Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

tisdag, januari 24, 2006

Svar på tal!

Ok, ni bad om det!
1. Sovande falukorv misstänker jag är en liten vitsighet. Falukorven har ju ett täcke av ost och under det sussar vurren så sött.

2. Nu talar vi om riktigt grovt råris och inte det där med några fjuttiga klirester på, eller hur? Det är en av mina favoriter eftersom jag redan som barn ogillade vita saker. Rejält råris är underbart nötigt och trevligt tuggigt. Och att det är triljoner gånger nyttigare än vitt ris fattar ni säkert. De små bleknosarna har nämligen pinsamt dåligt näringsvärde.
Råris har en ganska dominerande smak som man lätt tröttnar lite på. Här gäller det att variera sig. Upptäck basmatiråriset som är mildare, mindre kladdigt och passar bättre i sallader eller att färgas med saffran och serveras till curry. Har du bara rundkornigt råris? Använd till surkålsdolmar, fyllda grönsaker och kroketter. Jag kokar gärna en rårisgröt och serverar till helgfrukost:
Rårisgröt
Koka rundkoringt råris i 4 gånger så mycket vatten med en liten nypa salt. Låt koka under lock ca 1 timme. Tillsätt mer vatten allt eftersom. När det börjar se trevligt grötigt ut slänger du ner en kalnelstång och 1/2 snittad vaniljstång. Mojsa ut vaniljfröna i gröten och låt skidan sjuda med. Låt puttra till en härlig gröt. Smaka av med farinsocker, salt och en rejäl dutt Bregott eller smör och rapsolja. Ät med muskovadosocker och kanel.

PS. Tack för alla frågor. Svar kommer så snart jag hinner. Hålller på att packa upp i Matlabbet.

4 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Tack för rårisgröten! Och herregud... basmatiråris visste jag inte ens att det fanns? Var hittar man det?

11:19  
Anonymous Anonym sa...

Bra och lagom ironisk krönika du hade i det eminenta radioprogrammet Meny i dag.

Vi syns på söndag,

Eva

13:02  
Blogger Stickbloggen sa...

risenta råris = bäst!

14:32  
Blogger Lisa sa...

Risentas är toppenbra! Men det viktigaste är att råriset är färskt. Fullkorsnprodukter härsknar nämligen snabbt. Polerat vitt ris håller sig i evigheter.

Basmatiråris finns bl a på China Market Olof Palmes gata 12.

15:44  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida