ostersättning? ;)

09:25  
Anonymous Kaj sa...

Jag fattar inte varför man ska ersätta mjölk, grädde etc med alternativa produkter? Har det att göra med övervikt?

Riccotta och yoghurt är ett väldigt bra substitut om man vill laga fettsnål mat, bara man mixar den helt slät. Går att använda utmärkt t.o.m till glass.

16:04  
Anonymous enioreh sa...

kaj> I mitt fall beror det helt enkelt på att jag blir sjuk av mjölk. Magen fungerar inte "normalt" på flera dagar efter att jag har ätit någonting med mjölk i.

Jag har dock läst att mjölk inte är bra ens för friska vuxna i några större mängder. Varför inte ersätta med någoting vegetabiliskt och nyttigt om man kan, frågar jag? :)

17:24  
Blogger Lisa sa...

Hej Kaj! Jag gillar inte att mejeriprodukterna har tråkig smak, innehåller en massa tillsatser (inte farliga men fåniga) och innehåller onyttigt mättat fett. Använder redan yoghurt och ricotta (även om den ofta är för dyr) med förtjusning men ungarna gillar krämig, len mat. Ricotta och yoghurt går inte hem där riktigt.
Oatly har nyttigt fett och i min mun är havremjölk gott och läskande. Annars äter vi inte mycket feta mejeriprodukter, som kanske märkts på recepten här. Magra mejeriprodukter är bra, nyttig mat för alla som tål dem.
Att göra mjölk av havren direkt känns mer milkövänligt än att låta den ta omvägen genom kossan.

20:44  
Anonymous Anonym sa...

Inspirerades av oatlyinlägget till att köpa deras mjölkdryck igen. När jag köpte den för längesen var jag bara nyfiken på att smaka, visste inte riktigt vad jag skulle göra med den.
Nu har jag två morgnar i rad haft den (inte oatly, utan ICAs faktiskt) till havregrynsgröt. Och lite grekisk honung. Faktiskt chockernade gott...

17:36  
Anonymous claus sa...

Jag tillhör de som inte helt undviker cannabis, så nu väntar jag på några bra space cakes recept!

18:09  
Anonymous Micke Skribent sa...

Moderna sjukdomar bla laktosintolerans har ökat lavinartat sedan 50-talet.

http://gluten-celiaki.blogspot.com/2011/03/gluten-kallan-till-vara-moderna.html

23:39  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida