Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

fredag, augusti 12, 2005

Matälskarens barnmat

Att älska starka kryddor och märklig mat när man har två små med känsliga gommar deltidsboende hos sig är inte helt enkelt. Blir det barnmat varannan vecka? Nej, absolut inte! I början när jag flyttade in i familjen var det mycket gnäll runt maten. Jag och min man lade upp en gemensam strategi. Idag går det mycket bättre och middagarna har blivit kalaskul. Lösningen på matekvationen är olika sinnrika pussel. Måltiderna delas upp i komponenter och alla får välja vad de vill ha. Igår åt vi:
1. Pankopanerad färsk torskfilé (megasuccé)
2. Superstarka wokade grönsaker med tamarind, limebasilika och koriander (recept senare idag)
3. Mild kesellasås (ingen hit, men värd ett försök)
4. Grov fullkornsbulgur (äter barnen snällt märkligt nog)
5. Tomatklyftor (tomaterna är underbara just nu!)
Före maten serverades gurkstavar i små fina skålar. I vanliga fall serveras morötter och någon annan grönsak också. Det mesta går åt.

Några tips för matvägrande barn
1. Svårast och viktigast: Sluta tjata! Det finns forskning som visar att det inte hjälper att tjata. Det kan ta ett par månader innan effekten märks men barnen äter mer när man har trevligt runt bordet. Skoja, stoja och lek! Fråga inte för mycket om barnen gillar maten. Då börjar de tänka efter vilket kan få förödande konsekvenser. ha tålamod med det här!
2. Vår enda stenhårda regel är att vi vuxna bestämmer vad som ligger på tallriken. Det måste barnen alltid smaka på, om så bara en knivsudd. Och då får de massor av beröm. Sen bestämmer de själva hur mycket de ska äta.
3. Stressa aldrig fram maten före Bolibompa. Placera barnen framför teven med mycket grönsaksstavar och unna er lite tid för er själva i köket. Kanske ett glas vin? Sen lagar man mat tillsammans i lugn och ro. Dagens bästa stund! Maten blir bättre och barnen har en härlig aptit när de får mat senare har vi märkt. Singel? Samkör med en singelgranne och ät mat hemma hos varandra ett par gånger i veckan. Börja bjuda in vardagsgäster.
4. Gärna överraskningar och dessert när barnen ätit duktigt. En liten kaka, goda frukter eller glass. Gärna i form av en rolig prisutdelning.
5. Har barnen ätit dåligt och är hungriga efter maten? Frukt får de alltid äta hur mycket de vill. Vi ger dem grova mackor innan de går och lägger sig. Det vill de ofta ha även när de ätit bra. Barn ska inte behöva gå och lägga sig hungriga. Men vi gör inte mackor istället för middag eller lagar specialmat på begäran.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida