Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

fredag, augusti 12, 2005

Apstark zucchini

Jag är löjligt förtjust i gul zucchini. Den är inte bara vackrare än den gröna utan ger också mer tuggmotstånd och är sällan besk. Som alltid när du är ute på marknaden och klämmer ska du leta efter små och fasta exemplar.
Igår lagades ett svidande starkt zucchinitillbehör för att göra middagen mer vuxen. Ett snabbt besök hos förtjusande Tule på China Market (0lof Palmesgatan 12, Stockholm) resulterade i att jag hade två stora knippen med koriander och limebasilka att göra av med. Mer om den sublima limebasilikan inom kort. Kom ihåg att alltid skölja asiatiska örter i mycket kallt vatten. Om du är nervös för bakterier kan du hetta upp dem i grönsaksblandningen någon minut.
Chilipastan finns i portionspåsar på China Market men du kan även använda Mae Ploy som finns på större burk på de flesta affärer. Välj en sort som innehåller torkade räkor och tamarind.

Thaikryddat grönsaksfräs
(2 stora portioner)
1 gul zucchini
2 små färska rödlökar
2 tomater
1 msk neutral rapsolja
1/2-1 msk finhackad ingefära
1/2-1 msk farinsocker
2 klyftor vitlök, finhackade eller pressade
1-2 msk chilipasta m torkade räkor och tamarind
1 msk pressad lime
1 1/2 dl grovskuren limebasilika
1/2-1 dl grovskuren koriander
Till servering: stekt lax eller grillad gris, fullkornsbulgur

1. Skär zucchinin i tjocka skivor och sedan i kvartar. Skär löken i tunna klyftor. Tärna tomaterna fint.
2. Hetta upp rapsoljan i en stor tjockbottnad stekpanna på högsta värme. Vänd ner zucchinin och stek någon minut. Vänd ner rödlöken och ingefäran. Strö över sockret och stek tills grönsakerna precis börjar mjukna och få färg. Vänd ner tomaterna, vitlöken och chilipastan och stek vidare under omrörning någon minut.
3. Slå på en dryg dl vatten. Låt puttra någon minut. Smaka av med pressad lime, salt och socker. Kanske lite mer pressad lime? Häll upp i en vacker skål och toppa med örterna.

2 kommentarer:

Blogger Magnus Carlbring sa...

nublir man sådärar livsfarligt hugnrig så man skullre kuna ätra upp tangentebordet det säjer jag nu

vad görman när man innte har alla goda ingridenser hemma det undrar jag nu kan man ätra en macka istället och låtsas det unndrar jag nu yo

13:51  
Blogger Lisa sa...

Tangentbordet smakar mycket bättre om du brer på ett tunt lager chilipasta!

09:37  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida