Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

lördag, december 10, 2005

Smekande sås till pasta

Det är sällan vi äter gräddiga såser eftersom vi tycker att råvarors smak lätt blir jolmigt utslätad av för mycket gräddfett. Sen ibland blir man obetvingligt sugen just på att få smaklökarna smekta och inser att om man bara kryddar rejält så kan gräddsåser vara förtrollande.
Den här gången blev det ett synnerligen lyckat matpussel. Huvudbeståndsdelen var ett felköp: frysta färdigskalade räkor som visade sig vara riktigt bra.
Barnen fick räksås separat och åt sig mätta på pastakuddar fyllda med spenat och ricotta. Välj din favorit ur Coops makalöst prisvärda sortiment av fylld pasta. Vi vuxna blandade såsen med fullkornspasta, frysta gröna ärtor och hejdundrande mängder krossad, torkad chili. En extra rå vitlöksklyfta pressades också ner på slutet. Den torkade svampen fungerar suveränt med rosmarinen och ger en extra fyllig smak till såsen. Torkad shiitake är en bra nödlösning om du inte har carljohan på lut i skafferiet. Ett par droppar tryffeloja funkar också, men kolla att abrnen gillar det först.
Som en extra triumf skedde genombrottet för den tidigare osthatande äldsta bonussonen. Under måltiden bestämde sig för att pastan blir ännu godare med nyriven parmesan oppanpå. Klok insikt! Vi har tränat honom genom att lite då och då tubba honom att smaka parmesan på ett litet hörn av pastan.
Inställsam räksås med mycket smak
4 små schalottenlökar
1 msk smör och rapsolja
1/2 tsk torkad rosmarin
ev 1/3 tsk fänkålsfrö
1/3 dl krossad torkad svamp, helst karljohan
1 liten vitlöksklyfta
1-1 1/2 msk flytande fiskfond Touch of Taste
2 1/2 dl Oatly mat eller matlagningsgrädde
1 dl vispgrädde eller crème fraîche
4-5 dl halvtinade skalade räkor
4 portioner pasta
Vuxentillsatser: Chiliflingor, fryst finhackad persilja, pressad vitlök, ärtor

1.
Finhacka löken och fräs den tillsammans med fänkålsfröet i smör och rapsoljan. Rör ner rosmarin, vitlök samt svamp och fräs i ytterligare någon minut.
2.
Slå på Oatly och/eller grädde. och fond. Låt puttra samman ca 10-15 minuter på mycket svag värme. Koka pastan under tiden.
3.
Vänd ner räkorna och låt såsen bli genomvarm. Smaka av med en aning peppar. 4. Ställ undan en del av såsen till barnen. Blanda de vuxnas pasta med resten av såsen och skräm upp den rejält med kryddorna.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida