Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

onsdag, september 20, 2006

Snabbt om snabbmat

Efter att ha läst lite mer om Jamie Olivier börjar jag tycka illa om medias polarisering. Visst ska vi undvika sötade drycker och läsk varje dag, men att skuldbelägga stressade föräldrar är inte rätt väg att gå. Men det blir väl bra teve. Och det är viktigt att debatten kommer igång.
Jag tycker inte om att det finns något slags föreställning om att man måste laga allt från grunden för att vara en bra förälder. Vi behöver inte utradera snabbmaten och det färdiglagade. Folk som inte gillar att laga mat ska inte behöva tvingas stå vid spisen. Gör något annat kul med ungarna och dem du älskar: spela spel, bowla, simma, gå ut i skogen. Vi behöver bättre bekväm, nyttig mat som gör att folk har tid att tillbringa tid med sin familj.
Hemlagad mat kan vara lika onyttig som snabbmat. Jag är lite imponerad av hur McDonalds i Sverige är lyhörda och inför kraven på sundare alternativ. Att de börjat sälja minimorötter och ser över menyerna betyder nog mer för folkhälsan än ett antal extrema "gör-om-mig"-program med extrema dieter. Det finns mycket mer att göra, men det är ett första steg.
På talom snabbmat: Exakt mittemellan ömhet och satir har Fast Food Lovers mutat in en egen nisch. Det här var det roligaste på länge.

6 kommentarer:

Blogger Översättarhelena sa...

Det var verkligen kul.
Länken var dock lite trasig. Det fattas ett litet h i början (http). Peta in det så funkar länken finfint igen.

07:57  
Blogger Xtian sa...

Lisa, ditt beröm är som balsam för själen. Eller skall vi säga som dressing på vår burgare..

I övrigt så är det sunda ord från dig(som vanligt).

10:21  
Anonymous Anonym sa...

Jamies program handlar inte om att skuldbelägga föräldrarna det handlar om ansvarstagande. Och att skuldbelägga thacher regeringen som drog in/lade ner matbespisningarna i sin iver att spara pengar i skolan. Jamie vill att den nuvarande regeringen ska ta sitt anvar och återinföra dessa igen. Skolorna har bl.a. under tiden hittat ett sätt att tjäna pengar på eleverna genom att sälja just läsk, och godis till dem och göra sig en extra hacka. Jamie tycker att detta profiterande på barnens föräldrar och dessutom på bekostnad av barnes hälsa ska bort från skolorna. Barn är barn. De får varje dag pengar av sina föräldrar att handla för. Barnen väljer godis och chips. Jag tycker att det är helt rätt att föräldrar borde ta sitt ansvar, men även regeringen. Men i ett land där mat alltid ska vara billig och där det inte finns någon matkultur att tala om (London undantaget) är det naturligtvis mycket svårt att reformera. Det är det det handlar om. Vad media skriver är en sak alla vinklar är tillåtna. Se programmet.

11:19  
Blogger Lisa sa...

Jamen, jag skriver att jag inte gillar MEDIAS polarisering (och förenkling). Jamie gör en jätteinsats. Kanske inte så smart att kalla föräldrar för skitsövlar och att (som andra uttryckt det ochmedia naturligtvis lyft fram) jämställa ett glas saft med misshandel.
Det har förekommit en massiv vilseledande information i många år om hur viktigt det är att barn får tillräckligt med energi. Föräldrarna är stressade och förvirrade och har redan dåligt samvete.
Men när media tar det ur sitt sammanhang blir det konstigt.

12:52  
Blogger Kinna sa...

Lisa, bra skrivet! Man blir inte sämre förälder för att man inte lagar all mat från grunden. Däremot måste man göra aktiva val t ex välja mer grönsaker, mindre med chips och läsk. Livsmedelsindustrin (som du tidigare skrivit om) bör också medverka till att färdigmat är hälsosam och inte innehåller transfetter mm.

13:33  
Anonymous Jenny sa...

Att kalla läsk- och chipsserverande föräldrar för skitstövlar är nog som du skriver inte alltid rätt väg att gå. Enligt studier blir ju matvanor en allt mer tydlig klass/samhällsgruppsfråga där högutbildade och välavlönade har klart bättre matvanor än lågavlönade utan högre utbildning. Kontentan: att mata sina kids med skräp"mat" (kan man kalla det mat egentligen? *smile*) beror ofta på annat än ignorans/skitstövleri. Snarare okunskap och brist på tid/pengar/vana att engagera sig i att skaffa kunskap om bra mat. Det läskiga är att när föräldrarna ur lägre socialskikt för över dåliga matvanor på sina barn ger dem en sämre utgångspunkt än de som får den berömda silverskeden (i denna version färdiglastad med fullkornsprodukter och näringsrika grönsaker förstås). Kidsen i "underklassen" får alltså problem med övervikt, dåliga tänder, sockerrusher, underskott på vitaminer... Puh. Vilket de förstås riskerar föra över till sina barn som i sin tur för över det.. Ja, ni fattar.

Antagligen är det, som du förde fram, viktigare att föra debatten än att skälla. Tur att sådana som du finns, Lisa! Utmaningen är väl att föra debatten till och med dem som befinner sig i utkanten av samhället.

14:22  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida