Matälskaren har flyttat till Taffel.se. Uppdatera dina bokmärken och häng med!

söndag, oktober 30, 2005

Ditt och datt om pytt

Pytt är en vanlig resträtt hos oss eftersom vi gillar att laga stek. I lördags uppgraderade jag kalvstekspytten genom ett par enkla knep.
• Potatis av fast typ råstektes separat i ganska mycket smöroch rapsolja. Ebart olja ger inte lika fin och smakrik stekyta. Jag började med två teflonpannor. När potatisen nästan var klar hällde jag över allt i den största pannan (gigantisk). Saltade, pepprade och fortsatte steka på lägre värme. Ligger bitarna för tätt blir de mer kokta och får ingen fin yta.
• I god tid (1/2 timme innan) hade jag blötlagt en näve torkad svamp i hett vatten. Om du inte har egen kan du köpa en stor påse billig torkad skivad shiitake i en asiatisk affär. Svampen finhackades med gul lök och bryntes i lite av fettet som blivit över från potatisen. Under tiden tärnade jag köttet ganska stort.
• Nu var det dags att steka köttet några minuter med lök och svamp. Jag saltade och pepprade och stänkte ner någon matsked koncentrerad kalvfond. Om enbart vuxna äter kan du skå på lite madeira också. Först på tallriken blandas det smakrika köttet med den frasiga potatisen.
• De vuxna åt chipotlesås till sin pytt. Kokt blomkål är trevligt till. En rå äggula passaar också vuxen smak. Rädd för rått? Läs mer hos förträffliga Karin Bojs.

2 kommentarer:

Blogger Jessica sa...

Influensa -- luftburet virus som sprida via t ex nysningar av den som är sjuk.

Hur det fick Livsmedelsverket att utfärda varning mot råa ägg för att undvika fågelinfluensa är bortom mig. Levande höna är en sak -- men ägg?

Återgick snabbt till att göra den planerade tiramisun för husförsäljningsmiddag imorgon.

fd. totoro/ nu Jessica

11:32  
Blogger Jessica sa...

en grej till; cognac är också gott ;).

19:48  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida