Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

lördag, oktober 14, 2006

Majskolvens bundis

Jag är barnsligt förtjust i majskolvar. Kanske för att min mamma när hon väntade mig var besatt av majskolvar; vid ett legendariskt tillfälle morrade hon åt middagsgäster som försökte förse sig med sin rättmätiga andel ur skålen med majskolvar.
Nåja, jag inser att en del tycker att majskolvar är just barnsligt. På gränsen till menlöst. Därför jar jag precis svängt ihop ett litet krutigt kryddsmör att servera till våra sofistikerade middagsgäster.
Blanda 75 g rumsvarmt smör med 1 msk mild olivolja, 50 g yttepyttefint hackad vrålstark rökt korv, 2/3 msk lika finhackad rödlök, 1 tsk finrivet limeskal, 1/2 msk pressad lime och 1 nypa farinsocker. Servera rumsvarmt till nykokta majskolvar.

Jag använde Möllers ölkorv som brukar finnas i vanliga butiker. Om du ratar kött kan du istället experimentera med lite chipotlepasta i stället. Eller använda Tabascos fantastiska starka gröna oliver. Något säger mig att smöret dessutom passar fint till nykokta gröna bönor och/ellern stekt odlad torsk.

Uppdatering: Som en extra knix på rätten rostade vi pumpafrön hårt med lite salt och finhackade. Fnaset ströddes över de korvsmörsglansiga majskolvarna för att ge krunsch och must. Himmelriket var nära. Sen åt vi vildsvinstek med rostad enbärs- och apelsinsås, vildrisotto med getmjölk, zeresjk och getost samt rotsellerinudlar med trattisar. Till sist Johans goda äppelpaj på skrädmjölsbotten med rosmarinspiffad getkaramell. (Om ni undrar över getexcesserna berodde det på att jag hittade en burk kondenserad getmjölk i skafferiet. )

.

5 kommentarer:

Blogger Jessika sa...

Vi har en självplock för majs i närheten. Fast jag är med det som med allt vad gäller frukt och grönt. Jag gillar att plocka och göra i ordning mer än att äta det. Fast hela majskolvar grillade i ugnen med lite salt och en aning smör (inte mycket, bara lite) och revbensspjäll är finemang. Ångkokade majskolvar är också helt okej.
I fredags köpte jag butternutsquash som jag imorgon ska koka soppa av och sedan äta med brioche. Blir finfint.

19:08  
Blogger Lisa sa...

Åh, butternutsquash ... Nu blir jag hungrig igen!

13:51  
Anonymous Robert sa...

Vart köper man kondenserad getmjölk? Är den svensk?

18:34  
Blogger Lisa sa...

Getmjölken kommer från USA men jag ska tjata lite på cajsa Warg att de tar in den! Fantastisk i matlagning.

19:42  
Blogger Gitto sa...

åååh, kondenserad getmjölk, viltvinsstek, zeresjk... Vilket himmelrike du måste leva i Lisa! Jag dräglar snart ihjäl mig, jag som levt på vatten och bröd hela dagen (är ensam i kväll igen :( ).

19:21  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida