Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

torsdag, februari 01, 2007

Dags för Ekolådan

Illande gröna ekologiska bananer (det stramar i käften bara jag tittar på dem) men annars godkänt för senaste leveransen från Ekolådan. En fruktlåda och en baslåda. Päronen var som vanligt utmärkta. Och mineolas är en av mina favoritfrukter. Jag ifrågasätter om ekologiska champinjoner från Tyskland (förmodligen transporterade i kylbil) är bättre för miljön än svenska. Vi kommer att beställa några under vintern, mycket för att det är roligt att tvingas laga mer med rotfrukter. Jag hoppas på pumpa snart. Det blir nog en och annan leverans från Årstiderna också, mest för fiskens skull.
Har du också fått en Ekolåda? Här kommer några förslag.
Potatis av sorten Asterix kan du göra getostrullar med.
Kålrötter, min senaste vurm, kan du laga asiatiskt med. Eller kanske en rotsakspytt?
Eller så får de ersätta pumpan i den här rätten. Så gör vi av med lite av de fina palsternackorna också. Champinjonerna kommer ungarna att gilla. De steks nog bara hela med lite vitlök och sen får det snöa nyriven parmesan över.

11 kommentarer:

Blogger Jessica sa...

De hade jättefin butternut squash i affären idag. Köpte och gjorde soppa. De där lådorna finns inte här än.

22:12  
Blogger Lagers tabberas sa...

Lisa - visst, kålrot är fantastisk i det thailändska köket. Ditt goda prat om kålrot påminde mig om en del vilket redovisas här!

22:30  
Blogger Lisa sa...

Lager: ja, kombinationen torkade räkor och kålrot är fantastisk. Ingefära och kålrot också.

Jessica; Hmmm, har inte sett någon i vår butik på jättelänge. Längtar ...

22:38  
Anonymous Anonym sa...

Hej Lisa!
När skall hamstern blogga från årets kock? Vääntar...
Jag är också nybloggad, i kategorin arg:
nr72.blogg.se

09:16  
Blogger Smarta Sara sa...

Jag har faktiskt SAGT UPP min prenumeration på Ekolådan. Jag älskar konceptet, men tycker inte att det var prisvärt. Tittade på konkurrenten, men det verkar vara ungefär samma utbud och priser.

Tips på var man kan handla ekologiskt och själv får välja vad man vill ha till rimliga priser?

I mitt närmaste Konsum (vid Hornstull) köper jag ur det ekologiska utbudet enbart morötter.

09:32  
Blogger Lagers tabberas sa...

Sofia Nilsson, Du får rött kort och utvisning efter Ditt inlägg om amning på krogen.
Snyt Dig gärna i näven, gör det på vasaloppet, men inte på krogen.
Det är bedrövligt att ammande mammor inte har förstånd att visa hänsyn mot omgivningen. Det ligger ingen frihet i att amma offenligt!

10:03  
Blogger Lisa sa...

Lager: Kan du vara snäll och ta dina strider på din egen blogg? Eller i kommentarerna på Sofias blogg?

Det här är ett fritt forum men var snäll och visa lite bättre omdöme när det gäller tonfall och språk.

De enda jag får lust att utvisa ibland är de som svär eller är otrevliga mot andra.

10:22  
Blogger Lagers tabberas sa...

Kunde inte hålla mig bara!

11:37  
Anonymous Anonym sa...

Jag håller med om att man undrar vad som är bäst ur miljön när det gäller ekologisk mat. Är det bättre med ekotomater från Spanien eller vanliga konventionella från Sverige? För även om ekologiska, närodlade tomater är bäst så undrar man ju hur mycket koldioxid som går åt för att få hit dem.

Varför har vi ingen debatt liknande den i UK, där kedjorna nu tävlar om att märka ut varorna med Foodmiles? (läste om det på http://csripraktiken.blogspot.com/2007/01/koldioxiddeklarationer-p.html#links) Då hade det varit lite enklare för oss i butikerna.

16:33  
Blogger Lisa sa...

Lager: Hörde jag en ursäkt? Du har absolut ingen rätt att utvisa tyckare från något annat ställe än din egen blogg. Inte ens på skoj. Om du hade läst ordentligt hade du dessutom insett att Sofias inlägg inte handlade om amning på krogen.


Anonymous:
Tack för länken.

13:34  
Anonymous Anonym sa...

Det är klart att antal mil en vara har transporterat spelar roll. Det är dock viktigt att tänka på att det även är avgörande ifall det finns samlastning. En lokalt producerad grönsak kan vara en miljöbov ifall det inte finns en lämplig logistik! När det gäller import av ekologiskt, så uppmanar jag till att köpa ekologisk import för att visa för svenska odlare att det faktiskt finns en efterfrågan och marknad! Annars börjar ingen odla ekologiskt. Svensk konventionell sallad och tomater odlas ofta i uppvärmda växthus och forskning visar att miljöpåverkan är mindre när det gäller transport från Spanien än att värma upp ett växthus. Sedan skall man inte heller glömma framställningen av handelsgössel som är väldigt energislukande och fraktas genom Europa... Tänk om det vore så enkelt som att bara mäta avstånd till närmaste åker...

10:46  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida