Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

måndag, november 13, 2006

Pomelosallad med räkor

Pomelo är en grapefruktsläkting som kan vara lite slätstruken i sig, men är makalöst god i sallader. Inte minst när man piggar upp dem med asiatiska smaker.
Sätt någon annan på att skala räkorna så går den här rätten snabbt att laga. Kuber av stekt lax kan ersätta räkorna.
Lustigt nog är det gott med avokado i pomelosalladen. Ett litet tips för den som föredrar vegetariskt. Välj då sorten med slätt knallgrönt skal som är mildare.
Om du inte får tag i pomelo eller föredrar mer lokalt odlad frukt kan du ersätta den med 4 mogna saftiga päron.
Salladen åts igår. Vinlusen hade med sig ett vin som av ren flax visade sig matcha de spretiga smakerna finfint. Lite mer fruktsötma i glasen hade gjort kombon ännu bättre.
Pomelosallad med räkor och ingefära
500 g stora fina räkor med skal
1 pomelo eller 2 stora ugly
1 tsk socker
1/2-1 färsk röd thaichili (vrålstark)
2 tsk fisksås
1 msk pressad lime
2/3 msk mycket fint hackad ingefära
1/2 dl fint skuren koriander
1 liten tunt skivad schalottenlök
1. Skala räkorna och lägg dem i en fin skål. Skala pomelon och avlägsna alla hinnor från fruktköttet (går enkelt med fingrarna). Dela i munsbitar och lägg i skålen.
2. Stöt socker och chili (med kärnor) till fint mos i mortel. Blanda med fisksås och lime.
3. Blanda försiktigt chiliblandningen med pomelo, räkor, ingefära, koriander och schalottenlök. Smaka av. Kanske lite mer fisksås? Servera i fina skålar, gärna av glas.

2 kommentarer:

Blogger Gitto sa...

med sådana här munvattnande recept är det väl ändå inte konstigt att du är min förebild! Hoppas du är odräglig i en vecka minst, det är du värd!

21:23  
Blogger Space babe sa...

Men uttalas det poMElo eller pomeLO?

15:11  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida