Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

fredag, augusti 31, 2007

Androm till varnagel: Kompiskaka

Någon Anna varit inne i bloggkommentarer och länkat till sitt företag friendcake. Ibland som anonym tipsare, i min blogg under namnet Anna. Jag skriver ofta om nya produkter och tar hjärtans gärna mot pressmeddelanden men inte anonymt i bloggkommentarerna. Vad skulle Magdalena Ribbing säga?

Nå, här får du uppmärksamheten du vill ha. Jag presenterar här innehållsdeklarationen på kompiskakan med choklad:

Margarin, socker, ägg, mjölk, vaniljsocker, vetemjöl, kakao, härdat veg. fett,kakaopulver, skummjölkspulver ,emulgeringsmedel, E322, aromämnen, livsmedelsfärg, E202.
Topping (chokladlinser): Socker, veg.fett, sojaprotein, kakaopulver, mjölkprotein, glykos, stabilisator E414, emulugator E322, vanillin, arom färgämne E161g, E162, E141, E160A, E171

Blev ni sugna? Om det är kompiskakan undrar jag hur fiendekakan ser ut. Kanske en affärsidé?

Edit: Usch, nu var jag kanske elak. Men om man som snyltannonsör tackar för intresant läsning borde man kanske läsa bloggen också. Och insett att det här var fel ställe att ragga kunder på. Egentligen tycker jag att det är en rätt fiffig idé att skicka kakor till folk. Och jag gillar kaxiga småföretag. Och är jag full eller bakis skull jag gladeligen trycka i mig en transfettstinn kaka.

Etiketter: ,

16 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Fast transfettstinn..? "härdat veg. fett" är inte transfett, du kanske tänker på "delvis härdat fett"? Men inte ens "delvis härdat fett" behöver betyda transfett fick jag veta för ett par veckor sedan: http://matforum.nu/index.php?topic=448.0

Fast det kanske du visste - du kanske bara ville skriva nåt småelakt om snyltkakan? Med all rätt förstås... :)

16:34  
Anonymous Anonym sa...

Vänner är väl värda betydligt mer än en till utseendet ganska äcklig kaka som man köpt över Internet ?!?! Baka själv, definitivt. Omsorgsfullt utvald på bättre konditori också ja men den där iiiuuuhh.

16:44  
Blogger The Blogger Formerly Known as Ensamma Mamman sa...

Du vär rättvis. Hård med rättvis.

19:48  
Blogger Lisa sa...

Nja, det finns inga riktlinjer för hur man ska skriva om transfett så om en kaka innehåller både "margarin" och härdat fett så så utgår jag från att det finns transfett i. Delvis "härdat fett" är en ledtråd men ingen säker markör. Tyvärr, eftersom vårt Livsmedelsverk vägrar märkning.

Storköksmargarin innehåller nämligen oftast transfett. Så står det margarin på en massproducerad produkt får man nästa utgå från att dt är transfett i.

20:34  
Anonymous Anonym sa...

Margarin i innehållsförteckningen har jag aldrig reflekterat över, dumt av mig, tack Lisa!

Har du någon aning om hur transfettsmärkningen går till i de länder där de faktiskt har en sådan märkning - gör de skillnad på industriellt och naturligt transfett? (Ursäkta utsvävningen.)

08:31  
Blogger Lisa sa...

Naturligt transfett (i ost, mjök och smör) omfattas inte av märkningen. Dessa har heller hittils inte länkats till negativa hälsoaffekter. De transfetterna är lite annorlunda kemiskt sett. Och svåra att eliminera.

08:39  
Anonymous Anonym sa...

Jag som trodde kompiskaka var den där klutten man fick av en kompis för 25 år sedan som man skulle göra en av kaka av (som blev rätt god om jag minns rätt) sen skulle man själv ta en klutt av sin smet och ge vidare till nästa kompis.

Eva

08:51  
Anonymous Anonym sa...

Det var nytt för mig, så vitt jag kan minnas har allt jag sett skrivet om negativa effekter av transfetter inte gjort någon skillnad på industriella och naturliga, vore mycket tackam om du kan ge mig en källa till den uppgiften.

11:25  
Blogger Lisa sa...

Andreas: Om du använder den eminenta funktionen som kallas Google kommer du att hitta många källor. Jag kan iofs göra det åt dig denna soliga lördag. men bara om du kommer hit och putsar mina fönster;-)Här är ett exempel utan originalkälla.

http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_12645138.asp

Det är inte bevisat att naturligt förekommande transfetter är ofarliga, men heller inget som tyder på att de är skadliga. De stora studierna visar bara samband mellan ohälsa och artificiella transfetter.

12:13  
Blogger Lisa sa...

PS. Kul att fler engagerar sig i transfettsrågan. Läs gärna om olioljefusket (länk i Lördagsläsning). Inte lätt att veta hur nyttig oljan man får i sig är ...

12:51  
Anonymous Anonym sa...

Du ska veta att jag är en baddare på att putsa fönster, jag jobbade faktiskt som fönsterputsare en sommar för drygt 20 år sedan. Men ska jag putsa dina fönster så får du nog visa att du är en baddare på att Googla och ge mig en länk till en undersökning som visar att naturliga transfetter verkligen är mindre skadliga än industriella. ;)

13:33  
Blogger Jessica sa...

inte elakt. bara puckat. gjort skäl för klotskallebeteckning eller kort och gott idiot.
det är di blogg såsom påpekats många gånger.

ot: mår bättre. kvar på sjukhus men bättre medicin börjar verka. mindre deppig.

14:00  
Blogger Lisa sa...

Jessika: Kul att se dig här igen.

Andreas: Det är bara att köpa fönsterputs. Hade det inte varit enklare att googla.

14:04  
Anonymous Anonym sa...

Lisa, du sitter väl inte med tom hand och bluffar med tomt prat om Google och fönsterputsmedel? Jag synar! Fram med undersökningen! ;)

14:09  
Blogger Lisa sa...

Den ligger på bloggen! Det fins väldigt många undersökningar men du får länkar till en del.

14:11  
Blogger Lisa sa...

Alltså om du inte fattar: De har fått ett eget inlägg så om du går in på bloggen ligger ett helt inlägg högst upp och har gjort så ett tag.

14:34  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida