Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

torsdag, september 29, 2005

Hur lång är svansen?

OK! Jag blev inspirerad av att läsa om den långa svansen. Nu föreslår jag att vi väljer något vi gillar eller ogillar och se hur mycket vi kan påverka. Jag förnekar inte att jag har inflytande genom mina skriverier i andra tidningar. Men där finns tydliga gränser som utgörs av redaktionens och läsarnas intressen. Bloggandet är gränslöst.
Föreslå en affär, företeelse, bok, ett recept eller en produkt som vi alla gillar eller ogillar och se hur mycket inflytande vi har. Försök att få alla bloggare som tycker likadant att skriva om det och så ser vi vad som händer.

25 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Jag tror att det borde vara möjligt att skapa nån slags hajp på nån obskyr (lättlagad) maträtt - om många ligger på.

08:35  
Blogger Lisa sa...

Apselut! Men det skulle vara roligare att visa hur bloggare kan ha vara en ekonomisk maktfaktor genom att förorda en produkt eller affär. Helst något småskaligt ekologiskt. Men jag gillar att puffa för större företag när de verkligen gör något bra också. Men eftersom initiativet är mitt vill jag inte bestämma vad. Som med barn: en delar, en väljer. Så blir det rättvist.

08:41  
Anonymous Anonym sa...

Jag försöker omvända världen med:
Ekoladan.se
Bondens marknad
Fransmannen på Roslagsgatan
Matkavarvan
Hötorgshallen
Brunkebergs Bageri

Dessutom försöker jag påverka mjölgrossister att börja sälja anständigt mjöl till vanliga konsumenter. Just nu är det bara ovan nämnda bageri samt Cajsa Varg som säljer mjöl som man blir lycklig av.


samt vägra
Willys
Lidel
mfl
Inte ens för basvaror som många tycker. Basvaror ska inhandlas i de affärer man vill ska vara kvar.

Mat får inte bli för billig, då slutar konsumenterna ha några krav på den. Man klagar inte på slemmig pasta som bara kostat några kronor, man slänger den bara.

Vägra CocaCola skulle också vara spännande ämne......

Gör som i England, förbjuda, läsk, chips, godis etc i skolorna. Och lägg ett par kronor till på skolmaten.

Eva

09:03  
Blogger Totoro sa...

Okej. Undvik Icas egna varumärken, undvik ALLA kedjors egna varumärken. De tjänar inte konsumenten, bara företaget. Kvaliteten på maten blir knappast bättre heller.

Vägra handla sånt som är lätt bisarrt. Den gula löken på lill-ica i området kom från Australien. Hur kan man frakta lök från Australien och sedan sälja den för 5 kr/kg? Eller lammstek från Nya Zealand. Fryst lammstek fraktad runt hela j-a jordklotet, hur sunt är det och hur, bara hur, kan den vara billigare i sitt frysta tillstånd än en ovanlig svensk lammstek, eller irländsk om man ska ta inom Europa? Samtidigt drar jordbrukarna på landsbygden upp prima lök och potatis och morötter. Ägg har de också. När jag köpte ägg senast fick jag en liten sighseeingtur i hönseriet. Mer sånt.

Vidare rekommenderar jag:
Cajsa Warg, butik i Stockholm; Stockholms aeter och essencefabrik, också stockholm; I stockholm finns det så många fina butiker att det här skulle kunna bli en hel avhandling men i korthet, hötorgshallen, östermalmshallen, NK:s matmarknad för det lilla extra. Riddarbageriet, litet avsides men värt det. Besök bondens marknad när det anordnas, det sprider sig över landet. Finns här också nu. Carlströms kött i Västerås; Åsby kött & Vilt i Hallstahammar; Kungsbyn, långt från ära och redlighet men väl värt ett besök. Ligger mellan Enköping och Västerås, ta av mot Ängsö. Matsedel i Västerås, Tebutiken i Gallerian, chokladfabriken i hamnen. Saltå kvarns sortiment är jag urförtjust i, det finns på Obs stormarknad här.

Jag tror inte att det är lyx eller i längden blir dyrare att handla lokalodlade varor, eller gå till en köttaffär och få världens bästa benfria fläskkotletter!

Vägra fåniga produkter som enligt uppgift ska spara tid. Scans färdigstrimlade frysta kött. Reklamfilmen för det var urbota dum. En japansk samuraj som talar mandarin tillsammans med barnen -- jag menar, halllåååå?! Dessutom var hela det tidssparande konceptet fånigt.

Låt det ta lite tid att tillaga mat. Det finns fina rätter som går att slänga ihop på ett ögonblick utan att kvalitén går förlorad.

Apropå inflytande. När SVT visade Mat med Tina Nordström och hon först rekommenderade en digitaltermometer så fanns det ingen att få tag på i hela stan. När hon vidare sa att färdigriven ost var inget hon var bekant med utan hon köpte i bit och rev själv, då fick tillverkarna av färdigriven ost spatt för försäljningen gick ner marknat. Det är vad jag kallar inflytande :).
Om vi inte ställer krav på den mat vi äter så ger vi Ica m.fl. fritt spelrum. Om de säger att våra egna varumärken är jättebra, särskilt utvalda etc., och vi köper så får de rå över marknaden som de vill. Konsumentmakt är inte att ta lätt på.
jessika

11:18  
Anonymous Anonym sa...

Jessika! Det känns som vi är klonande, jag hade inte kunnat sagt det bättre själv. Tack snälla Lisa för din blogg, ibland känner man sig ensam i kampen men jag börjar förstå nu att vi är några stycken.

11:39  
Blogger Lisa sa...

Jajaja! jag håller med om allt! Ni är toppen!


Men nu är tanken att vi inriktar oss på EN sak i taget. Annars märks inte kampanjen. Meningen är ju att kolla om vi kan orsaka en förändring i köpmönster och informationsflöde genom vår kampanj.

Vad sägs om Fransmannen? Den butiken har jag absolut inga bindningar till och har inte besökt på säkert 7 år. En hjälte som ser till att det finns toppprodukter som färska lagerblad. Visserligen inte närproducerat, men vi kan lu inte leva på kålrötter och mossa hela vintern.

Sen tar vi nästa grej.

Hejsning!

11:48  
Anonymous Anonym sa...

Jag skriver under på Fransmannen.

Eva

11:56  
Anonymous Anonym sa...

Fransmannen är toppen. Jag har inga som helst bindningar men älskar butiken och har länge gjort gratisreklam för dem på min egen webbplats (http://www.pelleskok.nu). Chez Albert heter butiken för dem som inte har koll på vad vi pratar om. Låt oss börja posta inlägg lite här och var och det kommer inte att dröja länge innan det fångas upp av andra media.

Jag har skrivit ett litet förslag på hur ett inlägg skulle kunna se ut, lite extra kul kan ju vara att se om formuleringarna återfinns i matspalterna i morgontidningarna om några dagar.

Pelle

Världens mat hos Albert
När jag blir ressugen och längtar efter nya matupplevelser men som vanligt märker att min plånbok gapar tomt beger jag mig till på Roslagsgatan i Vasastan i Stockholm. Här hittar man sedan 37 år tillbaka Chez Albert, en fantastisk internationell speceriaffär av främst latinskt snitt. Plötsligt befinner du dig i Sydfrankrike och bybutiken i St.Cirque-Lapopie. Butiken, som består av två rum, är fullproppad med stora säckar med nedrullad kant med ris, mjöl, bönor och linser, fisk och skaldjurskonserver, förpackningar med spännande utseende, stora doftande Marseilletvålar, senapsvarianter, mineralvatten, safter av granatäpplen eller anis, brödkakor från Bombay, polsk pepparrot på burk, sötpotatiskräm, blond hälsingehonung och mörkbrun honung från Uruguay. Och i kyldisken en parad av korvar, parmaskinkor, salami, ostar och oliver av olika slag.

Nog pratat. Nu blir jag hungrig. Vi ses hos Albert.
ps. mer info hittar du på http://www.chezalbert.nu/

13:52  
Anonymous Anonym sa...

Tänk när jag var 7 år gammal (1970) gick till Fransmannen med min kompis mamma och köpte Hallumi för första gången. Vilken upplevelse.

Eva

13:57  
Blogger Lisa sa...

Hmm, min mening var inte i första hand att intressera morgontidningarna, utan att se hur många man kan nå med bloggnätet. Jag tycker vi kör nästa vecka. Måndag morgon! Nu är alla som besatta av bokmässsan. Kul att ni vill vara med!
Det här tycker jag ska stå med i inlägget:

a) Skriv till andra bloggare och be dem länka eller skriva något eget. Även de som inte normalt skriver om mat.

b) Uppmana folk att gå dit de närmaste två veckorna.

c) Det är viktigt att folk säger i affären när de handlar att de har fått tipset på en blogg.

Och sen förklara varför det här är en toppenaffär! Jag skrev om den i Allt om Mat för sju år sedan men sedan har jag mest bott i Skåne.

14:26  
Blogger Totoro sa...

Attans kan inte gå till fransmannen. Skulle om jag kunde. Nåväl jag är med i ande och tanke och nästa vecka kanske jag kan vara med. Håller med om att en ensidig diet vintertid på mossa och kottar i grönsaksväg på vintern inte vore något vidare och det var väl heller inte min tanke att lokalodlat betyder tråkigt -- det finns ju tjusiga växthus nuförtiden. En annan kandidat är A Tavola på Odengatan, med filial på en tvärgata till Götgatan. Men som sagt, en sak i taget.
Samtidigt vill jag nämna att Cajsa Warg skickade krydda + mjöl till mig per post mot faktura. Kan det bli mer service?!?
Ska kolla in fransosens hemsida tills vidare.

jessika

15:58  
Blogger Totoro sa...

Kalla mig okonservativ men ingen tidningsinblandning tills vidare.

Jessika

16:02  
Anonymous Anonym sa...

Jag spann vidare lite av bara farten, ber om ursäkt för det. Det viktiga är ju som Lisa påpekar att vi uppmanar folk att gå dit. Och tipsa andra om de tycker lika bra om Albert som vi. Inspireras av mina rader om butiken eller förkasta dem. Det mest spännande med den här kampanjen är om vi kan påverka köpmönstret men informationsflödet ska bli lite kul att följa, det kan ju mycket väl ta vägen någonstans utanför bloggarna och det gör väl ingenting?

Vi ses bland bönsäckarna!

Pelle

16:25  
Blogger Lisa sa...

Du behöver absolut inte be om ursäkt! Det var inte meningen att verka avfärdande. Det var jättefinbt skrivet. Så klart man förivrar sig när man har med så uppeggande saker som polsk pepparrot och blond honung att göra!

Vi ses hos Albert! Jag går nog dit i morgon redan.

17:12  
Blogger Totoro sa...

Nej, be inte om ursäkt :). Hade jag möjlighet skulle jag rusa dit imorgon men jag bor inte i Stockholm så kan inte. Självfallet är det bra om man kan påverka konsumtionsmönster i stor skala och visst hjälper all media i den delen -- titta på Tina Nordström, hon rekommenderar hel ost istället för riven och försäljningen av riven ost går ner.
Ska vi ta och förlora oss i detaljer så kan vi diskutera äkta lönnsirap en stund tillsammans med en diskussion vahlrhona choklad och efter en stund skulle jag nog ringa DN själv ;) och tipsa. Och jo, naturligtvis är det inget man ska motarbeta om en tidning skulle få nys om att bloggar "kampanjar" eller vad man ska kalla det för bättre mat. Men hela PR-svängen, reklambyråer som inte kan skilja mellan fastlandskinesiska och japanska, den klarar jag mig rätt bra utan, det var så jag menade.

jessika

19:36  
Anonymous Anonym sa...

Problemet med Fransmannen är att det är svårt att rekommendera ett ställe man aldrig har varit på.. ;( Här bor jag nere i Malmötrakten och har inte varit i Stockholm de senaste 6 åren och sist gick jag inte direkt i mataffärer och kikade, tyvärr..
Men jag försöker hänga på nästa vecka ändå. Idén med den långa svansen är ju minst sagt jätteintressant!

23:46  
Anonymous Anonym sa...

Jessika!A Tavola försöker rädda sin omsättning med att lura på kunderna för tjocka skivor av Parmaskinka och annan chark. Trots att jag säger super supertunna så skär de så tjockt så det är äckligt. 2 gånger efter sommaren har de fått chansen, nu är det slut.

I-lands problem eller.....

EVA!

07:55  
Blogger Totoro sa...

Eva,
Var på A tavola just när de hade förvärvat Roviras och sedan på den på Odengatan för några månader sedan. Har andra ställen för chark och sånt så jag håller mig till ost, en del konserver och godis. När de inte hade Baci drog jag mig tillbaka. Men man ska ju inte behöva skära skinkan igen när man kommer hem... faktum är att jag köpte bresaola och den var onödigt tjockt skivad därifrån... Hmmm, vi skippar a tavola tills vidare. Sorry, det var en anka (dom kan man ju också äta ;) ) från min sida :). Jag tänker ju för sjutton bara mat så jag ska gå och äta frukost ;).
Jessika

08:14  
Blogger Alice sa...

Jag ser till att besöka Chez Albert i början av nästa vecka. Blir jag förtjust är jag på, annars avvaktar jag tills vi hittar en vara/affär som jag brinner för.

09:39  
Anonymous Anonym sa...

Vems är ansvaret när Carola och Alebert får högt blodtryck och stressymtom när de kommer ha butiken full av bloggare?

Kommer Matälskaren på sin vita hingst och lägger en svalkande vildsvinsstek i deras pannor om 2 veckor?

EVA!

09:52  
Blogger Lisa sa...

Jag är i själva verket en illistig marknadsförare av betblockerare som söker nya marknader.

Alice: Kloka flicka! jag är stolt över att vara din vän.

11:39  
Blogger Totoro sa...

Lisa: det var det jag anade hela tiden ;). Plus att jag misstänker att du är i maskopi med odlare av ingefära och andra asiatiska grönsaker *Skrattar* ;).

12:50  
Blogger Viktoria sa...

Vilken intressant idé och vilken uppslutning... Svårt fånga något av Fransmannens svans här i Skåne bara.

20:11  
Blogger paradox55 sa...

Märkligt vad mitt lilla kursmaterial hade för verkningar. Kul att se.

Även om det inte var menat att komma ut bakvägen så är det ju intressant att se vilka verkningar mina ord har haft på så många.

Den långa svansen är ett intressant begrepp som har fått fart på e-handeln och även spridit konsumtionen på fler producenter.

Jag håller på att bygga en kurs i marknadsföring via bloggar där det här bara är en del av materialet.

16:17  
Blogger ninni sa...

Det är lite intressant att se att det var en helsida om Chez Albert i senaste Elle à la Carte. Kan inspiration ha kommit härifrån, månne?

19:03  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida