Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

onsdag, december 28, 2005

Het vinterfrukt


När svenska äpplen börjar tappa stunsen är det dags att blicka mot sydligare trakter och frukter. Tyvärr är den exotiska frukt vi hittar i kvartersbutiken sällan så perfekt att den klarar att serveras i ensamt majestät med enbart snålvatten som komplement. Men vackert smörstekt med heta kryddor är de oemotståndlig. Laga bara 2 personer åt gången i en riktigt stor och tjockbottnad panna. Annars blir det bra en kokt kompott.
Het vinterfrukt
1 rättvisemärkt halvmogen banan
1 liten mango
2 msk ljusa russin
1 1/2 msk farinsocker
1/3 tsk garam masala
2 tsk smör och rapsolja
1-2 krm chiliflingor
lite pressad apelsin
Till servering: hemgjord glass eller lite lätt creme friache smaksatt med apelsinskal och honung
1. Skär mangon i bitar. Skär av skalet med en vass kniv och tärna grovt. Skär bananen i tjocka bitar på snedden. Blanda försiktigt med russin, socker och garam masala.
2. Hetta upp en stor, tjock teflonpanna panna ordentligt. Vänd ner fettet. Lägg bums ner de sockrade bitarna och stek. Vänd runt när bitarna fått lite färg. Passa noga. Krydda med chili. Tippa upp i portionsskålar. Smaka av med lite pressad apelsin. Servera bums.

6 kommentarer:

Blogger Jessica sa...

Garam masala i kombo med frukt? Häftigt.
Hade aldrig kommit på själv men det låter gott, ska prova när jag själv har orkat mig upp från nuvarande sjukläger.

17:30  
Anonymous Anonym sa...

Jösses, så gott det låter! Fast.. i min "sockervägran" får jag försöka dra ner lite på sockret. Det blir säkert gott ändå? :)

21:57  
Blogger Lisa sa...

Jamen söta enioreh! Undvik onödigt socker och njut av det nödiga. En söt desssert då och då är ingen fara så länge man håller ett öga på totalen. En nypa socker här och där är inte omedelbart dödande- Håll undan från dumsockret bara. Typ juice, saft, snask och annat.

01:10  
Anonymous Anonym sa...

Hihi, ok.. tack för uppläxningen! ;D :D Och du har alldeles rätt: någon smaskig söt efterätt kan man ju få unna sig ibland. :)

19:19  
Blogger Lisa sa...

Asch! Jag håller med om att man ska hålla igen på sockret. Men försöker man låta bli det helt börjar man nog hetsäta eftersom man blir besatt av blotta tanken.

19:36  
Blogger Béatrice Karjalainen sa...

Oj så gott det var även om vi bytte ut bananen mot ananas och hade i några äpplen oxå :-)

01:38  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida