Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

onsdag, november 07, 2007

Dagens ord: Fäsör

Det är vad man som matskribent tvingas att bli när arvodena för oss gått ner till samma nivå som 1991. Jag skojar inte (men önskar att jag gjorde det). Läs mer hos Olle!

Etiketter: ,

9 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Fäsör-finns inget bättre?
Ett mycket ovackert ord.

20:00  
Blogger Lisa sa...

Håller med dig, käre Örjan! Fult ord, ful sysselsättning;-)

20:32  
Blogger Gunilla sa...

Visst är det konstigt det är med att högkonjunkturen och frilansarvodena liksom inte alls sammanfaller!
(Synd, förresten, att det uppenbarligen fallerat med arvodeshöjningar på en viss dagstidning.)

23:34  
Blogger Kurt sa...

Inget konstigt alls, samma sak händer inom alla delar av media. I de flesta fristående TV & radio produktioner sliter s.k. praktikanter för utbildningsbidrag. Det har utbildats enorma mängder personer inom media de senaste åren. Den stora massan får inget alls, men någon promille få extremt höga arvoden.

07:02  
Anonymous Anonym sa...

Fäsör ... Undrar hur många jobb man får med det ordet på sitt visitkort. Blir man nog inte fet av.

Den digitala världen har inte bara underlättat livet inom media. Som fotograf får man nu slåss med tron om att "Alla" kan fotografera nu när det är digitalt.

16:55  
Blogger Lisa sa...

Christina: Lysande idé! jag sätter det på visitkortet brdvid B.T.A och U.P.A

Ja, fotograferna har samma problem. De upplever samma kris som började kännas för skribenterna för 5 år sen.

Men det är sant att FLER kan fotografera mycket bättre när det blivit digitalt.

Ungefär som jag själv aldrig i livet skulle blivit skribent om jag varit tvungen att knacka på maskin, klippa och klistra.

Jag hoppas att det innebär att fler kvinnor blir fotografer när den initiala tröskeln sänks. (Kvinnotillflöde brukar ju tyvärr vara en konsekvens av att arvodena sänks inom alla yrken).

Jag är väldigt nyfiken på vart proffsfotot är på väg idag. Någon input?

17:23  
Blogger Gunilla sa...

Tja, en reflektion är att de riktigt duktiga press- och dokumentärfotograferna har svårt att försörja sig på att göra redaktionella reportage. Istället för att tjata in intressant material i tidningar så satsar de direkt på att göra galleriutställningar istället. Säger en av "mina" fotografer, även om detta såklart kan problematiseras och utvecklas på olika vis.

22:25  
Anonymous Anonym sa...

Digital foto är ju jättekul och det är helt klart mer spännande när fler vågar sig på att leka med sitt fotoande. Men det har medfört att konkurrensen är stenhård, framförallt när många jobbar/extraknäckar för väldigt lite pengar. En intressant marknad som minskat här i USA är produkter pga att mycket av de bilder man ser i reklamen inte är foton utan ren datorgrafik. Bilbranschen kör hört med det efter vad jag förstått, och det var en enorm kund for fotografer som nu inte behövs.

Å andra sidan, så mycket bilder som behövs för media idag ...

05:06  
Blogger Lisa sa...

Christina: Intressant! Mitt intryck är att det finns ett större tryck på kvantitet är på kvalitet. Både när det gäller text och bild. Vi kanske ser en polarisering mellan ord- och bildkonstnärer och fäserande legoknektar (som producerar för den som betalar).

Journalistik verkar vara svårt, både när det gäller ord och bild.Själv tycker jag också att det är bra att många skriver, det som irriterar mig är ju när det på matsidiorna i landets största tidningar vimlar av faktafel för att redaktörer och skribenter inte har kompetens.

När det gäller bilder är det ju så att den tekniska kvalitetens betydele minskar på Internet. Mina bättre bilder funkar utmärkt på nätet men inte i fint tryck.

07:48  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida