Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

torsdag, mars 29, 2007

Rätt ska vara rätt

Instrumenten som användes vid min senaste operation kan mycket väl ha tillverkats av en unge som arbetar 70-timmarsveckor och inte använder nödvändig skyddsutrustning.
Naturligtvis dyker det då upp sådana här blogginlägg som menar att det är grymt att motverka barnarbete. Och sedan raljerar bloggaren över det enfaldiga Fair trade-folket.
Det är en vanlig missuppfattning att organisationer som Rättvisemärkt är mot barnarbete. Det dessa organisationer kräver är att anställningen är utformad så att det inte stör skolgången och att mänskliga rättigheter respekteras. Det handlar också om att betala lite mer för produkter så att de som producerar varorna har råd att låta sina ungar gå i skolan i stället för att sätta dem i arbete.

Att handla rättvisemärkt är inte att sätta de så omhuldade liberala marknadslagarna ur spel. Det är att skapa en ny och rättvisare marknad, där konkurrens fortfarande råder, men under former som inte kränker mänskliga rättigheter.

På grund av sjukdom och för mycket arbete hann jag bara med två avsnitt av Rättvise-kursen. Men vänta bara, jag kommer igen ...

Ok, jag är lite ledig idag och läser tidningar. Och sen håller jag på att ta avstamp för att skapa en till, mer personlig blogg.

Etiketter: ,

4 kommentarer:

Blogger K sa...

Så missa inte Kalla fakta nu i kväll 20.30 i tv4, som visar delar av den film som min kusin arbetar med om det här.

19:41  
Blogger Lisa sa...

Det är den som är bakgrund till artikeln som jag länkar till!

Ska faktiskt se på teve för en gångs skull ...

19:55  
Blogger Jessika sa...

fast just med de kirurgiska instrumenten... vad ska man göra? Stopp, innan du skär så vill jag veta vem som är tillverkare?
Fast jag fattar ju att kontrollen av tillverkare ska ligga högre upp.

20:35  
Blogger Lisa sa...

Vad man ska göra? Blogga om det. Och fundera på vad man själv köper.

20:46  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida