Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

söndag, oktober 30, 2005

Äppelpaj med pepparkaksglass

Så här gillar jag fruktpaj: tunn, med spröd, söt botten och syrlig fyllning. Glass med pepparkakskrydda fullbordar.
Äppelpaj
150 g vetemjöl
100 g havregryn
125 g smör
125 g socker
1 ägg
1 msk kallt vatten
Till fyllning:
5 syrliga höstäpplen (t.ex. Signe Tillisch), skalade och i bitar
1/3 dl råsocker
1/2 dl russin
1/3 dl aprikospuré (alternativt marmelad)
Saften av 1/2 citron
1/2 dl vatten
1. Hacka samman smör med de torra ingredienserna, antingen med kniven på matberedaren eller med kökskniv på en stor skärbräda, tills det blir jämnt smuligt.
2. Blanda snabbt samman med ägg och vatten till en deg. Sätt degen i en plastpåse och låt vila någon timme i kylen.
3. Värm ugnen till 225 grader C. Kavla ut degen på väl mjölat bakbord till ca 1/2 cm tjocklek (eller till en yta stor nog att täcka en 26 cm pajform). Pressa den in i en pajform. Det kan vara svårt att flytta till pajformen i ett stycke, men det går lika bra att dela den i några bitar och sedan sammanfoga dem i formen. Skär bort kanterna som sticker ut över pajformens kant.
4. Grädda formen i ugnen i ca 15 minuter eller tills den precis börjar bli brun i kanterna. Ta ut den ur ugnen och låt svalna.
5. Sänk ugnsvärmen till 190 grader C. Koka upp alla ingredienser till fyllningen och låt småputtra i 10 minuter. Fördela jämnt i pajbotten.
6. Grädda i ca 20 minuter eller tills äppelbitarna är helt mjuka. Låt svalna något och servera sedan med pepparkaksglass (se recept nedan).


Pepparkaksglass
5 dl mjölk
1 msk pepparkakskryddor
40 g (knappt 1/2 dl) mörkt muskovadosocker
100 g (drygt 1 dl) socker
2 ägg
1 nypa salt

1. Koka upp mjölk, kryddor, salt, muskovadosocker och 25 g av det vanliga sockret. Låt småkoka i 10 minuter och låt sedan svalna tills det är ljummet.
2. Vispa samman ägg och resten av sockret tills de är pösiga. Vispa sedan ner mjölkblandningen.
3. Värm smeten på låg värme under ständig omvispning tills tjocknar så att den fastnar på baksidan av en sked eller når temperaturen 82 grader. Ta genast bort kastrullen från värmen.
4. Fortsätt vispa några minuter. Låt svalna tills smeten är ljummen.
5. Häll smeten genom en sil och ställ den sedan i kylen för att svalna helt. Vispa om då och då.
6. Ställ en serveringskål i frysen. Frys glassen i glassmaskin enligt tillverkarens anvisningar. För sedan över glassen i den kylda serveringsskålen och låt stelna ytterligare någon timme i frysen.


Den här glassen (liksom alla mina glassar) ska avnjutas färsk. Överbliven glass kan sparas några dygn i frysen, men det är meningslöst att göra den långt innan den ska serveras. Häll smeten i glassmaskinen när varmrätten serveras.

Kommer snart: Surdegsbröd på vete och min bästa glass (choklad)

2 kommentarer:

Blogger Jessica sa...

Johan,
jag har ett surdegsbekymmer som jag har beskrivit den 26 oktober. Vore tacksam för din input. Just nu står surdegen och trivs i kylskåpet för jag vet som sagt inte om man kan köra surdeg rakt över eller om man måste ha en surdeg a la Sörberg en annan enligt Rosendahl etc.

Jessica aka Totoro

21:11  
Blogger J. Swanljung sa...

Hej,

Förlåt att jag missade din tidigare fråga. Surdegen du beskriver är en rågsurdeg och borde kunna ersättas med min utan problem bara du tar hänsyn till mängderna mjöl och vatten. Min måste utspädas något för att få samma konsistens.

Sen är det klart att det är skillnad på surdegar. Jag har nu två surdegar, en rågsurdeg och en vetesurdeg. Har tänkt blogga om den senare en längre tid. Det får bli nu.

Johan

09:26  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida