Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

lördag, januari 07, 2006

VintertomaterVarje vinter är en missnöjets vinter för oss som älskar tomater. Vi håller i regel till godo med burkade och håller ut i vintermörkret. En liten ljusning skönjdes dock vid ett besök på NK-saluhall.
Det är bara att konstatera att svart är det nya röda för tomater. De kreativa människorna på Syngenta har efter succén med minimelonen nu lanserat sin svarta smakrika skönhet. Kumato heter purpurskiftande stora spanska tomater, som lyckligtvis är värda sin vikt i guld eftersom det är ungefär vad de kostar.
Tomaten påstås ha sitt ursprung på Galapagos. Det har sipprat ut rykten om att sköldpaddor som ätit kumato parar sig ivrigare än när de äter vanliga röda tomater. Om det är så att du länge velat få till det med en svårflörtad sköldpadda öpnnar sig alltså svindlande möjligheter.
Eftersom tomaterna både är vådligt stiliga och desssutom smakar tomat inspirerades Johan (aka slöbloggaren) till en komposition som passar både som förrätt och tillbehör. Hacket hjälper också upp vanliga vinterbleka tomater. Eftersom det här är en utpräglad familjeblogg rapporterar vi inget om tomaternas verkningar på människor.
Valnötstomater med sardeller
2 stora goda tomater
1/2 d valnötter, grovhackade
4 sardeller, finhackade
1 pytteliten shalottenlök, finhackad
1-2 msk dyr olivolja
1. Skiva tomaterna tjockt. Bkada samman övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Klicka blandningen på tomaterna. Ät och njut.

PS.Dissningen av Årets sämsta kokbok hittar ni här.
Off topic! Veckans mögliga gurka går tilll Aftonbladets kulturredaktion. Endast 17% av texterna på kultursidorna skrivs av kvinnor. Det har inget alls med mat att göra utom att jag tappar aptiten.

14 kommentarer:

Blogger Jessica sa...

Har du hunnit förbi Cajsa Warg på Söder än? Tror att de är lika fattiga på tomater vintertid men i somras hade de ett imponerande utbud. De kör efter säsong och i höstas var det potatisfestival. Alltid lika kul att göra nya bekantskaper med ny mat, eller i det här fallet, nya potatissorter.

12:50  
Blogger ninni sa...

Tack för tipset. Jag har sett dessa vackra tomater men priset har hittills avhållit mig från att prova dem.

14:15  
Anonymous Anonym sa...

"Lita aldrig på en tomat i januari" hörde jag dig säga i TV4 väldigt tidigt i morse. En repris förutsätter jag, därför är jag kanske vansinnigt inaktuell, men den där skånske kocken du hade vid din sida alltså... Please, give me a break! Han snappade ju ingenting! Helt självupptagen. Hade förstås aldrig gjort några misstag... Jag skrattade igenkännande åt att du hällde ut fonden i vasken. Har jag också gjort. :-)

Kul med humor. Trist med gäster som inte hänger på alls.

14:36  
Blogger Lisa sa...

Jessica: Var hos Cajsa före jul och imponerades. Vi ska dit i veckan för att köpa manitoba till Johan.

Tomaterna är bara värda att köpas om man gör något extra av dem. Jag hade abstinens och var tomatdesperat.

14:51  
Blogger Lisa sa...

Monica:
ja hujedamig. Jag var en usel programledare. Trivs bättre med att skriva och föreläsa än att ställa dumma frågor till folk vars svar jag sällan var så värst intresserad av. Även om det fannsflera trevliga undantag.

15:02  
Anonymous Anonym sa...

Nej du var inte alls en usel programledare. Han var en usel gäst som inte bjöd ett skit på sig själv.

Var inte så kvinnlig nu och lägg skulden på dig själv :-)

16:15  
Blogger Lisa sa...

Haha! Få har anklagat mig för att vara ödmjuk. Jag vet vad jag är bra på och var jag inte passar. En bra programledare kirrar även svåra gäster. Kolla bara in Ulf Elfving som aldrig är rädd att ställa dumma frågor och kan få vilken tråkmåns som helst att tina opp.

Jag är bra på att vara undervisande expert och urusel på att vara folklig. Det handlar om vilken roll man trivs i.

16:27  
Blogger Martin sa...

Jag fattar inte riktigt, är det syngenta som utvecklat och genmodifierat tomater eller?

Jag tänker på att vi har svart-aktiga tomater på jobbet inte alls olik den du har på bild (men inte riktigt lika svata innuti) och de är inte als speciellt dyra, är det också syngenta-tomater eller är det en naturlig ras?

Det var länge sedan jag kommenterade så jag tänkte påminna dig om att jag tycker du skriver bra och givande i din blog.

20:55  
Anonymous Anonym sa...

Ok :-)

Jag gillar din stil i alla fall.

23:07  
Blogger Lisa sa...

Monica: Tack det samma!

10:09  
Blogger Manne sa...

Ha ha. :) Lustigt. Hittade kumatos på Borough Market igår.

12:29  
Blogger Lisa sa...

Maknne: Jag dyrkar Borough market! Har de kvar den portugisiska korven? Och kaldo verdhe?

Martin: Det finns många sorts svarta tomater men den här är ovanligt god och söt. De är inte genmalipulerade utan framodlade.

12:36  
Blogger Manne sa...

Ja, sen jag hittade dit har jag varit där nästan varje helg. :) Otroligt förmånligt att bara bo 15 minuters promenad därifrån. Där finns så mycket! Portugisisk korv och kaldo verdhe känner jag inte igen, minns du vad stället som säljer heter? Vore kul att leta upp. :) Det finns ett spanskt ställe som heter Brindisa där vi brukar köpa ost, kan det vara där? I år är marknadens 250-års-jubileum (i den form den har idag, i tirangeln under järnvägen, men i själva verket har det bedrivits handel i det området sen 1014...) och de håller precis på att starta upp ett samarbete med en liknande marknad i Barcelona så i år lär blir ett spännande år. Ska man besöka Borough Market tror jag i år är rätt år.

15:50  
Anonymous Anonym sa...

Kan varmt rekommendera att odla frön från Kumato, de är lättodlade.
Se bara till att få bort höljet från fröna som är hämmande för fröna att gro. Jag gör det genom att torka dem i hushållspapper och sedan låta dem torka luftigt en vecka. Mina frön grodde 5 dagar efter sådd. Jag ser fram emot en sommar med massor av dessa ljuvliga tomater.

16:57  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida