Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

onsdag, mars 21, 2007

Dispyt: vin i mat

En matkrönikör i New York Times menar att det inte spelar någon roll vilket vin han har i maten. Min egen research inför en vinimat-artikel för Gourmet gav ett annat resultat.
I blindtesterna jag gjorde visade det sig att typen av druvor, mängden tanniner (läs:strävhet) och ekfatsinslag var avgörande. Priset hade mindre inflytande, men de allra billigaste vinerna höll inte måttet.
De av mina läsare som var med och blindtestade när det begav sig kan säkert intyga detta i komentarerna nedan. (Samt helst komma med smickrande omdömen om min matlagning, mitt charmerande värdinneskap samt min generösa urringning vid tillfället i fråga.)
Grundtips: till klassisk vittvinssås, välj gärna en fruktig oekad chardonnay. Chablis om du har spenderbyxorna på.
Till fransk köttgryta, rödvinssås etc, prova med en fruktig Côtes du Rhône med så lite ek som möjligt. I lättare tomatiserade såser passar sangiovese kanon. Undvik ek och tanniner. Zinfandel/primitivo hyser jag (ed några delikata undantag) agg till både i glasen och i såsen på grund av syltighet.
Och sauternes sopade banan med de billigare söta vita vinerna när jag kokade in päron.
Det viktigaste när man lagar mat med gott vin är att det aldrig någonsin får stormkoka utan bara sjuda. Då bevaras alla fina aromämnen bäst.

Etiketter: ,

13 kommentarer:

Blogger Jessica sa...

Mitt problem är hur vet jag vad som är oekat och inte?

18:48  
Blogger Patrik sa...

jag var inte med vid det där tillfället, men har läst och lagat enligt artikeln, uppenbart besatt av alla recept sammansatta av lisa, lite sjuk kanske, nämen seriöst jag brukar numer använda cotes du rhône (chateau courac heter det väl) till till bouefliknande grytor och det funkar ju onekligen bra och artikelns variant på tuppivin minns jag som strålande

annars brukar jag faktiskt använda d'abruzzo montepulciano, (biancchi?) till mer italienaktiga grytor, typ det där andra kalla bolognese, men jag något annat, det blir ju som bekant väldigt gott, kanske man ska testa lbv-port i grytan, så behöver man inte söta?

19:24  
Blogger Lisa sa...

Det finns ett par lösningar:
1. Fråga personalen på Systembolaget, har aldrig varit med om att de inte kan
2. Läs på hos den eminenta vinlusen som skrev ett inlägg om detta
3. Läs beskrivningen av vinet. Där står det ofta om vinet är lagrat på ekfat.
4. Ring Zaida ;-)

19:26  
Blogger Lisa sa...

Tack Patrik! Det gjorde komplimanger om urringning redundanta!

19:27  
Blogger peblin sa...

Lisa, du glömde;
5. Provsmaka. Är det ekat, drick upp det under matlagningen. Prova nästa flaska. Är det också ekat, tough shit - du är ändå för packad för att märka skillnaden när du kommer till själva ätandet.

19:30  
Blogger konjären sa...

Naturligtvis skulle kommentarer om en urringning aldrig undslippa mig med mindre än att jag vet att sådana uppskattas av mottagaren i fråga. Jag var tyvärr inte närvarande och såg densamma, men är övertygad om att den var (är)charmerande.

Det jag med visshet vet är att de sauternessjudna päronen tillsammans med en Chateau Suduiraut 1988 sopade mattan vid min Konjärmiddag för två år sedan, och att jag nu har ångest inför motsvarande tilställning till helgen - hur skall jag toppa den?

19:32  
Blogger Lisa sa...

Konjären: Ojdå, jag kan skicka lite recept från kokboken om du vill provlaga ngt asiatiskt. Mejla mig! Ska fundera på vad som är godast. Patrik kanske vet? Han har lagat en del på kursen. Paaatrik?!!

19:50  
Blogger Patrik sa...

Jag minns grodlåren och rodjaken som otroliga, men det var ju som sagt inget man byter ut sauternsjudna päron mot, eller? Gjorde vi nån efterrätt?

20:32  
Blogger Lisa sa...

Konjären: grodlåren med Chiang Mai-kryddning är faktiskt en kioskvältare. Tror att recept finns här i bloggen men jag har arbetat om det. Mejla mig så får du det. Grodlår finns frysta (och rätt billiga) på China Market.

20:38  
Blogger konjären sa...

Grodlår är skoj, men det bjöd jag på vid Konjärernas årliga Valborgspicknick i Slottsbacken förra våren. Jag hittade ett creolekryddat recept som jag modifierade efter tillgång och resurs och det föll väl ut. Kolla på posten den 1 maj på för bildbevis...

http://konjaren.blogspot.com/2006_05_01_archive.html

Den här gången behöver jag en bra dessert. Och en fiskrätt. Och jag är ganska frankofil av mig...

21:22  
Blogger Lisa sa...

Hmm, nja jag är just nu lite inne på helt vanlig klassisk chokladpydding fast man gär den på vaniljstång, valrhonakakao och mörkt muscovadosocker, Vispad krädde och muscovadosjudna körsbär till?

07:27  
Anonymous Anonym sa...

Hej, vi var med och åt burgundisk köttgryta, bland annat, och inkokta päron, och det var väldigt gott. Kommer ihåg att vi var eniga om vilka viner som passade bäst i maten. Värdinneskapet var som vanligt fantastiskt, men vi kan inte påminna oss något om urringningen.
K&T

08:30  
Blogger konjären sa...

Hej igen - vet inte om du läser kommentarer på gamla trådar, men det blev i alla fall en frostbiten mandelsabaionne med espressokaramell till efterrättsammis, följt av en duo med chokladbrûlée och hallon med chokladgrädde. Serverade med en 30-årig PX sherry och en Rivesaltes 1970, med tanken att se om den första skulle passa bättre till brûleen och den andra till hallonen. Sherry/brûlée-kombon var riktigt bra, och den andra okej. När jag orkar skall jag blogga om de elva rätter och 17 drycker som serverades denna kväll...

23:15  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida