Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

tisdag, februari 20, 2007

Off topic av bara tusan

Ibland skriver jag om annat än mat. Ni behöver inte läsa. Men jag behöver skriva. Fler rön om autism har kommit helt nyligen, något som berör mig. I min tidigare bekantskapskrets fanns det två fall av autism i familjerna. En sjukdom som tidigare — helt utan bevis— ansågs bero på kärlekslösa kylskåpsmammor och skulle behandlas med dyrbar, uppslitande familjeterapi med psykoanalys som grund.
Den fortfarande hyllade och idealiserade självutnämnde terapeuten Bruno Bettelheim låg bakom teorin att autism kunde botas genom att mamman erkände sin skuld och sedan lärde sig ge barnet villkorslös kärlek. Belägg? Inga alls! Bettelheim var filosof, helt utan psykologutbildning. Ordet skojare ligger nära till hands. Bettelheim är också berömd för sina teorier om sagors betydelse för barns utveckling. Intressanta men med lika lite solid grund.
I många år kämpade forskare som Bernard Rimland förgäves för att visa att neurologiska skador är den stora boven i det autistiska dramat. Han hånades av moderna psykoanalytiker.
Idag vet vi att den grundläggande orsaken ligger i genvariationer/skador. Naturligtvis är miljön viktig också. Genom kärleksfull beteendeterapi, stöd till föräldrarna och förståelse av tillståndet kan enorma — och bevisade — förbättringar uppnås.
Jag skriver det här för att autism alltid har fascinerat mig oerhört. Och lite för att jag på senare tid har varit inblandad i en rad diskussioner (inte minst på nätet) där vi som vill se biologin som en viktig förklaringsmodell beskylls för att vara känslokalla. Och för att påminna om att det är viktigt att fortsätta forska på det fascinerande djur som kallas människa.
Det kanske också är dags att på allvar att utveckla självkritiken som påbörjades under 90-talet. Och att äntligen se de gamla pionjärerna inom psykodynamisk terapi för vad de är och var. Filosofer — inte vetenskapare.
Vi behöver filosofer. Vi behöver djärva, vackra teorier och tankar om människan. Vi behöver modeller för läkande, tröstande, uppmuntrande samtal. Men vi måste vara försiktiga med att skilja tro från vetande.

Etiketter: , , ,

11 kommentarer:

Blogger stationsvakt@gmail.com sa...

offtopickommenter: Jag tycker att du ska lämna matområdet oftare. Du skriver så bra och målande att matlagningen inte borde ha hela kakan av det.

11:04  
Blogger Lisa sa...

haha, jag spar det övriga skrivandet till min roman. Annars får jag inget vetigt gjort.
Biologism till överdrift är oerhört inskränkt.Men jag tycker att man ska förstå att biologismen är en reaktion på en inskränkt och ofta oerhört kvinnoförtryckande människobild.

11:16  
Blogger Jessica sa...

Här i Sverige så blir det så ofta antingen eller. Tack och lov att man nu har accepterat att mina diverse sjukdomar är medicinska och ska behandlas därefter. Det var inte alltid så och då står man där med skuldbeläggelsen att man själv är antingen svag för att man inte orkar/förmår/vill/kan stå ut eller själv kan eller vill "tänka" sig ur ett visst tillstånd. Usch ja.

Förresten, vad är den mysko grönsaken nedan, den gröna knottriga i kalopsinlägget?

11:22  
Blogger Jens sa...

Besk pumpa!

11:41  
Blogger Louise sa...

Läs Mark Haddons bok "mysteriet om hunden om natten"(kanske inte helt rätt titel men typ) som handlar om en autistisk pojke den är fantastisk!

13:43  
Blogger Lisa sa...

Mmm, den vill jag läsa!
En antropolog på mars om en kvinna med asperger var mycket fin.

13:52  
Blogger Mård sa...

Håller med ovanstående Johnny, go out in the woods oftare Lisa.

Strålande inlägg med relevanta länkar. Just kritiken och försvaret av biologismen tycks vara ett ämne som vaknat till liv igen. Välbehövligt säger jag. Den stora bromsklossen i diskussionen är dock att det verkar vara förtvivlat svårt att skilja på biologiska forskningsresultat och därav följande sociologiska och psykologiska tolkningsmodeller. Biologismen har sannerligen missbrukats och en skepsis mot dess anhängare är fullt förståelig, däremot börjar det kännas tradigt att varje naturvetenskaplig insikt som ifrågasätter rådande syn på människa, kön eller samhälle reflektoriskt avvisas med hänvisning till konservatism.

Autismspektrat är, i all sin gåtfullhet, oerhört fascinerande. I synnerhet då det ofta inte är allt för lätt att sätta fingret på vad hos en person som avviker från normen, huruvida detta upplevs som ett problem av vederbörande, och den egna reaktionen på dessa iakttagelser.

18:11  
Anonymous Anonym sa...

Här i UK så är de helt på det klara med att det är en sjukdom. Men de bråkar om det är en sjukdom som är neurologisk och orsakar mag och tarm problem eller om det är en tarmsjukdom som orsakar neurologiska skador. De bråkar även om MMR vaccinet kan utlösa sjukdomen eller ej och om en hälsosam kosthållning kan bota eller förbättra Autism. När jag säger bråkar så menar jag verkligen bråkar, jag tycker de ska lägga ner tiden på att forska istället för att bråka.

Zaba
London

01:30  
Blogger Lisa sa...

Jag tror bara att många människor är för tunnelsynta för att fatta att människan BÅDE är en produkt av evolutionen och civilisationen.

14:22  
Anonymous Anonym sa...

Lisa, du uttrycker dig som få!!!! Så enkelt förklarat och ett härligt friskt inlägg i debatten.
Ebba

19:31  
Blogger Agatha sa...

Angående kylskåpsmödrar, se Asperger Square 8. Hysteriskt.

18:25  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida