Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

tisdag, september 05, 2006

Munkdunkaren avslöjad!

Det var Gigha som seglade in från ingenstans och stal den åtråvärda titeln Månadens matnörd. Visst var det godingen Len Fisher som log in i min kamera.
Varför förtjänar han att förevigas? Jo:
1998 bestämde sig Len Fisher för att kika närmare på fysiken bakom kakdoppande. Inget lämnades åt slumpen. För att säkerställa resultaten användes såväl röntgen som termometrar och mikroskop.
De riktlinjer som drogs upp var följande: 3 sekunder för en ingefärskaka men hela 8 sekunder för en digestive. Tyvärr saknas statistik för svenska doppfavoriter: kanelbulle, pepparkaka och Mariekex.
Det mest revolutionerande med hela rapporten är att Dr Fisher rekommenderar horisontaldoppande och dissar vertikaldoppande. Alltså: doppa ena flatsidan av kakan och vänd hastigt på den så att den odoppade delens mer stabila struktur håller samman kakan. Efter att ha testat detta kan jag bara intyga att det är en utmärkt strategi eftersom kontrasten mellan strukturer blir intressant. Den kräver dock millimeterprecision vid utförandet. Men vem har sagt att livet ska vara lätt? Som ni förstår krävs det också en vid kopp som hålls konstant fylld.
Inte ens det mer svårgenomträngliga mjukdoppandet har avskräckt vår hjälte. Inte när insatserna är så höga: närmare 700 ton sky får skatta åt förgängelsen vareje söndag på grund av det brittiska folkets okunniga doppande. Efter ingående analyser har allas vår Len fastslagit att ciabatta är det mest effektiva hjälpmdlet för att tillgodogöra sig skyn vis en genomsnittlig brittisk söndagssteksmiddag. Ciabattan absorberade dubbelt så mycket sky som vanligt vitt formbröd.
Det näst mest effektiva alternativet i undersökningen var vitt bröd skivat på längden, vilket också var Len Fishers personliga favorit. Kall sås var en annan bov i dramat, en riktigt rykande het sås ökade absorptionen med 20%.
Den outröttlige Fisher var inte nöjd med att ha utforskat absorption utan gav sig också på att analysera smakens förändring vid doppande. Hans resultat visade att mängden aromatiska ämnen som frigjordes från en förtärd kaka tiofaldigades vid mjölkdoppande, en del av förklaringen är fettet i mjölken som frigör smakerna.
Sådan här forskning är viktig för ökad förståelse mellan människor. Plötsligt framstår en hel del mänskliga avarter i ett nytt, förklarat ljus. Jag har en bekant som är smygdoppare (och har undanbett publicering av namn) som köper mjölk enbart för att doppa chokladkex i men som aldrig dricker upp själva mjölken.

Vill du bli Månadens matnörd? Häng här och äran kan bli din!

Texten delvis publicerad i Gourmet i mitt epokgörande verk om doppande.

8 kommentarer:

Blogger Gigha sa...

Tack för utnämningen! Känns lite overkligt..! Men väldigt kul!

20:26  
Blogger karin sa...

Det känns skönt att veta att det finns forskare som sysslar med väsentligheterna här i livet

20:51  
Blogger Lisa sa...

Gigha: Åh, förlåt jag glömde ju vinnarinterjun. Men du har ju redan svarat på den viktigaste frågan: Hur känns det?

21:36  
Anonymous Oskar sa...

Ett under att han lyckas finansiera sin forskning. Vilken institution kan han höra till måntro? Tänk, alla dessa bortkastade år då man doppat fel...

22:45  
Anonymous Annette sa...

Åh, hjälp. Jag som inte gillar att doppa i kaffe/te/mjölk. Jag går miste om nio tiondelar av smaksensationen. Fruktansvärt.

Å andra sidan är jag vid matbordet väldigt duktig att städa tallriken från varje gnutta av sky eller sås med min brödbit. Man tröstar sig som man kan.

09:49  
Blogger Elle sa...

Åh, jag ville så gärna bli Månadens matnörd!

11:16  
Blogger Lisa sa...

Rosa: Det går fler tåg till ära och berömmelse. I slutet av nästa månad kommer nästa tävling.

14:47  
Blogger Space babe sa...

Jag går inte omvägen via brödbitar för att fånga upp min sås. Jag slickar omsorgsfullt tallriken (min egen och gärna andras, om jag får) när såsen påbjuder det.

Vad gäller kakor kan jag meddela att jag genomgår en sötsakscraving som jag har vart tionde år ungefär. Har ätit två stycken belgiska våffelkakor med kolasmet emellan bara igår!

23:38  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida