Äppelpaj för allergiker
Pajen är nötfri, glutenfri och mjölkfri och kan serveras med glass eller vaniljsås. Blanda gärna med olika spännande frön som sesamfrön och vallmofrön. Eftersom fröna lätt bränns är det smart att köra pajen färdigt på enbart undervärme. Lite finrivet citronskal är gott i fyllningen om du vill variera pajen. Till glutenallergiker är det viktigt att köpa den garanterat rena specialhavren.
Aprikossmulpaj med frön och garam masala
4 stora äpplen, gärna Gravenstein
200 g torkade aprikoser
3/4 dl farinsocker
1 tsk garam masala
ev 1 tsk finhackat citronskal
Smultak:
1/2 dl flytande mjölkfritt margarin
2 dl ren havre
1/2 dl farinsocker
1/2 dl solrosfrön och/eller pumpafrön
1. Skala äpplena. Klyfta äpplena och dela aprikoserna i 4delar. Blanda med farinsocker och garam masala. Lägg i en ugnsfast form smord med mjölkfritt margarin.
2. Blanda ingredienserna till smultaket. Strö smulorna över frukten. Grädda på 225° i ca 15-20 minuter tills taket är vackert gyllenbrunt och knaprigt.
3. Kolla att äpplena är riktigt mjuka och mosiga. Om inte — kör vidare på enbart undervärme i ytterligare ca 10 minuter.
Foto: Ingvar Eriksson
3 kommentarer:
A den later jattegod, jag gillar garam masala touchen!
Lisa, du skrev en artikel om allergimat i Gourmet för ett tag sen, är receptet där ur?
Jag ska samla ett gäng frön. Vallmofrön låter spännande, kan tänka mig pinjenötter också... (pinjenötter är ingen nöt innan nån hoppar på mig utan ett kottfrö).
Underbart med så vacker mat! Och så gott det låter. Tjänsten på matlabbet fortfarande vakant? :)
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida