Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

torsdag, februari 15, 2007

Ponder the parsnip

Vardagsvin i övermått kan antingen rubriceras som likvskvalitet eller begynnande alkoholism. Jag vet vad jag väljer. Vi dansade vildsint till Zero Accidents on the Job medan vi stekte karl johansvamp, trattisar och pytt. Och palsternackor. Ekolådan bjussade (nåja, 200 pix för en låda) nämligen bland annat på de godaste palsternackor jag ätit. Till och med Egil åt.
Sparrisar, bekymra er inte ens med att sticka upp i år, jag nöjer mig med palsternackor!
Gör til exempel så här:
Skala palsternackorna och skär dem i långa klyftor. Bryn dem i god olivolja. Var inte feg, nötbruna ska de bli. Sätt på lock och låt dem ånga mjuka på svag värme ca 15- 20 minuter. Dansa lite. Ta bort locket, höj värmen och lägg i en klick smör och strö över en tesked socker. Låt karamellisera en aning. Mal över svartpeppar. Nyktra till och njut.

Etiketter: , , ,

11 kommentarer:

Blogger K sa...

Det låter kul. Palsternackor är snälla.

20:58  
Anonymous - din ekologiska guide - sa...

Paaaartyyy! :-)

Ursäkta jag dimper in när festen håller på, men.....

Ska man verkligen steka i olivolja?
Har hört att man inte ska det, för det bildas en massa kollijox som inte är bra. Är det inte bättre att använda rapsolja att steka i och sen ringla över lite olivolja som krydda när det är klart?

21:52  
Blogger Lagers tabberas sa...

Jag kör mina palsternackor, självklart från egna landetl, i många timmar i ugnen på under 100 grader. Då behövs inget exra tillsatt socker.

22:15  
Blogger Lisa sa...

Faktiskt är det just stekning i rapsolja som diskuteras mest.
http://www.nyteknik.se/art/13657
Personligen tror jag att neurotisk oro både är farligare för min kropp (och tråkigare för min omgivning) än det mesta jag äter.
Variera friskt, är mitt råd!


K: Nästa gång bjuder vi dig och L på spontana palsternackor! Medtag egen griskind!

23:00  
Anonymous - din ekologiska guide - sa...

Det här handlar väl knappast om "neurotisk oro", utan om att man bryr sig om vad man stoppar i sig. Inget som du funderat på?

Men det är klart, åsikter kan vara till salu. ;-)

23:18  
Anonymous - din ekologiska guide - sa...

För min del går det bra med kokade
ekologiska palsternackor.

Lagers tabberas:
Koka eller i ugn under 100grader ska väl vara det bästa, om man kommer ihåg hysterin runt akrylamiden, för några år sedan. Några år sedan var det ju också artiklen i NyTeknik skrevs, Liiiiisa... ;-) Typ 1998...

00:14  
Anonymous Tania sa...

Ååh, jag älskar palsternackor!Men jag tänker INTE dansa.
Trevlig helg

07:25  
Blogger Lisa sa...

Söte Robert: Tråkigt att du missade ironin. Det jag försökte visa är att det finns farhågor när det gäller precis alla ingredienser. När det gäller rapsolja kan jag tipsa om att det är intressanta nya rön på väg just när det gäller upphettning.

Folk som är lite okunniga försöker ofta dela upp livsmedel i bra och dåliga. Tyvärr är inte världen så enkel. Människokroppen är utvecklad för att äta en balanserad mångfald.
Därför ska vi äta av så många saker som möjligt. Då behöver vi inte drabbas av panik för det ena eller det andra.
Samma ämnen som är livsnödvändiga eller skyddande i små doser är farliga i större doser. Selen, retinaldehyd och 1,25- dihydroxikolekalciferol (som metaboliten heter) är bara några exempel.
Ju mer du lär dig om näringslära desto mindre tvärsäker kommer du att bli. Och du kommer också att inse att det du stoppar i dig visserligen är viktigt men att andra faktorer inverkar mer på din hälsa.

Jag tror att du skulle få en jättefin grund av att läsa lite bra grundläggande böcker i ämnet nutrition som "Näringslära för högskolan" och sedan toppa med böcker som "The Omnivore´s Dilemma" för att få perspektiv på de verkliga problemen inom livsmedelsproduktionen.

Gillade för övrigt ditt test av diskmedel med det ödmjuka resonemanget. Helt rätt ton och bra självkritik.

Ett bra test ska naturligtvis vara dubbelblint och utföras av ett större antal personer. Men ett eget test kan vara en bra vägledning så länge. Och du tog det just för en sådan vägledning.

10:27  
Anonymous - din ekologiska guide - sa...

Tack för att du gillade min diskmedelstest! :-) Eller var det min tillbakadragna ton du föll för?

Jag tänker inte påpeka hur du formulerar dig eller på vilket sätt du vill framstå, det lämnar jag åt läsarna att tolka.

Om mig och mina kunskaper vet du ganska lite. Vad jag skriver är en sak, mina kunskaper och erfarenheter är en annan. Det är det som är tjusningen med att blogga.

Vad det gäller oljan, så vet väl alla att rapsoljan tål högre temp än olivoljan, innan den faller sönder. Men som du skriver, nya rön kommer hela tiden.

Ett ämne som är livsnödvändigt är Cyanid, enligt SLV. Så här kan man läsa på deras hemsida "Cyanid - ett livsfarligt gift men små mängder
behöver vi"

Jag blir skeptisk!

11:56  
Blogger K sa...

Jag tror på fullt allvar stenhårt på att just oron över maten och råvarorna är mer skadlig för kroppen än själva det man petar i sig. Men jag erkänner också att det är en tro utan bevis.

15:03  
Anonymous - din ekologiska guide - sa...

Då kan vi ju ställa oss frågan, varifrån kommer denna oro?
Hur har den en gång uppstått?
Är den skadligare än oron över banklånet?

15:49  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida