Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

måndag, september 26, 2005

Gul zucchini med saffran, soltorkade tomater, vitlök och fänkål

Ett recept som nästan, men bara nästan, känns som en klyscha.
Goda soltorkade tomater till fyndpris hittar man i de små affärerna runt Möllevångstorget. Det enda bra alternativet i en vanlig affär som jag hittat är Zetas. Chardonnayvinäger hittar ni på Möllans Ost och andra smålyxiga affärer. Salladen är än mer smakrik dagen efter den lagats. Det är viktigt att alltid låta saffranet dra i alkohol, vinäger eller hett vatten innan den används i sallader. På så vis får du ut varenda gnutta smak och färg. Blanda gärna salladen med kokta vita bamsebönor om du vill ha ett mer mättande tillbehör.

Gul zucchini med saffran, soltorkade tomater, vitlök och fänkål
1 nypa saffran, helst hela saffranstrådar
2 msk chardonnayvinäger eller äppelcidervinäger
2 gula zucchini
1 tsk fänkålsfrö. lätt krossade
2 klyftor vitlök, finhackade
8 soltorkade tomater, strimlade
1/2 dl god olivolja till stekning
1/2 dl grovhackad basilika, helst klotbasilika eller grekisk basilika
salt, nymald svartpeppar
1. Lägg saffranet att dra i vinäger i minst tjugo minuter. Skär zucchinin i tjocka skivor och dela sedan i ”kvartar”. Stek bitarna tillsammans med fänkålsfröna på hög värme i en teflonpanna tills de mjuknat och fått fin färg. Salta och peppra ordentligt. Stek med vitlöken den sista minuten.
2. Strimla de soltorkade tomaterna. Blanda alla ingredienser och låt dra i minst en halvtimme före servering.

4 kommentarer:

Blogger Lisa sa...

Om det är ett recept översatt till svenska är jag ganska säker på att det rör sig om tomatillos. Jag tycker att de är mycket godare och mildare och fruktigare än gröna tomater. Tomatillos är svåra att få tag på men jag sprang lustigt nog på några på Bondens marknad förra helgen. De har tunna bladhöljen lite som physalis.
Jag provade en gång att ersätta dem med nästan-mogna krusbär. Gott förutom att kärnonra störde. Skulle nog köra på halvmogna tomater om jag vore du. Eller fasta gula tomater.

Kolla up allla böcker av Rick Bayless (en idol) om du gillar mexikanskt. Susanna trilling är också bra.

11:27  
Blogger Lisa sa...

Om det är så lite tomatillos och det är många andra smaker inblandade så spelar det nog ingen roll vad man använder. Knepigare om man ska göra en tomatillosalsa där den speciella smaken kommer fram mer. Lycka till!

13:30  
Blogger Lisa sa...

Vi väntar med spänning på utfallet! Hmmm, blev riktigt sugen på att laga lite av Rick Bayless i helgen ...

07:33  
Anonymous Anonym sa...

Bor du i Stockholm och vill kunna köpa bra mexikanska varor gå till Fransmannen på Roslagsgatan http://www.chezalbert.nu/ Dessutom är affären i övrigt jättebra och man blir varm i hjärtat när man varit där.

Eva

08:17  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida