Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

onsdag, november 16, 2005

I all enkelhet

Utan kaffe inget liv. Bästa möjliga liv levs med hjälp av Mollbergs blandning — bryggt i presskanna av min älskade och varannan vecka inburet till sängen av en allvarsögd liten styvson. Sist spillde han inte en droppe!
Extra gottt blir det för att Johan numera stänger av kaffet precis innan det börjar koka och brygger alltså på något lägre temperatur. Resultatet är mer smak.
Just nu gör vi ett tappert försök med Zoegas ekologiska kaffe i stället för Mollbergs. Anden är villig men kaffet är svagt och blaskigt. Vilket är det bästa ekologiska kaffet?

22 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Tyvärr har jag inte hittat något. Har provat de flesta ekologiska och rättvisemärkta som finns typ på konsum men inget har riktigt funkat...

11:26  
Blogger Redaktörn sa...

Ett gott samvete höjer också saken. Jag dricker rättvisemärkta Organico från företaget Sackeus. För många kaffebönder är skillnaden mellan att få betalt enligt Fair trade och att inte få det lika med skillnaden mellan att kunna skicka sina barn till skolan och att låta dem slita på kaffefälten.
Organico säljs även under varumärket Kyrkkaffe. Bara en sådan sak.

12:09  
Blogger Lisa sa...

ja, ett morgonkaffe som höjer saken är en nåt att stilla bedja om.

Vi är pinsamt medvetna i det omoraliska i att dricka orättvist kaffe och dövar vårt samvete med tagelskjortor samt månatliga inbetalningar till Rädda Barnen.

Men det måste ju vara gott också! Jag har pratat med Zoegas-folk om frågan.

Det finns däremot en fantastiskt god rättvisemärkt choklad som heter Green-something-nånting.

12:17  
Blogger Redaktörn sa...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

13:00  
Blogger Redaktörn sa...

Ibland når ju ens skrivfel rent filosofiska höjder.
Det är klart att det är omöjligt att vara en alltigenom moralisk människa. Men det är ändå alltid intressant att reflektera över vad det är man INTE betalar för i ett lågt pris. Det kan ju vara allt från kvalitet, smak, variation, mångfald, miljö, mänskliga rättigheter, lokal produktion osv.
Att avstå från t ex rättvisemärkt kaffe för att något annat smakar bättre är betydligt mer okej än att köpa mediokert java för tolv kronor halvkilot och låta fattiga bönder ta smällarna för att kaffet säljs för billigt.
Tycker jag.

13:01  
Blogger Lisa sa...

Redaktörn, det är dags för lite hederlig kampanjjournalistik!

Skriv till Zoegas ni också!


Från: forare@bahnhof.se
Ämne:
Datum: onsdag 16 nov 2005 13.10.49 GMT+01:00
Till: jari.latvanen@se.nestle.com

Hej!

Jag är matskribent för bla SvD och Gourmet och älskar Zoegas kaffe. I synnerheet Mollbergs blandning. Nu undrar jag varför man inte kan ta fram ett ekologiskt och rättvisemärkt kaffe som smakar lika bra. Eller i alla fall bättre än de som finns på marknaden nu.

Om ni är intresserade raggar jag upp Sveriges bästa gommar som testpanel och kommer att helt gratis göra en makalös kampanj för detta kaffe.

Se även debatten på min blogg.

http://matalskaren.blogspot.com/2005/11/i-all-enkelhet.html

Hejsning, Lisa

13:13  
Blogger Jessica sa...

Jag har inte heller hittat nåt bra. Jag kör hela bönor från en kaffe- och tehandel, och italiensk espressokaffe från Illy.
Gillar Mollberg och Maxwell House också. Dricker för övrigt inte så mycket kaffe utan te. För den kräsne kan jag rekommendera vitt te, gjort på de allra spädaste skotten på tebusken. I övrigt vinner indiskt.

13:17  
Blogger Elin sa...

jag har ju just gått över till att göra kaffet i presskannan och således lite rookie på kaffetemperaturer. Du skrev att din make stänger av vattnet innan det kokar, jag har låtit det kokande vattnet vänta några minuter i kastrullen innan jag har hällt över det i pressbryggaren, nu funderar jag på om det är bättre att göra som Johan... visst är det 94 grader som gäller?! Jag tror jag måste gå och brygga en kopp nu när jag tänker efter...

13:18  
Anonymous Anonym sa...

Arvid Nordqvist's ecokaffe är inte så tokigt! Vi har det på jobbet till pressobryggare. Däremot saknar jag ekologiskt alternativ till mokabryggaren hemma.

14:14  
Blogger peblin sa...

Elin, man brukar säga att mellan 92-96 är korrekt temperatur. Under så släpper inte smakerna, över så förstörs kaffearomerna.

Själv är jag lite tveksam till vakumförpackat ICA-kaffe, vare sig det står Zoegas eller nått annat på paketet (även om Zoegas är fullt drickbart). Med den enklaste varianten av Bodums knivkvarn och regelbundna besök till Bönor och Blad för att köpa Bönans Special (eller var det Blandning?) så får man ett kaffe som slår det mesta i smakväg :-) Där hittar man också ekologiskt.

14:31  
Anonymous Anonym sa...

Klooney, när jag skulle köpa kaffekvarn sa försäljaren att man lika gärna köpa färdigmalt om man hade en knivkvarn. Han verkade om inte insatt så iallafall engagerad.
Som viljelöst konsumentfår gick jag hem med den dubbelt så dyra kvarnen... Den gör visserligen väldigt gott kaffe, men jag har aldrig slutat undra om den billigare hade varit lika bra.
Någon som vet?

17:39  
Anonymous Anonym sa...

Jag har enbart druckit ekologiskt bryggkaffe hemma sedan, tja sedan jag flyttade hemifrån i början på 90-talet. I de andra fallen vet jag inte vad jag druckit. Så jag vet inte riktigt hur de konventionella bryggkaffena smakar. Jag gillar smaken på Zoégas ekologiska. Efter att en vän påtalat att de ägs av Nestlé (som vi alla vet tillhör de onda) slutade jag dock köpa det. Löfbergs lilas krav- och rättvisemärkta överraskade mig positivt. Något som heter typ "fyra årstider" gillade jag också.

18:35  
Blogger J. Swanljung sa...

Älskling, inget kafé i stan serverar så starkt kaffe som du fick i morse. Svagt och blaskigt jämfört med dieselolja kanske.

22:46  
Blogger Lisa sa...

Änglapiss! Inget en garvad gammal tant kickar igång på.

22:51  
Blogger peblin sa...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

10:09  
Anonymous Anonym sa...

Bra upprop Lisa! Ska också maila till dem. Jag gillar också Café Organicos bäst, eller Coops Änglamark. Och Green and Blacks ekologiska chokladär ju himmelsk!

13:49  
Blogger Per sa...

Löfbergs Lilas ekokaffe är inte dumt alls. Fylligt och balanserat. Tilläggas ska dock att jag alltid gör kaffet med pressobryggare och följer doseringen kaffe-upp-till-understa-kanten-på-handtaget. Fyll upp med vatten som just börjat koka. Tipset jag fått på besök hos både Löfbergs Lila och Arvid Nordquist är att röra runt med en gaffel just efter att man hällt i vattnet. Då bryts isen mellan vattenpartiklarna och kaffekornen och de kan börja umgås. Fyra minuter senare är det slut på det roliga när jag pressar ihop dem i botten.

12:42  
Blogger Cocovaja sa...

LISA!
Testa Etiopisk Yirgacheffe, finns i den lilla kaffe- och teboden nere på Hötorget. Bakom Systembolaget.

Det är det godaste just nu tycker jag. Testa det, väldigt väldigt gott.
http://kaffenjutning.blogspot.com/2005/06/min-etiopiska-bna.html

10:51  
Blogger Cocovaja sa...

Håller med Per. Löfbergs har också ett väldigt gott ekologiskt kaffe.

Glöm inte att kolla efter Fair Trade-symbolen. Den är ibland viktigare tycker jag.
http://www.rattvisemarkt.se/
http://www.rattvisemarkt.se/article_date.asp?Article_Id=1246

10:56  
Anonymous Anonym sa...

Kyrkaffe från Sackeus är riktigt gott. Och snällt. Sammanlagt lär vi (Svenska kyrkan) ha serverat ca 4 000 koppar av det kaffet under årets Bok- och Biblioteksmässa i Göteborg.

12:56  
Blogger johan e sa...

Har själv länge förtvivlat över det mellanrostade blask som erbjuds på den ekologiska fronten. Jag kör med ekologiskt och rättvisemärkt mut vitz som jag köper på frippes i malmö. Det är gott men tyvärr inte så mörkrostat som man skulle önska. Har också en påse ekologiskt från peru som jag köpt på te och kaffehus1, men det har jag inte testat ännu. Där fanns också ett italienskt espressokaffe som var ekologiskt, så det verar

23:00  
Anonymous Anonym sa...

Ursäkta denna väldigt senkomna kommentar - jag surfade in på denna diskussion av en slump. Kanske förblir denna kommentar rentav oläst? ;-)

Gott kaffe är viktigt, och jag har största förståelse för dem som inte klarar av att avstå från favoriten. För egen del kommer jag dock aldrig igen att kunna köpa kaffe som inte är rättvisemärkt efter att ha sett dokumentären "Black Gold" på 2006 års Stockholm Filmfestival:
http://www.imdb.com/title/tt0492447/

Det är lätt att förfasa sig över och se det omoraliska i slaveriet och hur stora delar av Europa byggde sina rikedomar och avnjöt lyxvaror på bekostnad av den slavarbetskraft som skeppades till Västindien för att producera kaffe, kryddor o.dyl. Men arbets- och livsvillkoren för en hel del människor i de fattigaste länderna är inte mycket bättre, trots att de formellt sätt är fria.

Ursäkta agitatorstilen, men har man väl fått upp ögonen för vissa saker är det svårt att blunda igen, fast jag ibland skulle vilja.

09:45  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida