Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

tisdag, januari 24, 2006

Gästblogare: Kåre Halldén

Lisa har bett mig skriva några ord om varför du fortfarande ska dricka champagne efter nyår. Låt mig då börja med att berätta varför nyår troligen är den enda dagen på året du inte ska dricka champagne.
En flaska champagne — och här menar jag endast vinet från Frankrikes nordligaste vindistrikt som med gediget hantverkskunnande oftast tar minst tre år att nå dig i en bubblande flaska från det att druvorna skördas i september — är fyllt av hundratals sprakande härliga dofter och smaker. För att göra dig själv och vinet rättvisa ska ett glas champagne avnjutas vid en temperatur av runt 10-12 grader. Om du förvarar din champagne i kylskåpet bör du alltså låta flaskan stå i rumstemperatur en stund innan du börjar servera. Majoriteten svenskar kommer i kontakt med champagne en gång om året. På nyårsafton. Och då gärna lätt överförfriskade runt tolvslaget. Ståendes mitt i ett minusgradigt snölandskap. Med andra ord, en garanti för att inte kunna känna en endaste liten doft eller smakfragment från den så njutbara drycken. Med andra ord: satsa på billigare bubbel. Under övriga 364 dagar av året är följande det bästa tips jag kan ge dig: Drick mera champagne.

Ingen annan dryck frambringar så mycket spontan glädje, välbefinnande och lyxkänsla redan innan du druckit en enda droppe. Plocka fram en flaska champagne, avlägsna korken — det ska pysa, inte ploppa — och häll upp en våg av bubblor i ett champagneglas. Redan nu känns ju livet lite bättre. Blunda och dofta. Ta en liten sipp. Svälj inte med detsamma. Låt champagnen vila mot tungan ett par sekunder. Känn hur den knastrar mot gommen. Öppna ögonen. Troligen tänker du “varför dricker jag champagne så sällan?”. Kanske för att “det är så dyrt”? En bra flaska champagne kostar runt 300 kronor. Det motsvarar vad du gör av med på ett biobesök och ett par öl efteråt med kompisarna.

Min personliga rekommendation är att dricka ett eller två glas champagne i veckan. Jag garanterar att vardagen kommer att kännas lite gladare, lite bättre och lite lyxigare. Ju mer spontant, desto större njutning. Till exempel till isterbanden på tisdag kväll. Med en bra förslutare kan du spara champagnen som blir över i kylskåpet till onsdagens falukorvsmiddag.

Men viktigast av allt: drick lite mera champagne, lite oftare. Lord Keynes beklagade sig på sin dödsbädd med att “min enda sorg i livet var att jag drack för lite champagne”. Och det känns väl dumt att behöva ångra något som är så pass lätt åtgärdat?
Njut!


Kåre Halldén
Champagne-klubben SPRUCE UP!

Som en liten hjälp på traven har min goda vän Malin Winbladh (Gissa vems syster!) komponerat en härlig pasta med svamp och bacon. Till pastan rekommenderar jag en mustig och matig Pinot Noir-baserad champagne från Juget-Brunet.

Pasta med svamp och bacon
(2 personer)

200 g svamp, gärna Karl-Johan från höstens skörd annars går det bra med vad grönsaksdisken erbjuder
1 vitlöksklyfta
1 tsk fransk senap
1 dl torrt vitt oekat vin eller champagne
2 dl matlagningsgrädde
1 paket bacon, knaperstekt i bitar
1/2 dl grovriven parmesan
Persilja
salt och svartpeppar efter smak
1. Fräs svampen tillsammans med vitlöken på medelvärme tills den njuknat och fått lite färg. Blanda i senap, vin och grädde och låt puttra ihop i drygt 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
2. Servera tillsammans med din favoritpasta och parmesan, hackad persilja och bacon att strö över pastan.

10 kommentarer:

Blogger Kinna sa...

Bra talat om champagne! Mer tips - bjud din älskade på champagnefrukost och ostron eller rökt lax, äggröra och rostat bröd. Jag lovar att det nästan trillar en tår på kind av uppskattning. =)

14:05  
Blogger mr. miller sa...

Heja & hurra! Champange är den ädlaste och framförallt roligatse av drycker. Mer!

15:28  
Blogger Xtian sa...

Kåre, du är redan en hjälte i mina ögen. Dina nyhetsbrev från Spruce Up är som champagnen du skriver om - ett litet "lyx-lyft" i vardagen.

Men, till min fråga: en bra förslutare till champagne. jag har bara testat en o den var klappkass. Ge gärna tips om vilken/vilka som funkar bra.

tack på förhand.

19:48  
Blogger KH sa...

Xtian - roligt att du uppskattar mina försök att piffa up vardagen.
Det är sant att bra förslutare inte är helt lätta att få tag på - de jag använder är inköpta i Champagne och används av champagne-bönderna själva. En bra slutare ska täppa hela öppningen (förstås) och sedan "knäppas" på mot glaset. Dessutom ska man gärna använda förslutaren som temporär kork mellan påfyllningarna för att maximera effekten.
Jag har några extra förslutare i lager - kontakta mig om du är intresserad.
Vänligen
Kåre

23:14  
Blogger Vinlusen sa...

Bra!

00:17  
Anonymous Torun sa...

Bra!

10:16  
Anonymous Lindansaren sa...

JA!
Måndagar är för övrigt en förträfflig dag att ta sig an champagne! En utomordentligt god början på veckan.

07:44  
Anonymous Joakim sa...

Tjo, trevlig blogg. Nu vart man ju ändå mer sugen. André Clouet'en som aldrig gick åt på nyår har nu legat o dragit sig på tok för länge. Kunskaperna kring hur man skall dricka champagne är dock inte de bästa. Som tur är så finns ju google. "dricka champagne temperatur" tog mig hit. Återstår bara att se hur lång tid det kan ta att få rackaren tillräckligt kall.

18:46  
Anonymous Joakim sa...

Någon som kan rekommendera en lite sötare/syrligare skumpa? :)

23:08  
Blogger KH sa...

Hej Joakim

När det gäller sötare champagner än de vanliga torra - Brut - så är de idag i Sverige relativt ovanliga. Detta eftersom den härskande torra champagne-stilen, allmänt kallad goût anglais eller engelsk smak, fick fäste i slutet på 1800-talet och framåt. Innan dess var söta champagner det enda som dracks. Den lite sötare smaken för mousserande vin (OBS ej champagne) är idag lite vanligare i USA och kanske framför allt i Ryssland, inklusive länder i före detta Sovjetunionen, som till exempel Ukraina.
Det görs förstås sötare champagner än Brut (som innehåller max 12 gram socker/liter) även om det som sagt inte är lika vanligt. SPRUCE UP! har en champagne som är Démi-Sec, vilket innebär att den innehåller 35-50 gram socker/liter. Démi-Sec är den näst högsta söthetsgraden på champagne-skalan.
Champagne Sylvie Gérard-Maizières Démi-Sec, som champagnen heter, ingår som en av tre olika champagner i Champagne-lådan TRE OLIKA FRÅN SYLVIE. De andra två champagnerna i lådan är en Brut samt en Rosé. Alla champagner från samma producent, som är något så ovanligt som en kvinnlig champagne-makare. Lådan kan beställas på valfritt Systembolag genom att ange artikelnummer 81247-09 och kostar 969 kronor. Se mera info på www.spruceup.se.

Hälsar
/Kåre

12:28  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida