Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

måndag, april 24, 2006

Den koppärriga kärringens bönost



I Kina använder man många knep att dryga ut köttet, här används den milda bönosten tofu. Torkad shiitakesvamp är mycket, mycket mer aromatisk än färsk och bidrar till att biffa upp köttsmaken eftersom den är rik på umami-ämnen som bildas vid torkningen. Fråga mig inte hur de får ihop namnet Ma po do fu till ”Den koppärriga kärringens bönost” men det gör de! Se till att du får tag i riktigt fin och mager skinkfärs. Vanlig fläskfärs innehåller skröfs från hela grisen och smakar därefter. Rätten blir helt vegetarisk om du använder t ex quornfärs. Receptet är en lite modifierad verson av det som publicerats av min idol Fuchsia Dunlop.
Ma po do fu
4 torkade shiitakesvampar
1/2 tsk sichuanpeppar
2/3 tsk fänkålsfrö
2 msk neutral rapsolja
250 g skinkfärs
2 klyftor vitlök
1/2-1 msk sichuanesisk chilipasta med bondbönor eller sambal oelek
1 msk ljus soja
1 msk mörk soja
1/2 msk kycklingfond
250 g tofu, helst av halvfast typ
1 tsk chinkiangvinäger eller balsamvinäger
ca 1 tsk ljust muskovadosocker
ca 1/2 msk potatismjöl
Till servering:
finhackad koriander, finskivad salladslök, ris eller nudlar
1. Slå hett vatten på shiitakesvamparna och låt stå i 20 minuter.
2. Rosta sichuanpeppar i torr panna med fänkålsfröna tills de doftar och knäpper. Stöt i mortel. Ställ åt sidan.
3. Knipsa bort de sega stjälkarna från shiitaken. Grovhacka hattarna. Finhacka vitlöken. Tärna tofun.
4. Hetta upp oljan i en panna och stek färsen hastigt på mycket hög värme tills den fått lite färg. Se till att den smulas i små bitar. Blanda ner svamp, vitlök. och chilipasta. Fräs i ytterligare någon minut under omrörning. Vänd ner tofun.
5. Vänd ner sojorna, fond och 2 dl vatten. Låt puttra under lock ca 10 minuter. Vänd ner tofu och låt puttra ytterligare 5 minuter. Tofun ska gå sönder lite grann men inte helt. Vispa ut potatismjölet med en liten skvätt kallt vatten och rör ner i den puttrande grytan. Smaka av med vinäger och socker.

6 kommentarer:

Blogger Space babe sa...

Ma = koppärrig
Po = mormor/kärring
Dou = böna
Fu = fermenterad

doufu = tofu

Jag är själv rätt skeptisk till autentisk Ma Po Dou Fu, den brukar innehålla "blommig peppar" eller nån annan typisk Sichuan-krydda som jag tycker pirrar för mycket på läpparna.

Men det är nog en aquired taste, så jag ska prova om och om igen!

18:38  
Blogger Lisa sa...

Där ser man! En rymdbebis att lita på! Mejla mig när du kommit på vad du vill gästblogga om.

19:07  
Blogger Vinlusen sa...

Och jag kanske åker till Sichuan i sommar. Och får uppleva smakerna på plats!

23:31  
Anonymous Anonym sa...

Åh, det där lät verkligen GOTT! :D

10:07  
Anonymous Anonym sa...

Ska man skicka i tofu under steg 4 eller steg 5?

12:05  
Anonymous Samuel sa...

Jag har ätit den här rätten på plats, men vill minnas att den var alltför het för att jag skulle kunna ta in alla smaker. Spacebabe: jo, det är sichuanpeppar du har smakat. den pirrar på läpparna och sägs användas som bedövning hos tandläkaren på landsbygden i sichuan. Om man verkligen vill ha Overload i smaklökarna kan jag rekommendera en HotPot, där buljongen du själv kokar dina beställda, perfekt uppskurna råvaror i har ytan täckt av chilifrukter och botten täckt av några klasar sichuanpeppar. Vi fick för oss att prova detta efter en veckas magsjuka. Tillbehören var fantastiska: sesamolja, soja, finhackad koriander och vitlök och osaltat ris förstås, råvarorna likaså. Men det var inte mycket vi kunde få ner, tyvärr. Det bjuder jag numera folk som behöver tas ner på jorden.

02:39  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida