Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

måndag, januari 23, 2006

At your service!

Statcountern är bloggarnas opium. Den lilla fiffiga räknaren som lugnar och ger bekräftelse att ens visdomsord inte går samtiden spårlöst förbi. Tack vare den vet jag också varför läsare hittar hit till Matälskaren. Ofta är det så enkelt att någon vetgirig person googlat något ord med matanknytning. Ännu har ingen lockats hit med löften om bilder på Britney Spears nya fling, jättetuttar eller stygga skolflickor som vill ha kärleksfull bestraffning. (Intressant att se om detta inlägg ändrar på den saken.) I användarvänlighetens namn tänkte jag närmaste veckan köra en liten faktaserie med de vanligaste sökorden, om jag eller Johan inte utförligt förklarat dem tidigare.
Nämligen:
• Chiliflingor
• Wolfberries
• Zeresjk
• Vårrulledeg

Bonustajm! Desutom få trogna läsare chans att önska sig onödiga fakta om precis vad de vill.

11 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Snälla, snälla, snälla Lisa - hjälp!

Jag tycker mycket om råris, och har ganska mycket råris hemma. Men jag har helt kört fast i användandet.

Vad gör du med råris?

17:33  
Anonymous Johannes sa...

Hej Lisa,

och tack för en synnerligen intressant nätlogg. Ej tidigare har jag insupit detta medium, men har nu tack vare dig blivit medveten om dess förträfflighet.

Ett par spörsmål ämnar jag även ställa; jag planerar att mycket snart avlägga en kort visit i vår huvudstad som i jämförelse med den nittio mil längre norrut belägna ort jag finns i är något av ett gastronomiskt bubbelbad. Jag undrar var jag finner en bra, gärna cnetralt belägen, asiatisk butik att inhandla pankoflingor samt friterad schakkotenlök som du ju tidigare beskrivit. Jag är dessutom i behov av riktigt bacon vid samma huvudstadsbesök, finns det någon trevlig slaktare centralt? Detta rökvätske- och saltlagsuppumpade substitut som är det enda att finna här gör mig faktiskt arg. Jag kan tipsa alla om Andreas Viestads artikel om detta: http://www.dagbladet.no/magasinet/2006/01/09/454222.html

Passar även på att i ovetskap om huruvida tävlingen redan avgjorts här publicera mitt bidrag till de kulinariska katastrofernas encyklopedi:

Min käre far och jag förfärdigade pepparnötter. Dessa blev dock så hårda att ett inmundigade vore förknippad med dyra tandläkarräkningar. Att släppa bekverken från femte våningen ned på asfalt bekom inte pepparnöten med en skråma. Vi spelade landhockey med dessa som puck i över ett år tills de försvann, för de höll sig absolut intakta trots asfaltsunderlaget.

Nåväl, än en gång tack, och på återläsande!

/J

19:19  
Blogger Elin sa...

jag har en baknördsfråga om man nu får önska onödiga fakta; varför möglar inte hembakta kakor till skillnad från hembakat matbröd?!

19:29  
Anonymous Kungen sa...

Tre saker egentligen bara:
I) Tack för en mycket bra blog, hittade hit på tips från min vän nere i söder som sa att du flyttat just till Söder [fast från söder då].
II) Jag länkade till din blog från min blog, hoppas det är okej.
III) Jag såg dig på Judit och Bertil när jag och ovan nämnde vän var där. :)

Det var allt. :)

19:53  
Blogger Jessica sa...

Johannes,
Bacon -- The English Shop i söderhallarna. Om det inte är bra nog så prova kötthandlaren en trappa ner. Eller köttaffären i Hötorgshallen har också en massa fint. Det finns en affär som jag har glömt namnet på men som jag blev meddragen till för att köpa färsk oxbringa. Ska fundera på det ett tag.
Asiatiskt som panko m.m., Omi Foods eller China Market. Japanska bokhandeln Sun Ai OCS har billigare panko än Omi och China. Tvärs över gatan från Sun Ai finns Japanska Torget. Också bra utbud av japanska råvaror.

Och Lisa, erkänner att jag var en av dem som kollade vad sjutton zeresjk är ;).

23:26  
Blogger peblin sa...

Igår fick jag i egenskap av matnörd frågan om inte ostgratinerad falukorv i ugn också kallades Sovande Korv - och svaret blev förstås "vi googlar på det". För första gången på länge lyckades jag hitta ett sökord som gav 0(!!) träffar (fast inte så länge till eftersom jag skriver det nu ;)).

Så frågan till dig Lisa, och andra initierade i detta forum är följakligen om Sovande Korv existerar i vedertagen matvokabulär och i sådant fall med vilken betydelse?

09:11  
Blogger Jessica sa...

SOvande korv? Aldrig hört det uttrycket men det är rätt kul beteckning tycker jag.

10:18  
Blogger Lisa sa...

Oj, vilken anstormning av frågor!
återkommer snarast. Börjar med råriset ...
måste bara hinna klart med några artiklar ...

14:19  
Anonymous Johannes sa...

Jessica,
Tack för tipsen, Fick tag på allt på allt. Köpte dessutom färskt sidfläsk i Hötorgshallen att förfärdiga min egenhängda pnacetta av. Fantastiskt gott.

Fann vid samma tillfälle att man inte verkar skilja på det övre och nedre sidfläsket; i Norge heter det sideflesk resp. buklist. Någon som vet?

20:24  
Anonymous Karin sa...

Till Elin: Att kakor inte möglar är ju inte så konstigt eftersom de innehåller för lite vatten för att mögelsvamparna riktigt ska trivas.

Jag önskar mig recept på ett ljust matbröd baserat på Johans surdegskultur. Den mörka varianten har revolutionerat våra liv (och många av våra vänners) med godare och nyttigare basföda. Men ibland vill man ju ha lite omväxling och nåt lite mer lättuggat.

11:33  
Anonymous Mattias Wirf sa...

Lite nyfiken på om orden om Britney m.m. fick några träffar från sökmotorerna? ;)

Jag har inte varit här på ett tag, men nu har jag hittat tillbaka.

14:25  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida