Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

onsdag, juli 18, 2007

Vinnarsoppan!

Efter att ha slaskat, smaskat och funderat har vi nu äntligen utsett sommarens gazpachomästare.Tävlingen har av vissa kallats politiskt inkorrekt eftersom svenska sprättomater ännu inte ffunnits att tillgå. Men gazpacho är ju egentligen främst en brödsoppa, som våra vänner på Matblogg korrekt konstaterar. De får därför ett hedersomnämnade. Extra välfärtjänt för att de i första versionen av receptet hävdar att drygt 2 l soppa duger som tapas åt fyra personer. Sanna gazpachoälskare, minsann!
Ytterligare ett hedersomnämnande går till Kinna för att hon förslår hårdkokta ägg i sin soppa. Vi är löjligt förtjusta i ägg och söker ständigt nya användningsområden.
K:s avoga inställning till själva rätten förhindrade honom inte från att skapa en ekvilibristisk, vackert illustrerad variant med rostad paprika.
Kort sagt: startfältet var starkt. Stark var också Hannas roliga variant med gin som dock hade gjort bättre ifrån sig i kategorin sommardrinkar.
Men: Tomas Blogglös, som mejlade in ett miljöförnumstigt recept, slevar hem segern med en oortodox men mycket harmonisk kombination. Den rejäla dosen äppelcidervinäger gav frisk syra utan stickighet. Koriandern var lagom diskret. Honungen ett genidrag.
Eftersom vi är oförbätterliga bättrevetare (och notoriskt lata) ändrade vi på ett par småsaker: Vi lagade gazpachon i en kannmixer. Då får man en superslät soppa trots att man inte skalar eller kärnar ur tomat och gurka. Och man behöver inte finhacka ingredienserna heller, det räcker med att skiva. Investera i en kannmixer om ni är lika lata som vi!
Vi hackar aldrig örter och lök förrän precis innan den serveras, då smakar de bäst. Om man måste förbereda t ex löken: Skölj den hastigt i iskallt vatten när den hackats. Täck sen över noga så blir den inte besk när den får ligga.
Dessutom använde vi olivolja, för at ... eh, vi hade ingen rapsolja hemma. Och hur mycket bättrevetare vi än är så kan vi ärligt säga att den här soppan var godare än den vi själva åstadkom sist. Tomas, du är bäst! Och vi är krossade.

Tomas gazpacho - vinnare 2007
"Här kommer en snabb och enkel gazpacho. Min gazpacho drar åt det asiatiska hållet med lite koriander och en gnutta honung. Men jag försöker ändå hålla på närhetsprincipen. Paprika har utgått av miljöskäl. Tomaterna bör, av samma orsak, vara svenska från kallväxthus (kräver rätt säsong). Olivoljan är utbytt mot rapsolja.
En kompromiss är tomatjuicen som är importerad och gjord på koncentrat men här betonas snabbhet och enkelhet.
Brödet är veckogammalt surdegsbröd á la Swanljung (se Surdegsskolan till höger!). Det skärs i små tärningar och läggs ovanpå soppan. En förenkling som är både nyttig och god."
3 medelstora tomater
1 medelstor gurka
5 dl tomatjuice
1/2 dl rapsolja
2 msk äppelcidervinäger
10-12 droppar tabasco
1 tsk salt
svartpeppar, 10 drag med kvarnen
1 tsk honung
2 små färska rödlökar
1 klyfta vitlöksklyfta, skivad
15-20 blad koriander, hackad
1/2 dl finskuren gräslök
2 tuna skivor rågbröd
1. Använd en kannmixer. Lägg i alla tomater, halva gurkan och halva rödlöken grovt skuren, vitlöken och 2 1/2 dl tomatjuice. Kör allt till en grov puré.
2. Blanda i resten av tomatjuicen, rapsolja, vinäger, tabasco, salt, svartpeppar, honung. Täck över och ställ in i kylen minst en timme.
3. Vid servering: Finhacka resterande halvor av gurka, rödlök, och all gräslök - lägg på ett fat. Finhacka koriandern och lägg undan på ett annat fat. Skär brödet i små tärningar. Rör ned koriandern i soppan. Portionera i sopptallriken och toppa med gurka, rödlök, gräslök och brödtärningar.

gazpacho

Etiketter: , , ,

10 kommentarer:

Blogger Anna-Eva sa...

Mums! Låter som en värdig vinnare. Grattis Tomas. Nu får det nog bli Gazpacho endera dan.

16:00  
Blogger K sa...

Leve Tomas - Gazpachokungen! Jag bugar inför ditt recept som jag kommer att testa, men med rostade brödtärningar och fulflugen svartpeppar av högsta kvalitet. Grattis!

20:12  
Anonymous Anonym sa...

Grattis Tomas!
Jag älskar Gazpacho. Skall bli kul att testa denna variant. Det är bara Gazpachoväderlek som saknas.
Tove

20:14  
Anonymous Anonym sa...

Åh, så härligt med ett annorlunda gazpacho-recept, en rätt jag glömt bort att tillaga i år. Här i Japan är det dessutom stekhett nu, så det blir till att testa de närmsta dagarna..

Men gazpacho utan paprika? Låter som ägg utan salt, men vi får väl testa...

04:56  
Blogger Kinna Jonsson sa...

Grattis till Thomas! Den soppan måste testas. Tack för hedersomnämnandet - jättekul!

21:08  
Anonymous Anonym sa...

Gazpacho för mig också, men vad menas med en kannmixer?

02:00  
Blogger charlotte sa...

Tack för ett supergott gazpachorecept. Och för en jättetrevlig tävling!

13:21  
Blogger Viktoria sa...

Jag kan intyga att soppan är god för vi har också testat den! Maken följde inte receptet helt (vilket gjorde mej smått sur), men det blev mycket gott (ändå).

Rolig tävling - när kommer nästa?

16:55  
Anonymous Anonym sa...

Fast paprika behöver inte uteslutas. Paprika går utmärkt att odla i Sverige, i år har jag gett bort många plantor i present. Satsa på det nästa år tillsammans med lite chili, går som sagt superbra och är en perfekt nybörjarväxt för barn.

11:09  
Blogger Lisa sa...

Sent svar, skalman: En kannmixer är en sådan där hög mixer med litet knivblad som man gör t ex smoothies i. Extremt bra til soppor, såser och lite mer rinnande saker som ska bli riktigt släta.

08:50  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida