Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

lördag, december 03, 2005

Grekisk sallad med julstuk

Eftersom jag älskar fetaost med en skrämmande besatthet är jag lycklig över att den vidriga fuskfetan inte längre får kallas för feta. Ett namn nu förbehållet ostar på amper får- och getmjölk och inte slätstruken kossa. Att osten desssutom måste vara producerad i Grekland för att ha rätt till det åtråvärda namnete är mindre viktigt för mig. Det är den flagranta nonchalansen vad gäller smak och kvalitet som varit uppprörande.
På vintrarna när tomaterna är ett sorgligt kapitel är det läge att söka nya smakkamrater för fetan. I väntan på fetans egen Prince Charming i skepnad av perfekt brysselkål, lagar jag gärna en sallad med bulgur och apelsin. Salladen är den givna lunchen dagen efter du serverat bulgur eftersom du naturligtvis är klipsk nog att laga dubbel sats. Variera hjärtans gärna med kokt broccoli, gröna bönor, burkade röda bönor, hackade fina oliver, gröna russin eller lite rostade pinjefrön alternativt pumpafrön.
Grekisk sallad med julstuk (2 portioner)
3 dl kokt grov bulgur
2 dl kokta små svarta linser
1/2 stånd fänkål
1 stor saftig apelsin
2 små schalottenlökar
100 g feta
Dressing:
1 tsk finrivet apelsinskal
1/2 tsk stött anis
1/2 tsk pepparkakskrydda
1/2 msk rödvinsvinäger
1-2 msk fin olivolja
1/2 tsk farinsocker
1. Rosta hastigt anis och pepparkakskrydda i lite olja om du är amitiös. Hoppa över det om du är lat eller har brådis. Blanda ihop dressingen i en serveringsskål. Rör ner bulgur och linser. Låt stå och samla smak, gärna en timme.
2. Skär bort den grova mittstocken på fänkålen och tärna den fint. Skär bort skalet på apelsinen och tärna den grovt. Skala och finstrimla löken.
3. Blanda alla ingredienser. Smula över fetan.


2 kommentarer:

Anonymous Max sa...

Tyvärr fortsätter Arla med att prångla ut halvfabrikat. Att de dessutom skriver "mjölk" i deras innehållsförteckningar underlättar ju inte precis. Vaddå för mjölk, frågar man sig då?

Nä, riktig fetaost ska det vara. T.ex. Fontanas feta. Den är god.

13:54  
Blogger Lisa sa...

Hej Max! Trevligt att du hittat hit, jag är dock tacksam om du inte använder det här utrymmet för att göra reklam för ditt företags produkter.

00:26  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida