Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

måndag, december 05, 2005

Pusselvecka igen

Hurra! Nu kommer ytterligare en vecka med matpussel. Det är då jag lär mig flest kreativa knep och nödlösningar i köket. Vi vägrar nämligen äta "barnmat". Mycket av det industrin vill få barnfamiljer att äta är helt enkelt inte människovärdig föda. Ändå vet de att ta betalt för den. Betalar du 40 kr kilot för falukorv med 40% kött så betalar du 100 kr per kilo för köttet. Mycket av det färdiglagade innehåller onyttiga transfetter och på tok för lite fibrer, vitaminer och mineraler. Många är noggranna med att ge sina hundar eminent näringsanpassad mat samtidigt som barnen får en bristfällig diet.
Tro nu inte att Matälskarna blyga för att använda hel- och halvfabrikat när de smakar kalas, sparar tid och har bra näringsvärde. Vi kommer att skriva mer om sådan bekväm mat här.
Kompromiss är ett nyckelord. Man får inte glömma att det viktigaste är att vi har trevligt kring bordet. Det har vi. Skillnaden är enorm sen vi började se middagarna som spännande utmaningar istället för bekymmer. Här i bloggen kan du följa framstegen och bakslagen när det gäller att skapa måltider som alla gillar.
Tidigare inkägg om matpusslet hittar du t ex här och här. Lite mer utförliga tips finns samlade i en lista.

PS! Skriv gärna om era egna bästa knep för att få barnen att äta glatt och med god aptit.
PPS!! Kika in på Matlabbet och anmäl er till en matlagningskurs. Mest för vuxen smak ...

3 kommentarer:

Blogger cecilia öhrn sa...

Bästa sättet att få barnen att äta glatt och med god aptit är nog som du själv skriver: våga vägra barnmat! Och det ända från smakisbörjan. Barn vill också att maten skall smaka något annat än vattnig potatis. Det är min erfarenhet i allafall. Sedan har ju barnen alltid perioder när de inte vill ha något annat än korv och köttbullar, men i längden vinner man på att servera "vuxenmat" även till barnen tror jag.

11:33  
Blogger Jessica sa...

Det här med barnmenyer etc., tror jag är en svensk uppfinning. I andra länder äter barnen som föräldrarna äter.
Vi hade stor fest när jag fyllde år för några år sedan. Några kompisar och jag gick ihop. Vi hade lagat köttgryta och så en trefärgad fruktmoussetårta efteråt. En unge bara vägrade äta. Skulle ha glass och inget annat. Vi hade ingen glass men då skickade föräldrarna iväg barnet till affären. Jag häpnade för när jag växte upp hade det varit otänkbart. Då smakade man åtminstone först innan man vägrade men de gav faktiskt barnet glass utan några som helst invändningar. Så skapar man ju också bekymmer för sig själv... Jag har inga egna barn men syskonbarn som tacksamt äter sådant som vi på förhand inte tror att de kommer att gilla. Tandoorikyckling, kapris, oliver. Däremot vägrar den äldsta äta korv men äter allt i grönsaksväg. När man frågar vad hon fick att äta på dagis så rabblar hon grönsakerna först, sen riset, såsen och till slut, som igår, kröp det fram att det var fisk till lunch. Sedan som Cecilia säger så kan ju ungar få fixa idéer ibland. Laxen som slank ner förra veckan är oätlig den här.

15:30  
Anonymous Anonym sa...

Hej
Två tips:
1) Låt barnen äta vuxenmat men krydda den lite mer varsamt eller ställ fram Turkisk Yoghurt eller något annat som dämpar smaken och gör maten lite svalare. Tror det är bra om barnen redan tidigt (och konstant) äter "riktig" mat så att de inte lär sig att automatiskt rata mat de inte smakat tidigare.
2) Marknadsföring. Jag har bla en 4-årig tjej som är jättetjejjig (rosa, glitter etc). Hon åt gladeligen heminlagd glöggsill eftersom den var röd och vi kallade den för "tjejsill". Får väl testa med någon StarWars-variant till pojkarna... :-)
/Claes B

23:47  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida