Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

måndag, maj 01, 2006

Mer trams om transfetter

Livsmedelsverket bröstar sig med att om man bara följer deras rekommendationer så minskar man minsann transfett-intaget av bara farten. Alltså finns det inga omedelbara behov att diskutera ytterligare begränsningar av transfett. Jahaja. Det är som avfärda innerstadsbor som klagar på avgaserna och den usla trafikplaneringen med att de lika gärna kan flytta till förorter.
Dags att vakna och känna kaffedoften? Kära livsmedelsverk, svenska folket äter inte som ni vill. Det är långt dit. Och på vägen kommer miljoner svenskar få i sig fullkomligt onödiga mängder transfetter. Det är dags att sätta press på lata livsmedelsproducenter att producera så riskfri mat som möjligt. Ett Livsmedelsverk ska stå på konsumenternas sida. Även de konsumenter som inte rätar sig i leden och ser som sitt livs kall att följa rekommendationer till punkt och pricka. Eller är det kanske just i de konsumenterna man borde värna extra om?
Läs gärna det luddigt helgarderade dokumentet. Jag gillar oftast Livsmedelsverket, de flesta där är pålitliga och pålästa. Men det här är ett gravt feltänk.
"De kostförändringar som krävs för att uppfylla rekommendationerna om fett och typ av fett innebär i huvudsak att begränsa konsumtionen av livsmedel som innehåller höga halter av mättat fett och/eller transfett, t ex feta mejeri-, kött- och bageriprodukter, vissa snabbmatsprodukter, godis och glass.
Många av de livsmedel som fortfarande innehåller transfett är feta produkter som det finns begränsat utrymme för i en kost som uppfyller näringsrekommendationerna."
Notera: På Livsmedelsverket konsumeras livsmedel. I verkliga livet äter vi mat.

2 kommentarer:

Blogger Jessica sa...

Jag vet inte vad jag ska undvika i jakten på transfetter. Margarin har jag fattat, liksom pommes frites på McDonalds. Finns det någon måttstock som man kan gå efter vad som innehåller transfett och inte?

21:25  
Blogger Viktoria Schiöler sa...

Jag är också skeptisk till Livsmedelsverkets slappa hållning till transfetter. De försvarar sej med att en liten del av totalfettet vi får i oss är transfett och att den stora faran är det mättade fettet. Men somliga får i sej mycket transfett från färdiglagad mat, industikakor osv. Det retar mej väldigt att "delvis härdat fett" (så står det på innehållsförteckningen, Jessica!) finns i de flesta bröd också. (Jag har inte en brödbakande man, som du, Lisa...)

20:20  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida