Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

tisdag, december 27, 2005

Mellandagsfynd — NOT!

Så här i mellandagarna, lätt illamånde efter julmatsorgier börjar man se sig om efter nya smaker. Eftersom jag gillar de flesta av Zetas produkter har jag sedan en tid tillbaka mangobalsamico i mitt skafferi. Efter en nogsam utvärdering av mig och Johan måste vi nu ge den en definiv nedåtriktad tumme (om än inte ett uppkäftigt långfinger).
Problemet? För det första har vinägern ett vilseledande namn. Den har inte ett smack med balsamico att göra, namnet borde märkesskyddas och enbart dekorera välförtjänta vinägrar som långlagrats och tappats om på tunnor i ett solera-system (fråga Vinlusen vad det är). Det här är mangosaft som fermenterats och sen dopats med smakämne och konserveringsmedel. Inget ont i det, men den seglar under falsk flagg.
Det andra stora problemet är priset. En pytteflaska med 200 ml kostar 40 kr. Den är värd max hälften. Du får en kalasavinäger från tex underbara tillverkaren Forum för samma pris.
Smaken då? Jodå, den är inte helt fel. Men den har definitivt en syntetisk eftersmak.
Matälskarens dom: Använd en vanlig vinäger av högre kvalitet och lite puréad eller tärnad färsk mango. Eller pressad lime som passar mycket bättre med mango i de flesta fall. Billigare, vackrare och godare.

2 kommentarer:

Blogger Jessica sa...

Finns det inte någon sorts juice, ofermenterad, som används i matlagning i mellanöstern? Den kanske skulle ge mer än den här "balsamicon"? Granatäppelsirap har jag använt - kul att ha i salladsdressing.

21:37  
Blogger Lisa sa...

Visst finns det juicer, eller rättare sagt koncentrearade siraper. Den på omogna druvor är gudagod. Återkommer med ett mer utförligt inlägg.

22:11  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida