Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

måndag, oktober 10, 2005

Grytan som blir vuxen

Nå. Då var det dags för ännu en barnvecka fylld av utmaningar, trixande och pussel. Gårdagens köttgryta måste räknas i alla fall som en halv framgång.
Det här receptet räcker till två vuxna, två barn och en lunchlåda. Gör gärna dubbel sats och spara till fler lunchlådor. Bli inte nervös över att barnvarianten innehåller en dutt fransk senap. Den vassa smaken mildras under tillagningen. Dessutom innehåller senapen naturliga emulgeringsmedel som gör grytan ännu krämigare. Förvånad över att jag använder Oatly? Förklaring kommer!
Mild köttgryta med svamp
500 g högrev
2 små schalottenlökar
2 enbär
2 1/2 dl Oatly till matlagning
3 dl Oatly havredryck
1/2 msk fransk senap
1 msk konc kalvfond
1 msk ljus soja
1 dl torkad strimlad svamp (smörsopp, trattisar eller shiitake)
8 medelstora potatisar
2-3 morötter
1/2 msk smör och rapsolja till stekning
Vuxen smakkick:
1/2 msk fransk senap
2/3 msk madeira
1 liten schalottenlök, finhackad
1 dl fint skuren bladpersilja
nymald svartpeppar
1. Dela köttet i små munsbitar. Finhacka schalottenlöken. Krossa enbären mycket fint. Bryn kött, enbär och lök i två omgångar i teflonpanna. Lägg i en tjockbotttnad gryta.
2. Slå på havregrädden och hälften av mjölken. Sjud upp. Tillsätt senap, fond, soja och svamp. Låt puttra under lock ca 30 minuter.
3. Skala och tärna potatisen i sockerbitsstora bitar. Skala och tärna moroten. Vänd ner i grytan och fyll upp med havredryck och ev lite vatten så att det täcker. Låt puttra i ytterligare 20 minuter tills rotsakerna är mjuka och köttet mört.
4. Ös upp barnportionerna i djupa tallrikar. Vänd ner madeira och fransk senap i resten av grytan. Låt puttra någon minuter. Peppra ordentligt. Lägg upp i djupa tallrikar och toppa med bladpersilja och schalottenlök.

2 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Hurra för tips för lunchlådor! Kan man frysa in grytan tror du? Väntar med spänning på förklaringen till varför du valde Oatly!

09:38  
Blogger Lisa sa...

Har inte provat att frysa in grytan. Det borde gå bra. Men späd gärna med lite Oatly eller mjölk när du hettar upp den.

20:47  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida