Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

måndag, juni 20, 2005

Bröllopsbestyr

Trots att jag är ateist in i märgen vill jag här offentligt tacka alla tänkbara vädergudar för att ni skötte er i lördags. Så var då bröllopsmiddagen överstånden! Drygt 50 personer trängdes på lunch ute på familjens landställe. Ungefär hälften sov över på båtar, i skrymslen och tält efter att ha ätit nässelsoppa till kvällsmat och sjungit vilda sånger till långt efter midnatt.

Det är inga som helst problem att laga mat åt 50 personer, bara man planerar lite och från början inser att det viktigaste är att ha roligt — inte att gästerna ska bli imponerade. Varsågod: jag serverar några buffétips för bröllopspar:


1. Laga bara rätter du lagat förut. Välj bort skryträtter. Det är människorna som ska stå i centrum, inte maten.
2. Hyr en stor kyl. För oss räckte det med en vanlig läskkyl som vi hyrde billigt av en firma med det frisörvitsiga namnet Hyr&Häpna. Gott om plats för både mat och vin.
3. På plockgodisaffärer brukar man kunna få fyrkantiga plastlådor som är perfekta att förvara buffémat i om den lagas dagen innan. Lätta att packa i kylen.
4. Tänk på allergiker och vegetarianer. Ett par smarriga gröna rätter på en buffé räcker. Alla gillar vegorätter bara de får kött också.
5. Hyr in några raska ungdomar som kan diska och plocka under själva middagen. Var inte helelr blyg för att be gäster om hjälp.
6. Chokladparfait till dessert är optimalt! Kan förberedas i mycket god tid, Rinner inte när den smälter utan förvandlas bara till mousse. Överbliven parfait kan sparas i frysen. Och alla älskar den!
7. Be duktiga matlagare bland vännerna att laga en rätt till buffén i stället för present.


Vad som serverades? Jo, det här:
Fördrink:
Belgiskt öl (Chimay och Lefffe)
- Päronpizza med garam masala och pistaschnötter Tack storasyster Malin!
- Räkor marinerade i färsk gurkmeja, ingefära, vanilj och rostade indiska kryddor
- Dags små potatisbakelser på Blå kongo, färskost och indiska smaker Tack Dag!
Medelhavsbuffé:
- Helstekt marinerad vildsvinskarré, tunt skivad marinerad med reducerad buljong, färsk vitlök, citron, rostade körsbärstomater och rosmarin
- Krämig blomkålssallad med hemrörd majonnäs, yoghurt, sardeller, frans senap, hårdkokta ägg och kapris.
- Mild fänkålskräm med getost, basilika och creme fraiche
- Rostad potatissallad med stekt sparris, färsk dragon, tryffelolja, lagrad vitvinsvinäger och portlak Tack Seyhmus för portlak och olivolja!
- Italienska kalvfärsbullar med salvia, rosmarin, blekselleri, citronskal, vitlök och parmesan
- Bläckfisk i aromatisk tomatsås med spiskummin, koriander, kanel, chili och liguriska oliver.
- Linssallad med äppelbalsamico, mynta, persilja och färsk lök
- Superdupersurdegsbröd av olika typer varav ett bakat på bananjäst. Tack ex-svåger Jonas!
- Ostbricka från Möllans ost där en Grana från Trentino rev ner mest lovord. Tack till ostnörden Peter och karavanförare Hanna!
Dessertbord:
- Chokladparfait med rom- och vaniljmarinerade russin (tre sorter så klart!)
- Makalös jordgubbstårta på nötbotten. Tack Karin!
- Små bildsköna chokladkakor med nöt- och russin potpurri. Tack Smör-Anna!
- Maffiga nötrutor med paranötter, cashew, macadamia och ... Tack kökspartner Ingrid!

Vin valdes av Vinlusen och lillebror Hjalmar betalade generöst. Tack!

Och TACK till hela min "nya" familj från USA för att ni överträffade alla mina förväntningar. Men allra mest till min mamma och pappa som gjorde ett hästjobb.

Om det var roligt? Det får ni fråga dem som var med!

2 kommentarer:

Blogger Maria sa...

Åh allt låter ljuvligt! :-)

21:53  
Blogger Fru Babsan sa...

Det låter helt fantastiskt gott! Jag har nyss ätit frukost, men känner ändå hur snålvattnet rinner till. Är särskilt nyfiken på potatissalladen, bläckfisken och kalvfärsbullarna, men skulle gärna äta av allt. Inte minst de smarriga efterrätterna.

Kul att det blev så bra!

09:48  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida