Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

lördag, oktober 01, 2005

Bakslag (2)

Det började så bra. Nyheterna om de första fotografierna på jättebläckfisken gjorde hela familjen rysligt upphetsad. Vi beslöt bums att fira genom att sätta i oss av detta märkliga blötdjur snarast möjligt. I fredags serverades inte helstekt kraken men väl friterade bläckfiskringar. Vi brukar sällan fritera hemma men äldste bonussonen hade uttryckt önskemål.
Frysta bläckfisktuber inköptes på China Market på Olofsgatan. Och så drog vi igång, glada i hågen och stärkta av ett par glas på kvarterskrogen Judit & Bertil. Barnen slök inte betet. Trots att den tempurainspirerade frityrsmeten var perfekt spröd. Äldsta bonussonen förklarade att han bara gillade sådana bläckfiskringar som mamma köpte färdiga. Det finns mer hopp om att göra matnörd av yngre bonussonen som igår blev förälskad i rambutan.
Matälskarna resignerade och ägnade sig istället åt att skapa en vuxenvariant. Jag ville pröva teorin om en lätt marinad skulle göra den frysta bläckfisken saftigare och mer smakrik. Framförallt är det saltet som ger en lätt rimning, vilket gör att fisk och kött släpper mindre vätska då det tillagas. Vi kommer att fortsätta utveckla receptet men redan den här betaversionen är mycket lovande. Resultatet blir naturligtvis ännu bättre med färsk bläckfisk.
Eftersom friterat är flott i ordets båda bemärkelser bör du kompensera med grönsaker, råris och några starka asiatiska såser utan fett. Efter vårt bakslag med barnen åt vi dem dock uppgivet med champagne och gott sällskap som enda tillbehör.
Matälskarens tips! Till japansk tempurasmet används ett speciellt tempuramjöl som inte bildar segt gluten. Vi har upptäckt att Idealmjöl ger liknande resultat och är billigare och lättare att få tag på.

Bläckfisk för fullvuxna
4 stora tuber fryst bläckfisk, tinade
Till marinad:
1 tsk salt
1 1/2 msk fisksås
1 msk apstark chilipasta eller finhackad thaichili efter smak
1/2 msk farinsocker
finrivet skal av 1 lime
3/4 dl finhackad koriander eller ngo gai
1 l rapsolja till fritering
Till frityrsmet:
2 1/2 dl vatten (3 dl om du inte häller i bläckfiskmarinad)
4 dl idealmjöl
1 ägg
1 tsk bakpulver
1. Skär bläckfisken i 2 cm breda ringar. Torka dem noga genom att pressa med hushållspapper. Blanda med alla marinadingredienser utom koriandern. Låt stå och marinera i 20 minuter.
2. Vispa samman ingredienserna till frityrsmeten. Låt stå och svälla i minst en kvart. Vänd ner bläckfisk, marinad och koriander i smeten. Blanda noga.
3. Hetta upp oljan i en stor kastrull. Testa med en klick smet att den är tillräckligt varm. Fritera 3 stora eller 4 små ringar i taget tills de är vackert gyllene. Om du lassar i för mycket åt gången kyls oljan ner och ringarna blir flottiga och bäckfisken seg.
4. Låt rinna av på hushållspapper. Ät medan de är varma och dippa gärna i goda såser.

3 kommentarer:

Blogger Totoro sa...

Vad utfordrade du bonusbarnen med i slutänden?
Förresten är jag inte heller vidare förtjust i bläckfisk, inte ens calamares. Men jag äter gärna sashimi.

10:15  
Blogger Lisa sa...

Jag hade sejfat med kalvstek. Misstänkte att det kunde bli för utmanande med blötdjur. Otroligt god broccoli till.
Jag gillar bläckfisk. Till och med fryst. Dessutom är det nog rätt bra ure eko-synpkt.

13:48  
Anonymous Anonym sa...

Who knows where to download XRumer 5.0 Palladium?
Help, please. All recommend this program to effectively advertise on the Internet, this is the best program!

23:57  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida