Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

söndag, september 17, 2006

Barnfetma är inte enda problemet

Debatten om svenska barns matvanor rasar vidare.
Det är oroväckande hur mycket mat utan näring svenska barn sätter i sig. Jag har dock ett stort problem med att debatten är så fokuserad på fetma.
Många föräldrar resonerar att deras barn kan äta lite vad som helst så länge de är smala. I själva verket har barn som äter lite små marginaler. Varje tugga ska helst vara laddad med nyttigheter. Saft, kakor och godis stjäl utrymme från den mat ungarna så väl behöver. Det finns en mycket spridd och farlig myt om att barn själva kan känna vad deras kroppar behöver och anpassar sin diet efter de signalerna.
Risken finns att vikt blir det enda måttet på hälsa. Och det är ett synnerligen trubbigt mått. I själva verket finns det flera studier som tyder på att det är bättre att vara en knubbig aktiv person med goda matvanor än en slank soffpotatis.

Uppdaterat! Underbart att det finns föräldrar beredda att lägga ner tid, energi och pengar på något de tror på. Synd bara att de är så helt fel på det (som det heter på skånska). Förresten tog jag meed mig en favoritunge (kompis till min mans små) på Nicke Nyfiken idag. Jo, han fick godis. Jag med!

8 kommentarer:

Blogger Jessica sa...

Hur var det med livsmedelsverket och transfetterna? Om livsmedelsverket om och om igen tappar bollen hur ska övriga världen reagera (krut på kyrkokakbak etc.,)?
Jag tror fortfarande på tallriksmodell. Ät allt och med måtta. Barn också. Men med mathysteri föds också avarter. Med avarter föds stört ätbeteende och folk som ursäktar sig så fort de bara sneglar åt en kanelbulle.

13:41  
Anonymous Anonym sa...

En viktig fråga blir ofta förvånad över att folk tror att det är ok att äta massor av socker och godis så länge man inte är tjock.

Jag tror inte några barn mår bra av att vänja sig vid för mycket socker. Jag tror barn lär sig att äta av vuxna i sin närhet. Får de inte lära sig att äta frukt och grönsaker (utan istället en massa godis och kakor)så risken större att de inte kommer att uppskatta det som vuxna heller.

14:29  
Blogger Brazilian Linda sa...

Om det är oroväckande i Sverige, kära nån, hur är det inte här då? Här är det hur vanligt som helst att ungar snacksar på chips och cola innan 2års dagen! Vilket jag desperat försöker hindra men tyvärr så är det sååå vanligt att jag inte blir hörd när jag säger nej. Folk kollar konstigt på mig när jag säger jag inte vill att sonen(snart 3)ska äta godis etc..
Hade just en fight här på morgonen med en skrikandes unge som ville ha kaka. :)
jag försöker dock laga nyttig mat här hemma som kompensation. Kakor blir det men med mindre socker i och nån dl fibrer.
Som sagt, allt med måtta är nog bra.

17:09  
Blogger Lisa sa...

Självklart ska ungarna få hembakade kakor ibland och socker är inte omedelbart dödande. Men att se läsk, godis, kakor och saft som något som ungarna har rätt till varje dag är att göra dem en björntjänst.
Min grundfilosofi är att det ska vara riktigt rikigt gott och helst inte lagat på fabrik när det är onyttigt.
Tyvärr finns det en massa idéer om att barn "behöver" en smörklick i maten och att de behöver "energi" i form av socker.
Vad de behöver är bra mat med mycket näring. Hellre en näve nötter än smör i maten. Hellre ett litet glas juice och en frukt än ett glas saft.

17:34  
Anonymous Anonym sa...

Är det egentligen inte så att hela "nyttighetsdebatten" i Sverige är helt inriktad på fetma?
Det verkar som om man kan sälja vad som helst, och dessutom få folk att äta det, bara man trumpetar ut att det har lågt GI (och följaktligen omedelbart gör dig smal, eller hur?).

Hälsa är ju ett litet mer komplext begrepp än vikt.

En bra föresats (som jag inte följer helt själv tyvärr) vore att bara ge barnen hemlagad mat. Det begränsar naturligt mängderna saft och kakor (vem har tid att baka och safta jämt?).

18:21  
Blogger Karin sa...

För en tid sen fanns det en artikel i sydsvenskan om en forskare/dietist boendes någonstans utanför Malmö som sade ungefär "att få nyttig mat är en mänsklig rättighet för barnen, inte att få lördagsgodis"

Jag håller med föregående talare angående att debatten gått snett när hälsa enbart handlar om fetma och tyvärr så blir det väl inga beundrande blickar på jobbet runt matlådorna om man berättar att man håller sig till tallriksmodellen när det finns trendigare alternativ som GI och Atkins

20:55  
Blogger Karin sa...

Detta är ett av mina favoritämnen så jag tar chansen att yttra mig igen.
Centrum för tillämpad näringslära har tagit fram ett matreal som heter SMART och handlar om hur man äter nyttigare och miljövänligare. M:et står för mindre tomma kalorier, dvs vi behöver inte avstå och när nästan hälften av det vi handlar mat för går in under tomma kalorier finns det en mängd pengar att finansiera bättre råvaror med.

21:11  
Blogger Jessica sa...

Min mamma var ingen hejare i köket men hon trodde på skolmat. Tyvärr gjorde inte jag det förrän långt senare.
Hur som helst, de engelska mödrarna gör onekligen sina barn en otjänst. Man behöver bara kasta ett getöga eller två på Supersize me för att börja fundera (filmen, inte omslaget). Och jag tror på att laga maten från grunden. Jag gör det för att det är kul och för att jag va rallergisk mot allt möjligt och det var ett sätt att slippa lägga sig ner med utslag stup i kvarten. Och billigare.

23:13  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida