Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

torsdag, december 29, 2005

Svamp + apelsin = sant!

Mellandagarna har gått i excessernas tecken. Igår bjöd vi trevliga vänner på mutkaviar och forellrom på Johans rostade vita surdegsbröd. De stod för champagnen till (jag skrev ju att de var trevliga.) Eh, det där var ju ingen särskilt matnyttig upplysning men ibland måste jag bara skryta lite. Varför ska man annars ha en blogg?
Vi konstaterade att det är nästan omöjligt att vara olycklig när man dricker champagne och äter kaviar. Inte ens om man verkligen försöker.
Vildsvinet har styckit upp sitt fula tryne i vårt kök igen så efter lite annat småplock blev det en marinerad stek med potatis- och jordärtskocksmos. Bönorna som skulle serveras till glömde vi för vi drack hemskt mycket gott annat vin medan vi lagade maten. Två av julens favoriter är den välbalanserade strama päronsplitten Vinus och ett blommande ystert veritabelt druvpotpurri från Fleur du Cap. I synnerhet det senare har varit givande att sammanför med asiatiska smaker.
Inspirerade av allt det ljuva, svalkande vita komponerades i alla fall ett svampfräs som fick toppa moset till steken.
Svampfräs med apelsin
2 nävar torkad svamp (jag tog smörsopp och skivad shiitake)
4 små schalottenlökar
1 msk smör och rapsolja
2/3 tsk farinsocker
1 msk finstrimlat apelsinskal (allt det vita noga bortskuret först)
1 dl pressad apelsin
1/2 msk konc kycklingfond
(ev 1 msk portvin eller madeira, minns inte om jag skvätte ner det)
nymald svartpeppar
1. Slå ett par deciliter kokande vatten på svampen. Gå och drick champagne och ät kaviar ca 1/2 timme eller längre. Krama ur svampen och hacka den grovt. Spar blötläggningsvatten.
2. Strimla schalottenlöken fint. Hetta upp smöret i en teflonpanna. Bryn löken lätt. Vänd ner svampen, sockret och apelsinskalet. Stek på medelvärme ett par minuter tills svampen fått lite färg.
3. Slå på apelsinjuice, kycklingfond och låt puttra samman ca 8 minuter. Späd med lite blötläggningsvatten om det kokar torrt. Krydda med mycket svartpeppar.

Variera mera! Om du vill kan du piffa till lite extra genom att fräsa med 3 krossade enbär eller en nypa kanel tillsammans med löken.


ÅPS! Glöm nu inte att nominera årets sämsta kokbok!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida