Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

tisdag, oktober 10, 2006

Kokoschutney från Kerala

Ett av de senaste årens bästa upptäckter var att det finns riven färsk kokos i frysen på asiatiska affärer. De pateteiska kokosnötter eller den torkade surkokos som finns i vanliga affärer ger inte tillräckligt bra resultat när man en gång smaka riktigt bra kokos. Jag varnar er, ni kommer att höja ribban för all framtid.
Det här är en chutneyvariant jag lärt mig av Das Shredaran som har rötterna i Kerala. Underbar till curry, eller att dippa papadam i.
Se till att ha alla ingredienser förberedda och arbeta snabbt vid pannan så att det inte bränns. Färska curryblad kan ibland hittas i asiatiska affärer (frys in!) men kan i värsta fall ersättas med torkade (finns i indiska affärer).
Kokoschutney som i Kerala
200 g fryst kokos
1 dl tjock yoghurt (10%)
1 msk grovriven ingefära
1/2 liten grön chili, urkärnad
5 curryblad
2 tsk brunt senapsfrö
1 nypa socker
1 nypa salt
1. Kör kokos, yoghurt, ingefära och chili till slät kräm i en matberedare.
2. Hetta upp oljan och senapsfröna tills fröna börjar poppa. Vänd ner currybladen och sedan omedelbart kokoskrämen. Lått puttra på 5 minuter på mycket låg värme.
3. Låt svalna. Smaka av med salt och socker. Kan förvaras i kyl ca 2 dagar.

7 kommentarer:

Blogger Anne sa...

Yoghurten - som står med två gånger i receptet - ska den ner i matberedaren med kokos och chili, eller..?

10:24  
Blogger Lisa sa...

Korrat, tack!

10:50  
Anonymous Anonym sa...

oh yeah, det där var ett Elinrecept! Kerala ligger mig varmt om hjärtat för övrigt sedan jag läste en 5pkurs där. Ja det var väl då jag snöade in mig på indisk mat antar jag. Men du, var hittar jag denna kokos lite mer specifikt, kan du namedroppa en butik typ Kungsholmen/City så ska jag rulla dit så snart sockergrynets snoriga näsa tillåter!

Och du en sak till, lätt OT kanske, har du recept på hur man gör en klassisk sötsursås med sting (typ den som man köper på halvlitersflaskor)???

11:03  
Blogger Lisa sa...

China market på Olof Palmes gata. Eller Kina Center i Malmö.
Sötsur sås kanske kommer snart. Eller inte.

12:27  
Anonymous Anonym sa...

Låter smarrigt. Ska provas.

13:18  
Anonymous Anonym sa...

Hm, "curryblad"... För en annan som inte är så bevandrad i asiatiska köket låter det skumt. Månne samma koncept som den berömda herbes de provence-örten eller earl grey-busken?
/Claes

00:27  
Blogger Lisa sa...

Lägger ut länkar till de små rara bladen senare idag! tack för påpekandet!

08:46  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida